Etter mange år i andres tjeneste, ville de lage sitt eget sted. Men det er et stykke fra Manhattan til Smålungeren.

Fem bajasser gliste ekstra bredt da Lysverket åpnet lørdag. For på veien har de lurt på om de kanskje tok munnen for full.

Publisert:

FOLKSOMT: Mange musikere og kulturfolk var invitert til åpningen lørdag. 10.juni skal alt være klart for vanlige gjester. Foto: EIRIK BREKKE

KØBENKLASSIKER: Fredrik Saroea og Camilla Piltoft fra København Møbelsnedkeri tilpasser Lysverkets nye stol. Foto: EIRIK BREKKE

FØR MALING: Håndverkere og gündere har de siste ukene jobbet hardt for å sette sitt eget preg på Lysverket og fjerne Bølgen & Moi-fargene. Foto: EIRIK BREKKE

VINHJELP SØKES: Lysverket søker fortsatt etter vinkelner. Inntil videre tar Haatuft seg av vininnkjøpet. Foto: EIRIK BREKKE

FRANSK CHEF: Christopher Haatuft og Thibaut Gamba (t.h) ble kjent da de begge jobbet på Per Se i New York. Gamba hadde valget mellom Michelin-restaurant i Monacco og Lysverket i Bergen. Etter en tur i fjæren ble det Bergen der han nå er souschef. Foto: EIRIK BREKKE

SCENER FRA EN ETABLERING. 7. MARS 2013: — Ka e' dette då?

Solfylt vinterdag på Askøy. Christopher Haatuft drar opp et stort brunt flak fra sjøen som viser seg å være sukkertare, ofte brukt til å pakke inn fisk med i Japan. Kan det også serveres i Lysverket, tro?

— Tangchips, det kan bli bra barsnack, mener Fredrik Saroea.

Han hadde hørt at Haatuft ville etablere restaurant i hjembyen etter endt oppdrag hos renommerte Per Se i New York. Da Lysverket ble ledig, kontaktet Saroea bergenskokken. Christopher Haatuft hadde allerede begynt å lete etter egnet sted sammen med Dag Stian Knudsen, kjøkkensjef på Lucullus. De ble fort enige om at Lysverket var det perfekte lokalet. Og sammen med bartenderne Stein Berge Berntsen (Biskopen) og Joar Nicolaysen (Ujevnt) gikk de i gang med planleggingen.

I mars er målet åpning til Festspillene i mai. Et hårete mål, vedgår gründerne, for leiekontrakten med kunstmuseet er akkurat underskrevet og møbler og servitører mangler. Mens de andre må jobbe ut oppsigelsestiden i sine respektive stillinger, arbeider Haatuft og Saroea dag og natt med lysverkbabyen.

MAT FRA HAVET: Kortreist sjømat skal være hovedingrediensen på Lysverkmenyen. Her leter Christopher Haatuft etter skjell mens Fredrik Saroea snakker i en av sine tre mobiler. Foto: Eirik Brekke

JAKT I FJÆREN: Fisk grillet i tang er utmerket, mener havforsker Arne Duinker og Christopher Haatuft. Foto: EIRIK BREKKE

Fredrik håndterer avtaler med artister, designere og møbelsnekkere. Christopher jakter på kjøkkenpersonell og gode råvareleverandører. Kortreist mat fra havet er stikkordet. Kokken har vært i Lofoten og nå er han på vei til noen ukers gjesteopptreden på celebert hotellkjøkken i Tokyo for å hente inspirasjon.

Mens de er i fjæren på Askøy ringer telefonen ustanselig.

8. APRIL: Uten eksterne investorer, men med egne penger og høy risikovilje, går de fem eierne i gang med å omforme lokalene i kunstmuseet til sitt sted. Det er et stykke fra Manhattan til Smålungeren og enda lengre fra Tokyo til Bergen. Hvordan vil bergenserne ta imot konseptet?

— Når fem bajasser, der den eldste er 36 år, går høyt ut, må vi være forberedt på at folk er ute etter å ta oss. Vi kjenner presset, sier Fredrik Saroea.

Han sitter på en enslig stol i det tomme lokalet og understreker hvor viktig det er å få bort Bølgen og Moi-preget for å signalisere at dette er et nytt og annerledes sted. Datarock-sjefen er kjent for å være en dyktig merkevare- og nettverksbygger. Ubeskjeden og uredd, typisk bergenser. Når nye restaurantmøbler skulle kjøpes, kontaktet han København Møbelsnedkeri, som blant annet har levert stoler og bord til verdensberømte Noma. Nå har en representant fra snekkeriet tatt med seg en stol fra København til Lysverket for utprøving. Fin stol, men ryggstøet må endres, mener Saroea.

— Det er jo egentlig helt ko-ko å få dette firmaet til å tilpasse sitt design våre ønsker, på lavbudsjett og rekordtid! Men de er utrolig proffe.

Fredrik Saroea synes det er vel verd å bruke penger på fine møbler. Det gir særpreg og kanskje flere fornøyde kunder.

— Jo bedre du sitter, jo lengre blir du, og jo mer sannsynlig er det at du kommer tilbake, sant?

Den franske restaurantdesigneren Antoine Bouillot betrakter Saroea i prøvestolen, og konstaterer at det er trivelig å være med på lavbudsjett-stunt med unge gründere i Bergen. Bouillot har lenge jobbet med Datarock. For tiden pendler han mellom Lysverket og Paris, der han filmer for Chanel og designer mer formelle Michelin-restauranter.

27. MAI: - Jeg har problemer med å holde en tankerekke!

Christopher Haatuft står foran inngangen og diskuterer dørskilt med en museumsansatt. Det er mandag før åpning og møblene skal befinne seg i en trailer fra København – men møblene er det Saroea som har kontroll på, og han sitter i et fly på vei hjem fra spillejobb i Russland.

lysverket 067.jpg

FANT LAMPER: Antoine Bouillot har gitt Lysverket ny design. - Det har vært kompromisser. Og mye mangler fortsatt, men jeg er fornøyd. Veldig stilig med lampene fra 30-tallet som er snudd opp ned, konstaterer franskmannen. Foto: EIRIK BREKKE

Gründerne understreker at det nye stedet heter Lysverket. Punktum. Det er ikke en vanlig restaurant med hvite duker, men et nytt sted for lunsj, middag, drikke og underholdning. Et sted laget av drømmer, men som de siste ukene også har gitt noen mareritt. For det er så uendelig mye å huske, så ufattelig masse som må på plass før Lysverket kan ta imot gjester.

— Jeg sovner med rynke i pannen, sier Stein Berge Berntsen.

— Og jeg legger meg ikke før jeg er så trøtt at øynene renner og så våkner jeg altfor tidlig, sier Christopher Haatuft.

1. JUNI:

— Ka e' dette då?

Spør Dag Stian Knudsen og fisker opp en flaske fra en bøtte.

— Aha, avløpsrens.

Det er en halv time til de inviterte åpningsgjestene skal komme. På gulvet står bøtte og støvsuger. Kasser med glass og vin. En lampe har akkurat eksplodert over bardisken. Restaurantstolene er ennå ikke kommet fra København og mye annet mangler også. Men inne på kjøkkenet blinker det i Christopher Haatufts gulltann når han smiler bredt og konstaterer:

— Dette går fint. Det er jo bare familie og venner som kommer i dag, folk som er glade i oss. Men ka' e' klokken?

Det er på kjøkkenet Lysverkgastronautene har investert minst penger. De bruker det Bølgen og Moi etterlot seg. Pluss et par nyanskaffelser, som spesialgrillen Christopher kjøpte i Tokyo. Nå er den full av sjøkreps. De inviterte gjestene skal også få østers, hval, havlaks, hummer, kongesnegler, kamskjell og litt svinekjøtt. Alt presentert i minitatyrformat. Kjøkkengulvet vaskes mens mat lages og Fredrik Saroea tester mikrofonen. Han er forkjølet og full av febernedsettende.

Mens bartenderne mikser og kokkene pynter på fingermaten hilser han gjestene velkommen i døren som om alt var i skjønneste orden.

Forventingene stiger i takt med antall gjester.

— Åååå, nå merker eg at det kribler, melder Saroea til kokkene før han griper mikrofonen og sier:

— Vi er utrolig stolte og glade over å få vise dere Lysverket, folkens!

— Nå er det ekte, sier Christopher Haatuft.

Publisert: