Fem fine ting å gjøre mens vi venter på regnet

Regnet mangler, likevel er det regnbuedager i Bergen. Hvis solen blir for sterk, kan man også trekke inn for å nyte rock og litteratur.

HYGGE: I 2016 koste byrådsleder Harald Schjelderup seg på Pride-parade i Bergen. Denne uken kan man finne på mye moro, med og uten regnbueflagg. Tor Høvik

LITTERATUR: Møt en prominent danske

PRISVINNER: Kirsten Thorup Lærke Posselt

Hva: Kirsten Thorup: «Erindring om kjærligheten»

Hvor: Litteraturhuset

Når: Torsdag kl. 19.

Hvorfor: Kirsten Thorup fikk Nordisk råds litteraturpris for romanen «Erindring om kjærligheten», en roman om omsorgssvikt og det kompliserte forholdet mellom moren Tara og datteren Siri. Men, som Klassekampens litteraturanmelder påpeker: «Mor – datter-motivet er mer enn nok til å bære en hel roman, men Thorup utvider det til en mer generell refleksjon over de etiske bindingene mellom mennesker.

Les også

Auður Ava Ólafsdóttir skriver ømt og tragikomisk om fortapte sjeler

Ulike trengende mennesker – deprimerte, flyktninger og uteliggere – flagrer inn og ut av livet til Tara, som knapt har ressurser til å ta vare på seg selv og datteren, men mot slutten omformuleres morskjærligheten til en slags gjestfrihetens etikk. Slik en mor uten forbehold sørger for sitt barn, fordrer en slik etikk at man yter omsorg uten å skjele til om mottakeren – Den Andre – fortjener den. Slik får Taras hjelpeløse og trengende omsorgsvilje også et forsonende skjær.»

Thorups forfatterskap spenner over 50 år, og handler i stor grad om kvinner og deres plass i verden. Hun regnes som en av Danmarks mest betydningsfulle og leste nålevende forfatter. På Litteraturhuset møter hun til samtale med Kari Birkeland.

Britt Sørensen

REGNBUEDAGENE: Feir mangfoldet og kjærligheten

REGNBUEDAGENE: Bildet er fra fjorårets parade. Fred Ivar Utsi Klemetsen

Hva: Bergen Pride Parade

Hvor: Avgang fra Skur 7, Bryggen.

Når: Lørdag kl. 14.

Hvorfor: «Gå for meg». Oppfordringen gikk ut på sosiale medier i fjor, signert en rekke skeive som ennå ikke var ute av skapet eller av andre grunner ikke kunne delta i paraden. Så mange fulgte oppfordringen at deltakelsen i paraden slo alle rekorder. Nærmere 10.000 mennesker jublet og danset seg gjennom Bergens gater.

Selv har jeg gått i mange tog, og tro meg – dette er det gøyeste jeg har gått i noen gang.

Selv om oppfordringen ikke er gjentatt i år, er det ingen grunn til å tro at den er ugyldig. Det fine er at du kan gå for noen, eller gå for deg selv, og sammen med tusenvis av andre feire mangfold og frihet.

Britt Sørensen

REGNBUEDAGENE: Tre dager med konserter på Festplassen

KJENTE ARTISTER: Sondre Lerche er blant artistene som skal opptre under Regnbuedagenes egne festival på Festplassen. Hommedal, Marit / NTB scanpix

Hva: Pride Park 2018

Hvor: Festplassen

Når: 7. til 9. juni

Hvorfor: Pride Park er Regnbuedagenes egen festival. Over en periode på tre dager forvandles Festplassen til en stor feiring av mangfoldet og kjærligheten.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, men fra 19.30 frem til stengetid er det 18-årsgrense for å komme inn.

Les også

Debatt: Du har rett til å være deg selv

Flere kjente artister skal opptre i løpet av de tre dagene, blant andre Angelo Reira, De Musikalske Dvergene, Silja Sol og Sondre Lerche, og i et eget klubbtelt skal forskjellige DJ-er spille hver dag. I tillegg skal det arrangeres quizer og aktuelle debatter.

Ifølge langtidsvarselet for juni vil det fine været fortsette, så sjansen er stor for at også Pride Park velsignes med sol. Her er det bare å komme og gå som man vil, på Festplassen vil det nok uansett alltid være liv og røre fra torsdag til lørdag kveld.

Erik Aasebø

KONSERT: Rock’n’roll på høyoktan

ROCKEVETERAN: Dan Baird and Homemade Sin inntar Madam Felle torsdag kveld. Trudi Knight/Bands on Stage

Hva: Dan Baird and Homemade Sin

Hvor: Madam Felle

Når: Torsdag 7. juni

Hvorfor: Dan Baird var tidligere sjef og vokalist i sørstatsrockerne Georgia Satellites, som hadde sin storhetstid på 1980-tallet og tronet høyt på hitlistene med «Keep Your Hands To Yourself» – en låt som bare ble slått av Bon Jovis «Livin’ on a Prayer» på Billboard-listen.

Dan Baird og bandet spilte i Bergen i 2014, og leverte sleggerock med tunge strengeskyts fra Jason and the Scorchers-gitarist Warner E. Hodges.

Les også

Kjære skoledagbok!

– Alt kan skje fra scenen. Å lage låtlisten klar på forhånd, er det samme som å drepe konserten. Det er som god sex – man gjør det som føles riktig, sa Dan Baird til BT den gangen.

Forvent klassikere fra Georgia Satellites ispedd låter fra hele Bairds karriere. Dette er pur rock’n’roll.

Frank Johnsen

FESTIVAL: Progrockernes jubelhelg

FARGERIKT: Progrocken har plass til det meste. Lørdag formiddag spiller dyrene i Tusmørke barnekonsert på Apollon. FOTO: KARISMA RECORDS

Hva: Close To The Rain–Bergen progfestival

Hvor: Garage

Når: Torsdag til lørdag, fra kl. 20.

Hvorfor: Få sjangere har vært så utskjelt og misforstått som progrock, musikken som i sin tid fikk skylden for at punken oppsto. I 2018 er det heldigvis tryggere å innrømme at man liker musikk som utfordrer vanetenkning og faste mønster, med alt impliserer av pussige instrumentvalg, pekuniær bekledning og 17-minutter lange låter.

Her i byen er progmiljøet såpass stort at man for andre gang inviterer til egen helgefestival på Garage. Torsdagskvelden er viet de lokale heltene Kabaret Makaber, Det Skandaløse Orkester og populære Major Parkinson.

Les også

Det Skandaløse Orkester: Rocker mot byreklame

Fredag står oslobandene Alwanzatar, Jordsjø, Saluki og Tusmørke på scenen. Sistnevnte trupp følger også opp vinterens barneplate, «Bydyra», med egen konsert for de yngste på Apollon lørdag kl. 12.

Søndag er det så tid for de svenske storhetene Anekdoten, som har holdt det gående siden 1991. Det kan høres lenge ut, men gruppen har skiftet ut flere medlemmer og melodier underveis, altså. Samme kveld spiller for øvrig trønderne Arabs in Aspic, haugalendingene Ring Van Moebius og nordlendingene Pixie Ninja, noe som bringer oss til en progrock-stereotyp som faktisk er helt sann: Dette er en sjanger for grupper med pussige navn.

Erik Fossen