Programvarer

Noen ganger stemmer slagordet til Rema 1000.

Hypertext: «Progmatism» (Klangkollektivet)

  • Aksel Kielland
Publisert:

Åpningssporet på Hypertexts nye album «Progmatism» lyder umiskjennelig som Bergen anno 2013, og hvis ikke ordet «bergensbølge» for lengst var redusert til en vandrepokal for språklig ubehjelpelighet, kunne det teoretisk sett vært formålstjenlig å trekke inn her.

Proggen det henvises til i albumtittelen er formodentlig progressiv nittitallspop à la Stereolab. Det finnes mange tiår å ta av, og nittitallet er et av få som ennå ikke er gravplyndret hinsides enhver anstendighet – sannsynligvis fordi denne musikken fortsatt låter relativt moderne og det dermed ikke er store retro-poeng å hente i å plukke opp trådene etter den.

Hypertext låter ikke «retro», men musikken deres henter inspirasjon fra en type popmusikk som vokste frem i en tid da «eklektisk» var en hedersbetegnelse og ikke popbransjens generelle modus operandi, slik tilfellet er i dag. Det eklektiske kan ikke lenger sies å være et mål i seg selv, og platens beste låt «Cantarell» er også dens streiteste.

«Progmatism» byr på gjennomarbeidet og velprodusert popmusikk, men blir tidvis litt for komplisert for sitt eget – eller i alle fall popens – beste.

Enig med vår anmelder? Si din mening!