Fem fine tips til helgen

Hold deg varm og tørr i helgen med våre fem fine anbefalinger av kulturell inneaktivitet.

Publisert Publisert

SKAMLØST BAND: Fagernes Yacht Club går ikke av veien for å hylle den mest skamløse 70- og 80-tallsmusikken. Her ser vi bandet under årets Bygdalarm, lørdag spiller de på USF Verftet. Foto: Odd E. Nerbø

  • Guro H. Bergesen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

1. KONSERT: Dans deg gjennom hitparade

HETT: Det blir sommerlig på USF Verftet på lørdag. Foto: Thor Møller

Hva: Fagernes Yacht Klubb-konsert

Hvor: USF Verftet

Når: Lørdag klokken 21

Hvorfor : Se for deg flere hundre svette, litt fulle, veldig glade bergensere stå tett i tett i Røkeriet på USF Verftet. Se så for deg et titalls musikere på scenen, svette og glade de og. Så ser du for deg at hele salen synger Lionel Richies «All Night Long» av full hals. Hele rommet går opp i en høyere, skamløs, enhet.

Les også:

Les også

«Selv det verste fra 80-tallet blir bra»

Livebandet Fagernes Yacht Klubb har holdt på i syv år nå, og fremdeles trekker de fulle hus, både i Oslo, på den årlige konserten under Øyafestivalen, og i Bergen. Under årets Øyafestival ble konserten faktisk flyttet fra Rockefeller til Sentrum Scene slik at det skulle bli plass til enda flere publikummere. Bandet består av musikere fra mange forskjellige sjangre og band, deriblant Miss Tati, hele bandet The New Wine og flere medlemmer av Kakkmaddafakka.

Alt bortsett fra kalenderen tyder på at høsten for alvor er over oss. Da er det fint lite annet å gjøre enn å friske opp sangtekstene til den drøyeste musikken skrevet i perioden 1972 til 1989, og kaste loss.

2. MUSIKK: Lær deg å lytte til piano

LYTTESKOLE: Som oppvarming til Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse, arrangerer Kode Kunstmuseene i Bergen lyttekurs, ved Annabel Guaita. Foto: Anna Julie Granberg

Hva: Lyttekurs – Piano A-B-C, med Annabel Guaita.

Hvor: Kode 4 på lørdag, Troldhaugen på tirsdag.

Når: Lørdag kl. 13.00, tirsdag 18.00. Hvorfor: Det spørs vel om ikke Fagernes-favoritter som Lionel Richie, Toto og Doobie Brothers glimrer med sitt fravær når Kode Kunstmuseene i Bergen arrangerer lyttekurs i piano. For hvordan skal man egentlig lytte til piano? Annabel Guaita, som er pianist og jobber på Troldhaugen, vil på lyttekurset gi en innføring i pianospillets hemmeligheter. Hun vil blant annet utforske begreper som klang og teknikk.

Les også:

Les også

- Jeg har aldri vært noe vidunderbarn, men alltid jobbet godt og øvd mye

Kurset tar for seg verk som Edvard Griegs Ballade opus 24, og vil presentere ulike innspillinger som går helt tilbake til 1913. Hvordan har idealene for hvordan man spiller piano endret seg siden da?

Hvis du vil lære deg å lytte til piano, eller kanskje bare føler du trenger påfyll på kulturkontoen, så er kanskje dette en perfekt helgeaktivitet.

Og for alt vi vet kan det være Annabel Guaita sparer noe Toto helt til slutt.

3. FESTIVAL: Få en forsmak på høstmørket

LIVDEBUT: Gaahl og hans Trelldom spiller for første gang live under årets utgave av Beyond The Gates. Foto: Roar Christiansen

Hva: Beyond The Gates-festivalen

Hvor: Garage

Når: Torsdag til og med lørdag

Hvorfor: Den bergenske ekstremmetall-festivalen Beyond The Gates har i år femårsjubileum. Festivalen var arvtakeren til legendariske Hole In The Sky, men etter hvert har Beyond The Gates fått sin egen identitet. Festivalen satser blant annet mer på unge og lovende band fremfor de store stjernene.

Les også:

Les også

- Det ble for mye lys. Jeg måtte tilbake til skyggen igjen.

Men noen stjerner, eller i hvert fall gamle travere, har de funnet plass til på årets program. Blant dem er Gaahl (kjent fra Gorgoroth) sitt nygamle prosjekt Trelldom. Trelldom var aktive på begynnelsen på 90-tallet, men det er først under Beyond The Gates de spiller live for første gang. Noen enda eldre travere er Venom Inc. Kort fortalt er Venom Inc originalmedlemmene i Venom, som turnerer med de gamle låtene bandet lagde før bandet ble midlertidig lagt på is for mange år siden. Venom blir regnet som en av black metal-sjangerens gudfedre, sammen med blant andre norske Mayhem.

4. JUBILEUM: Feir bydelscafeéen på Møhlenpris

BYDELSLIV: Thomas Cook og resten av gjengen bak Nobel Bopel har gjort Møhlenpris til en mer livlig bydel. Foto: Rune Meyer Berentsen/Arkiv

Hva: Nobel Bopel feirer seksårsjubileum

Hvor: Cornerteateret

Når: Lørdag 19.00-02.00. Hvorfor: Lørdag feirer Nobel Bopel sitt seksårsjubileum. Ikke et spesielt rundt jubileum, men det er all grunn til å feire Nobel Bopel. Bydelskafeen på Møhlenpris har egenhendig gjort Møllaren mye mer livlig enn bydelen var for seks år siden, noe som er vel verdt en feiring. Nobel Bobel er definitivt en av byens beste bydelskafeer/puber, selv om det må sies at konkurransen på det feltet ikke er spesielt stor.

  • Les også: Her er byens beste kafé.

Under det store seksårsjubileet blir det møhlenquiz, konserter med Trojka og Utakk, og ikke minst DJ-ing utover natten med blant andre Pandreas og Stockhaus.

Alt dette på Møhlenpris, altså.

5. KONSERT: Få tilbake sommerfølelsen

ÅRETS SOMMERPLATE: Amerikanske Whitney kom i år med en av årets stoer sommerplater. Onsdag spiller de på Landmark. Foto: Scrennshot/Youtube

Hva : Whitney-konsert

Hvor : Landmark

Når : Onsdag 31. august, 20.30. På den siste dagen i den siste sommermåneden spiller et av sommerens store band på Landmark. Whitney fra Brooklyn ga i begynnelsen av juni ut platen «Light Upon The Lake», og siden er de blitt spilt i hel på mange mobiltelefoner og platespillere. Whitney har vært et de mest omtalte bandene på de «riktige» bloggene og nettstedene de siste månedene, men ikke la det skremme deg.

Les også:

Les også

Disse platene gleder vi oss mest til i høst

For «Light Upon The Lake» er en riktig fin plate. Whitney høres litt ut som om de har reist til 2016 fra 70-tallets California. Det er sval og luftig musikk som får en til å gripe etter sommermetaforene. Men til tross for den tydelige inspirasjonen fra 70-tallet, låter det hele friskt og moderne.

Vi tenker vi tar oss en tur på Landmark, og mimrer tilbake til begynnelsen av juni. Da vi hørte Whitney-platen for første gang, og tenkte at dette kommer til å bli en fantastisk sommer.

Bonustips:

FAMILIEFEST: Jakt på Pokémon på Festplassen

NYHETER FOR BARN: Lørdag feirer BT lanseringen av BT Junior. Her er de nye juniorreporterne Iris Næss og Filip Kremner Rasmussen. Foto: Vegar Valde

Hva: Lanseringsfest for BT Junior

Hvor: Festplassen

Når: Lørdag klokken 12

Hvorfor: Bergens Tidende lanserer en egen digital nyhetstjeneste for unge, der de kan oppdatere seg på nyhetsbildet, bli underholdt og bidra med sine meninger og eget innhold. Og på lørdag blir det stor lanseringsfest for alle som vil komme på Festplassen.

Det blir nyhetsquiz, lykkehjul, Scrabble, fire på rad og sjakk i storformat, elleville eksperimenter, naturskole, popkorn og Pokémon-jakt på og rundt Festplassen. For å nevne noe. Det blir også unike tilbud på BT Junior-abonnement, og mulighet til å møte journalistene bak nettsiden.

Dessuten blir det en musikalsk overraskelse klokken 14. Ta med ungene ut i byen og bli med på feiringen!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt

  2. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  3. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll

  4. Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

  5. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  6. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?