Ydmyke chilinøtter

Når Jazzselskapet Curling Legs gir ut samleplate, er ingen av låtene gjenkjennelige. De er nemlig rørt sammen på nytt av en gjeng elektronister.

UVANLIG REMIKS: Chillinuts skulle remikse 80 jazzplater og fikk 11 helt nye spor ut av det.

Publisert:

LARS HOLGER URSIN

— Tanken var å lage ny, egenkomponert musikk, men kun bruke lydmaterialet fra Curling Legs' plater, forteller Peter Baden, en tredjedel av Chillinuts, trioen bak den uvanlige remiksplaten til Curling Legs, «Reworks; What Kind Of Machine Is This?». For mens alminnelige remiksere tar et par spor fra originalinnspillingen og legger på et dansbart rytmespor, har chillinøttene Peter Baden, Marius Rypdal og Hans Jørgen Whist laget helt nye låter, men ved å bokstavelig talt klippe og lime fra originalopptak fra Curling Legs' katalog. En saksofon herfra. En bass derfra. En rytme bygget på trommelyder fra 11 innspillinger. Og alt dette i en låt. Vanligvis ville sånt ført til en fantastisk hodepine med innhenting av rettigheter i hytt og vær. Men denne gangen har Chillinuts kunnet boltre seg i hele 80 utgivelser.

Endresen og Wesseltoft

— Vi har hatt fri tilgang til noen av de absolutt beste musikerne i dette landet. Sidsel Endresen, Bugge Wesseltoft ... folk vi har stor respekt for. Vi har laget denne musikken i all ydmykhet, forsøkt å beholde karakteren deres i lydbildet samtidig som vi har skapt noe helt annet, sier Baden.

Ofte kan det være vanskelig selv for dem som har deltatt i innspillingene å kjenne igjen hvor trioen har tatt lydene fra.

— Men jevnt over har vi fått overraskende bra tilbakemeldinger, sier Baden, som var forberedt på at folk ville reagere negativt på hvordan musikken deres er blitt omformet.

Men det har gått greit. Kanskje nettopp fordi det ikke er snakk om dansegulvfrierier, som en vanlig remiks gjerne er.

— Det kan være dansevennlig i fem sekunder, de neste fem vet du ikke hvordan du skal bevege deg, og så er det dansevennlig igjen. Spenstig, men på en litt uvanlig måte, det krever litt fokus, forklarer Baden. Som ikke vil kalle Chillinuts' musikk krevende. Eller kanskje litt likevel?

— Nei. Jo. Kanskje tidvis. Jeg tror den kan både fascinere og frustrere, sier Peter Baden.

Harmonien

Han har solid erfaring fra sjangerblanding. Blant annet er han for tiden involvert i prosjektet «The Evolving European», samarbeidet mellom Harmonien og animasjonsstudioet BUG i regi av Atle Halstensen og Trond-Viggo Torgersen. Erling Kraggerud og Baden er solister.

— Å høre musikken du har vært med på å lage fremført med et symfoniorkester med 120 medlemmer i ryggen, er sterkt, ler han.

Stykket har premiere i august, men før den tid håper han å få turnert litt med Chillinuts. Trioen har eksistert i noen år nå, men har endret seg litt fra å være et slags hiphopkollektiv til å bli en mer eksperimenterende gruppe.

— Musikken til «Reworks» ble til ved at vi jammet med samples. En nokså leken tilnærming, forteller han.

Det er noe de jobber med når de spiller ute også. Selv om det er elektronikk de driver med, legger de vekt på å fremføre musikken.

— Det er viktig at du kommuniserer med publikum. Da blir det stusslig hvis du bare står og spiller av lyder, selv om jeg forstår at det er fristende. Vi synes det er viktig at du jobber hardt.