BIFF-film Oscar-kandidat

Åpningsfilmen på årets BIFF er norsk Oscar-kandidat.

Publisert Publisert

OSCAR-KANIDAT: Ane Dahl Torp spiller hovedrollen i filmen «1001 gram».

  • Robert Gjestad

Langfilmen «1001 gram», regissert av Bent Hamer, er plukket ut som årets norske Oscar-kandidat.

Filmen kan dermed bli nominert til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film. Den åpner også Bergen internasjonale filmfestival BIFF onsdag 24. september.

Ifølge Norsk Filminstitutts hjemmesider handler «1001 gram»! om den norske vitenskapskvinnen Marie (spilt av Ane Dahl Torp).

«Når hun reiser til Paris på et seminar om hvor mye et kilo egentlig veier, er det hennes egen målestokk for skuffelser, sorg og ikke minst kjærlighet som til slutt kommer til syne på vektskålen», skriver NFI.

Nå kan filmen bli nominert til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Til Toronto

1001 gram har sin verdenspremiere under den sentrale filmfestivalen i Toronto, som starter kommende helg.

Torontos festivalprogrammerer Steve Gravestock kaller ifølge NFI filmen for en «sjarmerende og uvanlig komedie».Her hjemme vil filmen få premiere 26. september.

Veteran

Bent Hamer har laget en rekke filmer, blant annet «Eggs», «Salmer fra kjøkkenet» og «O'Horten». De to sistnevnte var norske bidrag i kampen om Oscar for beste fremmedspråklige film i henholdsvis 2003 og 2009.

De to andre filmene på kortlisten over norske kandidater til Oscar var Hisham Zamans «Brev til kongen» og Eskil Vogts «Blind».

«Blind» er også Norges kandidat til Nordisk råds filmpris. Utdelingen vil finne sted i Stockholm 29. oktober. «Blind» vant fire Amanda-priser i august.

Publisert