Tror på konsertløft på nye Verftet

Ombyggingen av USF Verftet har kostet 105 millioner kroner. - Denne scenen er skreddersydd for sitt formål, sier Jon Tvilde.

UTSIKT FRA GALLERIET: Inntil 1500 tilhørere vil kunne innta nye Røkeriet på USF Verftet fra og med neste uke, da det er offisiell åpning. Er du riktig heldig, får du plass på galleriet. På gulvet står USF Verftets Hallvard Nomeland, Kjetil Aabø, Sindre Didriksen og Jon Tvilde.

ANDREA STRØMMEN

Lyden av boremaskiner dominerer fortsatt i Røkeriet på USF Verftet, men snart vil mer vellydende toner igjen ta over.

— Dette blir en landets beste scener for rock og jazz. Jeg tror det vil bli lettere for Bergen å lokke til seg de mellomstore, internasjonale bandene nå. De som nå gjerne bare har én konsert i Norge, på Rockefeller eller Sentrum Scene i Oslo, sier Jon Tvilde, kulturhussjef på USF Verftet.

Men lokale krefter får prøve seg først i nye Røkeriet. Real Ones spiller på den interne generalprøven, og får æren av å være første band ut på den én meter og ti centimeter høye scenen.

— Det skal bli spennende å høre hvordan salen fungerer. Real Ones er et band jeg kjenner godt, og jeg vet hvordan de skal høres ut, sier Kjetil Aabø, lydmann og teknisk ansvarlig på USF Verftet.

Doblet kapasitet

Konserten med Real Ones er imidlertid først og fremst ment som en fest for alle som har vært med å jobbe på den store ombyggingen av USF Verftet, og deretter en «kontroll» av lydforholdene.

Det er Rambøll AS som har hatt ansvar for design og teknikk i det store prosjektet.

Konserten på torsdag er et internarrangement. Vanlige, nysgjerrige bergensere må vente til neste uke, da det er offisiell åpning med blant andre Turboneger og canadiske Crystal Castles.

For en utenforstående kan det fortsatt se litt kaotisk ut inne på den gamle sardinfabrikken på Nordnes, men ifølge kulturhussjef Jon Tvilde er alt under kontroll.

Neste onsdag skal det være klart for inntil 1500 publikummere i den nye salen, gamle Røkeriet hadde bare plass til ca. 780 gjester.

— Gamle Røkeriet var smalt og et ganske uegnet lokale for store konserter. Nå har vi fått bygget en scene og et scenerom som er spesialdesignet for konserter med forsterketmusikk, innen rock, jazz og samtidsmusikk, sier Tvilde.

Fire år, 105 millioner

På veggene i Røkeriet er det brukt skjulte bassabsorbenter som ligger bak en vegg av eikespiler, for å tilpasse akustikken til forsterket og oppmikket musikk.

— Helakustiske konserter vil ikke fungerer i dette rommet, da vil tonene forsvinne. Det er med andre ord en annen type akustikk enn i for eksempel Grieghallen, sier Tvilde.

VED MIKSEPULTEN: Her skal miksepulten stå i det nye Røkeriet. Kjetil Aabø har stor tro på de akustiske forholdene.

ANDREA STRØMMEN

Tvilde begynte å jobbe med prosjektet ikke lenge etter at han tok over som kulturhussjef på USF Verftet i 2008.

— Det hadde blitt snakket om ombygging før jeg begynte. Blant annet ble det vurdert et nybygg sør for USF. Jeg er glad for at de ikke lagde konsertsal der, for den hadde blitt for liten, sier Tvilde.

Høsten 2008 gjorde arkitektkontoret Cubus en mulighetsanalyse av lokalene, der de vurderte om det gikk an å «snu» og utvide lokalet. Høsten 2008 la de frem hovedplanen for ombyggingen.

— USF har fått stor respons på dette prosjektet. Først støttet kommunen oss, og siden fylket og kulturdepartementet, sier Tvilde.

Dusjer og vaskemaskiner

Ombyggingen av USF Verftet har kostet rundt 105 millioner, hvorav 90 millioner er offentlig støtte.

Det har vært viktig for Tvilde at det ikke bare er publikum som merker ombyggingen på USF Verftet. Lokalene er bygget om for å gjøre det meste av arbeidet enklere å utføre.

Det nye tekniske området bak scenen vil gjøre det lettere å rigge til konsertene. Garderobeområdene for artister er det også brukt mye penger på. Det er funnet plass til flere dusjer og uttak for vaskemaskin. Selv turnerende musikere må av og til vaske klær.

Og hvis Jon Tvilde kan få velge på øverste hylle, er det én musiker han drømmer om å høre på scenen i det nye Røkeriet.

— Det hadde vært fantastisk med Tom Waits, da hadde jeg vært lykkelig, sier Tvilde.