Hele verden var hans jury

Thor Heyerdahl ble oppriktig såret om noen mente han var en bløffmaker, skriver Øystein Kock Johansen i en ny bok om oppdageren.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Per Asbjørn Risnes jr.

Påskeøya. Tigris. Ra. Kon Tiki. Thor Heyerdahl er en av Norges mest kjente oppdagere. Nå kommer boken som argumenterer for at vitenskapsmannen var viktigere enn eventyreren Thor Heyerdahl.

Øystein Kock Johansen er arkeolog og tidligere direktør ved Kon-Tiki-museet. I mer enn tjue år arbeidet han tett sammen med Heyerdahl og deltok på så å si alle av hans landbaserte ekspedisjoner. Det var likevel ikke gitt at han skulle skrive bok om vennen og kollegaen.

— Var det noe jeg aldri skulle gjøre, så var det å skrive bok om Thor Heyerdahl, sier han.

Ulvetid for elgoksen

Men så begynte folk å mene at Heyerdahl ikke var så stor likevel. NRK spurte i et debattprogram om han var en bløffmaker.

«På en måte kan han sammenliknes med den store elgoksen når den ble gammel og svekket. Da først kom ulveflokken for fullt, da hadde den omsider fått mot nok til å angripe sitt bytte,» skriver Kock Johansen i boken.

— Jeg var begynt å irritere meg over alle som sa at han hadde tatt feil. Folk begynte å tro det. Frisøren min og taxisjåfører... Det var jo jævlig at det skulle feste seg, sier arkeologen oppbrakt.

Enøyd advokat

I boken «Thor Heyerdahl - Vitenskapsmannen, eventyreren og mennesket» fremhever Kock Johansen det første: Forskeren og den åpne selvlærte vitenskapsmannen. Man trenger ikke doktorgrad for å tenke edle tanker, mener han.

— Kolleger av meg kan bli veldig åndssnobbete. Som sjømann og sjåfør har jeg truffet mange kloke mennesker som går utenpå de fleste akademikere.

Thor Heyerdahl gikk ikke baklengs over Grønland for å få presse eller for å teste sin manndom som andre gjør. Han la ut på eventyr for å bevise en teori, sier forfatteren og får full støtte fra Thor Heyerdahls sønn, Thor jr. på lanseringen på Kon Tiki-museet i går:

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

— Selv jeg kan se at han kunne oppfattes som monoman og enøyd. Men han var en kunstner og en advokat for sin sak. Hele verden var hans jury.

PÅ TENERIFE: Thor Heyerdahl og bokens forfatter, Øystein Kock Johansen, ved utgravingene ved Guimar. (Bilde fra boken) FOTO: KNUT SNARE
Publisert
BT anbefaler

Se deg selv eller naboen slite seg i mål

Søk blant alle deltakerne i Stoltzen opp og se video!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Det blir nok galskap i kveld. Derfor er vi her nå.

  2. – Var usikker på om jeg skulle stille

  3. Nå er HP Gundersen og Cecilie Leganger gift

  4. Regnet ut sjansen for Brann-nedrykk

  5. Se deg selv eller naboen slite seg i mål

  6. «Rapperen Kjartan Lauritzen er blitt religiøs»