Dette mener sjekkerne om seg selv

Hvor i Norge er vi mest sjalu? Hvem ser mest på porno? Slik rangerer vi oss selv!

Publisert Publisert
  • Ingunn Røren
  • Ingrid Fredriksen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder nettdating på arenaer som Møteplassen, Sukker og Match. Med over 100.000 brukere har Sukker vært Norges største datingtjeneste siden 2008.

- Bergenserne rangerer seg selv blant de med høyest selvtillit i hele landet, sier Sukker-gründer Morten Gulliksen.

Festglade

Brukerne rangerer seg selv og sine egne kvaliteter og interesser i over 70 kategorier. Se eksempler i overskten til høyre.

—  Egenskaper som god stilsans og reiseerfaring rangeres også helt på topp. I tillegg er folk høyt utdannet, sier Gulliksen.

Dessuten omtaler vi oss selv som meget sosiale, flørtete og festglade. Hva er da problemet i singelbyen Bergen?

—  Dere scorer helt på topp på problemorientering og konflikter!

Derfor er vi single

Bergen er full av single personer. Av alle bergensere over 18 år defineres 43,9 prosent som ikke i par.

Les også

[No available link text]

SSB-forsker Anders Barstad sier at hovedgrunnene til at det stadig blir flere single, er av vi nå lever alene flere ganger i løpet av livet.- Vi har flere samlivsbrudd enn før. Det gjelder både i forhold med og uten barn, sier Barstad.

SSB-tall viser at i alderen 35–44 år, aldersgruppen som kanskje opplever det største giftepresset, er tallet på uetablerte 31,9 prosent. Likevel bærer Bergen preg av konservative tradisjoner, mener singelforsker Tone Hellesund ved UNI Rokkansenteret.

—  Bergen er i stor grad en forstadsby for par og etablerte familier. Selv om stadig flere er alene, er den urbane kulturen i Bergen fremdeles så liten at single får lite rom å spille på, sier Hellesund.

Sosialiseringsmønsteret er stor grad tilpasset familier og par, mener mange. I en avstemning på bt.no har 30 prosent gitt singelbyen Bergen terningkast 1.

— Dette handler selvsagt en del om størrelsen på byen vår. I Oslo, der karrierejaget er større enn i Bergen, er det mer legitimt å ha hovedfokuset på jobben sin. Mange som er alene, sosialiserer nok der mer gjennom arbeidslivet enn vi gjør i Bergen, der familieverdiene dominerer. Da blir det vanskeligere for single å «passe inn», sier Hellesund.

Usnobbete

Espen Korsvik er daglig leder i coachingselskapet Dating Adventure. Han har holdt flere sjekkekurs for bergensere som ønsker å bli bedre til å flørte.

- Nettdating er nok blitt så populært fordi det er en ekstra arena der man kan treffe single. Bergen sentrum er intimt og koselig, men utfordringen er at du ofte møter de samme folkene på de samme stedene, sier Korsvik.Uansett om du finner en kandidat på nettet eller står ved siden av en interessant person i baren, gjelder det å tiltrekke seg den annen part.

—  Fordelen med bergensere er at de er ganske direkte og lette å komme i kontakt med. Ulempen er at bergensere kan ta mye plass og liker å snakke om seg selv, sier Korsvik.

Gjennom singelkursene i Bergen har han erfart at vestlendinger stort sett er åpne og lite selvhøytidelige.

— Bergen har en usnobbete kafékultur som gjør dating mindre stivt enn i Oslo. Stedene er såpass uformelle at det er lettere slappe av, sier Korsvik.

Den perfekte kjærligheten

I Norge i alderen 30–44 år er mer enn tredoblet siden 1980. Nittitallsserier som Ally McBeal og «Sex og singelliv» var med på å løfte frem en singelkultur, og utviklingen har vært størst i byene.

—  Det paradoksale er at selv om stadig flere lever alene, har ikke presset for å etablere seg blitt noe mindre, sier singelforsker Hellesund.

Hun sier det første spørsmålet single ofte blir stilt når de treffer kjente, er: «Har du truffet noen siden sist?»

— Drømmen om den perfekte kjærligheten er fremdeles en av de sterkeste kulturelle driverne vi har, sier hun.

At likestilling også innebærer retten til å velge livsstil, er det få som bryr seg om. For kjernefamilien dyrkes i Norge - også av staten.

—  Det er oppsiktsvekkende at likestillingslandet Norge er blant landene med høyest andel av kvinner som får barn. Er det fordi vi vil, eller fordi vi føler vi må? undrer Hellesund.

Erfaringer som singel? Del dem med leserne!

FIKK DET IKKE TIL: Mariann Lyngstad (30), Elisabeth Molvik (28, Camilla Pedersen (30), Lene Knarvik Pahr (30) og Renate Molvik (30) går igjennom både nåværende og tidligere forhold. Mimrerunden ender med latterbrøl og sensur. – Du kan si det sånn at vi kanskje prøvde å leve «Sex og singelliv»-livet, men vi fikk det ikke helt til, ler Mariann Lyngstad.

Publisert