Grand Prix-vinner tilbake til Bergen

For 20 år siden vant Sandra Kim Melodi Grand Prix i Bergen. Nå kommer hun tilbake for å underholde i en parodi på programmet.

MARIA TERRAY BRANTENBERG

«J'aime la vie», sang 14 år gamle Sandra Kim — og så vant hun den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i Grieghallen. Det var i 1986, året etter at Bobbysocks svingte Norge opp på seierspallen under melodifestivalen. Nå, 20 år senere, returnerer belgieren for igjen å stå på scenen i flygelbygget - denne gangen som pauseinnslag i Parodi Grand Prix 13. mai.

— Finalen i -86 er en av tidenes største mediebegivenheter i Norge, det er klart vi må markere 20-årsjubileet, sier prosjektleder for parodiarrangementet, Kristian Nicolai Stakset-Gundersen.

Iskrempiken

Lille Sandra stjal showet den gangen. På spørsmål fra NRKs evigvarende Grand Prix-kommentator Jostein Pedersen om hva hun likte, svarte hun «Iskrem». Pedersen uttalte senere til VG at «det var det viktigste hun sa», og rangerte hennes opptreden som nummer to på listen over hans verste Grand Prix-minner.

Stakset-Gundersen fremhever at mange såkalte seriøse artister, som fikk sitt gjennombrudd med Grand Prix, senere har prøvd å skjule bakgrunnen sin, og synes det er bra at Kim ser ut til å ha et annet forhold til arrangementet.

Pause-Sissel

At pauseinnslag ikke skal undervurderes, viste Sissel Kyrkjebø under pausen i Grieghallen i 86. I hvit bunad, stående rett opp og ned, sang hun «Jeg tok min nystemte». I tillegg til to sider om vinneren Kim i Bergens Tidende dagen derpå, ble litt spalteplass også viet bergenssangeren: «Det var lørdagskveldens beste sanger vi hørte. Det var lørdagskveldens beste sang - det var vinnermelodien», skrev journalist Jan Arild Larsen.

Kjent i hjemlandet

Kim skapte ikke mange overskrifter her etter at hun forlot Bergen. Men i hjemlandet er hun godt kjent.

— Belgisk tv har vist interesse for arrangementet vårt og kommer kanskje til å følge Sandra Kim til Bergen, forteller Stakset-Gundersen.

Foruten Kims pauseopptreden kan man lørdag 13. mai se de ti bidragene som er plukket ut etter delfinaler i Bergen, Oslo og Trondheim. Alle innslagene er parodier på tidligere Melodi Grand Prix-sanger.

ET LITE SJARMTROLL: Sandra Kim sjarmerte stort, og fikk 12 eller 10 poeng av nesten samtlige land i Melodi Grand Prix-finalen i Bergen i 1986. ARKIVFOTO: Knut Strand