Misnøye med TV 2-ledere

Det kommer frem i en rapport Arbeidstilsynet har utarbeidet etter de var på tilsyn på Nøstet i mai i år. - Det som må til, er en kulturendring, sier fagforeningsleder.

Publisert Publisert

PROBLEMER PÅ NØSTET: Arbeidstilsynet var på tilsyn hos TV 2 i Bergen i mai i år som blant annet avslørte at enkelte ansatte frykter represalier fra ledere. Mediebedriften har fått varsel om seks pålegg, og har kommet med sin tilbakemelding. Arbeidstilsynet skal nå gå gjennom dokumentasjonen for å se om det er tilstrekkelig til at påleggene kan lukkes, eller om de skal gå videre med saken. ARKIVFOTO: Rune Sævig

  • NTB
  • Guro H. Bergesen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Arbeidstilsynet har varslet seks pålegg i etterkant av et tilsyn hos TV 2 i Bergen, hvor både teknologiavdelingen og avdelingen for sport og nyheter holder til, skriverDagens Næringsliv.

Tilsynet avslørte blant annet at ansatte frykter for represalier fra ledelsen og at noen arbeidstakere «uttrykker redsel for å melde fra om avviksforhold».

Henrikke Helland, som er klubbleder for TV 2-journalistene, sier til DN at hun kjenner seg igjen i beskrivelsene av frykt og redsel.

Les også:

— Gjelder hele organisasjonen

Helland har sittet i møter torsdag formiddag, og har derfor ikke rukket å snakke med de ansatte i TV 2 om deres reaksjoner på dagens sak i Dagens Næringsliv, forteller hun til BT

— Internt i organisasjonen har alle visst om at Arbeidstilsynet har hatt tilsyn her. Klubben gikk bredt ut før de kom og spurte medlemmene våre om de hadde konkrete ting å spille inn.

ALVOR: TV 2-sjef Olav T. Sandnes har fått nedslående nyheter fra Arbeidstilsynet. Her fra diskusjon om NRK hos kulturministeren. Foto: Tor G. Stenersen, Aftenposten

Helland forteller at fagforeningen sendte ut en henvendelse der de ba om innspill til alle sine medlemmer i TV 2, og at de fikk like mange svar fra Oslo som Bergen.— Vi har sagt til ledelsen at dette er noe som gjelder hele organisasjonen. Og det opplever vi at Olav Sandnes tar på alvor. Han virker innstilt på å rydde opp og gjøre de nødvendige tiltak for å rette opp påleggene.

Fryktkulturen som beskrives i Arbeidstilsynets rapport sporer Helland tilbake til 2009, da TV 2 gikk gjennom nedskjæringer. Større forventningspress og en endret personalavdeling trekkes frem som årsaker.

Forventer opprydding

Dagens Næringsliv skriver at utførelsen av medarbeiderundersøkelser også trekkes frem som et av problemene i Arbeidstilsynets rapport. Ifølge rapporten har både tillitsvalgte og arbeidstakere i bedriften uttrykt skepsis til hvorvidt deres anonymitet blir ivaretatt i medarbeiderundersøkelsen.

Dette har ført til at noen ikke har turt å svare ærlig, som igjen gir et uriktig bilde av arbeidsmiljøet, mener Helland. Og de som har vært ærlig og kommet med kritikk, har vært identifiserbare, noe som har gitt ledere anledning til å peke ut «uromomentet» i avdelingen og så tatt det opp med vedkommende. Fagforeningen mener dette har bidratt til å skape den ukulturen som fremkommer i Arbeidstilsynet rapport.

— Sånt er med på å skape frykt, og polariserer leder og ansatte, sier klubblederen.

Les også:

I saken til Dagens Næringsliv sier Helland at klubben har forsøkt å varsle ledelsen om arbeidsmiljøproblemene i TV 2 før Arbeidstilsynet hadde sitt tilsyn.

— Jeg må bare anta at de ikke har tatt det på alvor. Men det er veldig lovende det som skjer nå. Vi er glad for at dette blir tatt på alvor og har en forventning om at det må ryddes opp i.

Henrikke Helland understreker at dette kun er deler av et helhetsbilde som medfører en utrygg arbeidshverdag for enkelte TV 2-ansatte.

— Det som må til er en kulturendring.

Nye kompetansekrav til avdelingene i forbindelse med en kompetansekartlegging. Noen ansatte mener kravene er for høye, og frykter at de er utarbeidet med tanke på «skjult nedbemanning» og for å «kvitte seg med enkelte ansatte».

- Et fåtall ledere

Hovedverneombud Lina Røssland Henriksen vil ikke kommentere saken overfor BT, men sier blant annet til Dagens Næringsliv at «Medarbeidere i kanalen er blitt behandlet på en måte som går ut over deres psykiske og fysiske helse.», men at hun har tro på at ledelsen vil få bukt med ukulturen.

Christine Mikkelsen er tillitsvalgt for TV 2-ansatte i fagforeningen Parat Media. Mikkelsen sier at de tillitsvalgte har tatt opp de problemene Arbeidstilsynets rapport peker på før tilsynet.

— Vi tok dette opp med Sandnes før Arbeidstilsynet kom. Han var klar over det og tok det på alvor. Så denne rapporten var ikke uventet.

Hun forteller at TV 2s verneombud og tillitsvalgte sammen med ledelsen skal gå gjennom påleggene og finne løsninger i fellesskap.

Les også:

Les også

Håp i hengende snøre

Mikkelsen er opptatt av å presisere at det Arbeidstilsynet har avdekket ikke gjelder for alle ansatte.

— Det er mange avdelinger her hvor det ikke er noen fryktkultur i det hele tatt. Enkelte ansatte har opplevd det, og det må vi ta på alvor.

- Rapporten peker blant annet på at noen ansatte frykter represalier fra ledere. Er dette et lederproblem?

— Det gjelder noen ledere. Vi har også mange gode ledere i TV 2, sier Mikkelsen.

Har satt inn tiltak

TV 2-sjef Olav Terjeson Sandnes sier til Dagens Næringsliv at han tar Arbeidstilsynets funn alvorlig.

— Når det er noen som opplever det slik, om det så kun er én, så er det én for mange. Det er ikke slik vi ønsker å ha det i TV 2, og derfor har vi allerede satt inn tiltak, sier Sandnes.

TV 2 har kommet med sin tilbakemelding på varselet om pålegg, og Arbeidstilsynet vil nå vurdere om de skal gå videre med påleggene.

Om Arbeidstilsynet gir pålegg, er disse knyttet til blant annet ansattes opplevelse av stor arbeidsbelastning og mye overtid, motstridende krav fra ulike ledere, vansker med å forene jobb- og familieliv, og frykt for represalier fra ledere.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Lørdag aksjonerer de: – Dette kan bli noe av det største vi har sett i vest

Samferdselsministeren bekrefter at det kan bli aktuelt å dele opp prosjektet med ny vei og bane til Voss.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fire personer innlagt på Haukeland

  2. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  3. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  4. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  5. – Gamle Bergen er i ferd med å bli en kulturkatastrofe

  6. Beskjeden fra legen fikk Thore (56) til å endre livsstil. Slik unngikk han diabetes.