- Et interessant valg

Kulturredaktør i BT, Hilde Sandvik, gleder seg til å se hvordan Hadia Tajik skal fylle rollen som kulturminister.

sye6bca4.jpg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg opplever henne som en viktig politiker og en god skribent. Tajik vil kunne argumentere godt for feltet, sier BTs kulturredaktør Hilde Sandvik.

Hun synes imidlertid det er vanskelig å si hvor Hadia Tajik står kulturpolitisk.

— Hun har ikke foreløpig markert seg i kulturdebatter.Men Hadia Tajik har vært sentral i utviklingen av det nye Arbeiderpartiet og hun er en markant representant for Utøya-generasjonen. Hennes perspektiver som andregenerasjonsinnvandrer og vestlending er et interessant utkikkspunkt.

I 2008 var Tajik den yngste rådgiveren på Statsministerens kontor. I dag er hun også blitt den yngste statsråden noensinne.

Tajik er oppvokst i Bjørheimsbygd i Strand i Rogaland. Hennes foreldre er fra Pakistan. Hun har en bachelorgrad i journalistikk og har jobbet som vikar i VG, Aftenposten og Dagbladet. Hun har også anmeldt bøker for Morgenbladet og Ny Tid.

— Overtar etter ryddejenten

Etter å ha vært aktiv i AUF i ungdommen, trådte Tajik inn i rikspolitikken i 2006 som rådgiver for daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Hun studerte da samtidig juss ved Universitetet i Oslo. I dag overtar hun nøkkelen til avtroppende kulturminister Anniken Huitfeldts departement.

— Anniken Huitfeldt har fått kritikk for å være usynlig. Men hun har også vært en aktiv ryddejente etter sin forgjenger Trond Giske. Han var en tydelig politiker og satte i gang en rekke reformer og prosjekt som Huitfeldt har brukt mye tid på å dra i land.

Ifølge Sandvik har Huitfeldt markert seg tydeligst innen billedkunstfeltet og integrering der hun har levert egne meldinger.

— Det blir interessant å se hvordan den nye statsråden angriper feltet og jeg gleder meg å se hvordan hun utvikler rollen som kulturminister.

- Nye hoder, nye tanker

Kulturbyråd i Bergen, Gunnar Bakke synes også at utnevningen av Hadia Tajik er spennende.

— Vi skulle aller helt sett at hun var fra et annet parti. Ser en bort i fra det, er hun et spennende valg. Hun er muslim og den yngste minister noensinne. Men tross sin unge alder har hatt tunge verv og er regnet for å være et politisk talent. Nye folk, kan bringe inn nye tanker, sier Gunnar Bakke.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: