Ny festival, nye muligheter

Lost Weekend er historie. Men fredag åpner Losten. På programmet: Godstemning, beachparty, campingliv og norske artister.

Publisert Publisert

TILBAKE I ÅR: I fjor var Stine Fauskanger og Børge Eliussen på Lost Weekend for fjerde gang. Begge skal på Losten i helgen. – Det blir spennende med nytt konsept i år. Jeg håper de klarer å bygge opp en ny festival, sier Eliussen.

  • Hanne Farestvedt
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I fjorfeiret Lost Weekend tiårsjubileum i Kollevåg på Askøy. Men etter år med økonomisk rot måtte arrangørene gi tapt.

Det syntes Viggo Randal, festivalsjef for Utkantfestivalen i Skjerjehamn, var for galt.

- Jeg har selv vært publikummer på Lost Weekend. Det var en fin festival, og jeg syntes det var synd at det var slutt. Så jeg og noen andre kastet oss rundt med en litt halvdårlig idé, og sjekket ut interessen. Responsen var så god at vi bestemte å gå videre med ideen, sier Randal.

Endringer

Dermed er det i dag klart for åpningen av den aller første Losten i Kollevåg.

Selv om stede ter det samme, vil publikum merke endringer. For det første er festivalområdet mye mer fortettet. Alt foregår i idylliske Vestrevågen, mens scenene tidligere lå spredt på et relativt stort område. Nå settes både festivalcampen og to scener opp i området ved den lange sandstranden.

- Vi ønsker å skape en tett og fin festival. Og siden jeg har vært festivalcamper i Kollevåg selv, vet jeg at når stemningen i campen er god, kan det ta tid å forflytte seg til sceneområdene. Det blir fint å få samlet alt på en plass, tror Randal.

— Gleder oss

Som festivalcamper på Losten får man med seg alt - både headlinerne og de lokale navnene. For i tillegg til utelukkende norske headlinere, som Kitchie Kitchie Ki Me O, Erik & Kriss, CC Cowboys, Side Brok og Superfamily, satses det på ferske, lokale artister. Både fredag og lørdag vil fem band få vist seg frem på ungdomsscenen.

- Vi gleder oss til å vise frem de unge, lokale bandene. Jeg tror mange vil bli overrasket over hvor bra de er, sier Randal.

I tillegg tilmusikk handler det om stemning i Kollevåg; beachparty, campingliv og godstemning.

—  Hvis du ser på lineupen er ikke Losten noen monsterfestival. Men det blir en fin festival med mye godstemning. Du har vel lært deg festivalsangen vår, «Godstemning på Losten», spør Randal. Den er skrevet av Stian Thunder og åpner festivalen i ettermiddag kl. 16.15, og kan fort bli en gjennomgangsmelodi i Kollevåg i helgen.

- Er det vanskelig å få booket artister til en helt ny festival, der forgjengeren slet med økonomien?

—  Det har gått greit, etter litt om og men, sier Randal og ler litt. Hadde han ikke hatt kontaktnettet og erfaringen fra Utkantfestivalen i ryggen, hadde han aldri kastet seg ut i det, sier han. I år hadde de publikumsrekord i Skjerjehamn.

- De to siste årene på Utkantfestivalen har vært veldig forløsende. Å samle 6200 mennesker på en liten holme i havgapet er ganske unikt, vil jeg si, sier Randal.

Optimist

Gode kontakter,bookingerfaring og økonomikontroll er stikkord for suksess, mener han. Og han er optimist før Losten.

—  Det ser flott ut. Hvis det dukker opp 1400–1500 publikummere hver dag, går vi i balanse budsjettmessig, sier festivalsjefen.

- Hvorfor er det viktig med festival i Kollevåg?

- Vi trenger kultur utenfor bykjernene, og visjonene bak Lost Weekend var veldig gode, selv om økonomien ikke var like god. Hadde ikke vi hatt Lost Weekend, tror jeg ikke vi hadde hatt Periferifestivalen, Bygdalarm og Utkantfestivalen, sier han.

- Blir Losten mer enn en engangsforeteelse?

- Målet er å få det opp og stå som en årlig festival. Jeg hadde ikke giddet å gå i gang med dette hvis målet var en engangsevent.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. 67 ungdommar testa i Kvam - no er resultata klare

  2. Dette sier Branns sportssjef om en mulig Forren-overgang

  3. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  4. Kvinner på randen gjenforenes. – Det er et skrik om hjelp. Vi må redde et teater.

  5. – 5000 døde i Sverige. 230 i Norge. Det er ganske utrolig.

  6. – Vi trenger litt mer tid. Både elever og ansatte er slitne.

  1. Musikk