Skal bygge nynorskscene i Logen

Nyansatt teatersjef Terje Lyngstad vil bygge opp en skikkelig nynorskscene i Logen med Jon Fosse på laget.

Terje Lyngstad (48) fra Florø er ansatt som ny teatersjef på Hordaland Teater. Han kommer rett fra sjefsjobben på Sogn og Fjordane teater, der han har vært siden 2004. Åremålet går ut neste år.

Det betyr at Lyngstad ikke kommer skikkelig i gang i jobben før 1. januar.

— Jeg har gjort en avtale med begge teatrene om at jeg bruker inntil tre måneder i 2015 på Hordaland Teater. Ikke minst for å få på plass program for 2016, sier han til BT.

Nynorskscene på Logen

Han gleder seg stort til å komme i gang. Særlig nå når Hordaland Teater har konkrete planer om å flytte fra Stend til Logen Teater midt i Bergen sentrum neste år.

— Det var jo primært derfor jeg søkte på teatersjefjobben. Vi skal selvfølgelig også ha fokus på barne- og ungdomsteater, men jeg har store ambisjoner. Vi skal få til en skikkelig nynorskscene på Logen med et synlig og bredt repertoar. Da må vi også satse på et voksent publikum.

— Har du også kommersielle ambisjoner?

— Ja. Når det er nødvendig. Vi skal vise at komedier også kan spilles på nynorsk. Men jeg har også mange ideer om stykker som ikke har så bred appell. Hordaland Teater skal bi en yrende nynorskscene, både for egenproduksjoner og gjestespill, sier Lyngstad.

Vil ha med Jon Fosse

Han har en rekke ideer og planer med seg til Bergen. Møteboken blir full fremover. Med en fremtidig beliggenhet midt i sentrum, kan teatret også bli en alvorlig konkurrent til DNS.

— Jeg har alltid likt konkurranse. Men det er ikke nødvendigvis viktigst å vinne. Jeg tror Hordaland Teater blir et svært godt supplement til DNS.

— Har du planer om å trekke Jon Fosse inn i arbeidet ditt?

— Ja. Han bør være en sentral del av en nynorskscene i Bergen. Så den samtalen vil jeg snarest ta. I tillegg skal vi samarbeide tett med Sogn og Fjordane Teater og Det Norske Teatret, som i dag, sier Lyngstad.

Et viktig teater

Tidligere teatersjef på Hordaland Teater, Arvid Ones, er ikke i tvil om at Terje Lyngstad er rett mann for teatret.

— Jeg har veldig tro på at Terje kan få til mye i Bergen. Før han ble ansatt på Sogn og Fjordane Teater, var ikke det er teater man regnet med. Nå er det blitt et av landets viktigste. Jeg tror Hordaland Teater kan få samme status, sier Ones.

Han har som instruktør jobbet med Lyngstad flere ganger. Det ønsker han også å gjøre i fremtiden.

— Med plassering i sentrum, blir Hordaland Teater et alternativ til DNS. Det vil stimulere begge teatre. Jeg håper Terje prøver på det samme som jeg gjorde med Hordaland Teater i sin tid, å bygge et regionteater som også satser på voksne og som tar tak i stykker som naturlig hører til vestlandskulturen, sier Ones.