Her forsvinner NRK fra FM-nettet

Klokken 11.11 forsvant NRKs signaler fra FM-nettet i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Publisert Publisert

HER SKJER DET: NRK-profilene Bård Ose og Finn Tokvam fikk æren av å skru av NRKs signaler på FM-nettet. Foto: Vidar Langeland

  1. Leserne mener

I løpet av 2017 vil rikssendt radio i Norge bli heldigital, og 21. juni klokken 11.11 var det Sørlandet og Vestlandets tur til å miste NRKs FM-signaler.

– Nå er radioskiftet gjennomført i fire av seks regioner for NRK, noe som utgjør rundt 60 prosent av landets husholdninger, sier Gudbrand Guthus, direktør for konsesjon og tilsyn til Medietilsynet i en pressemelding.

Det var NRK-profilene Finn Tokvam og Bård Ose som fikk æren av å trykke på knappen på senderen på Ulrikens topp 11 minutter over 11.

Les også

Før hadde Karstein Bjørge stor glede av bilradioen. Så kjøpte han DAB-adapter.

Gradvis overgang til DAB

Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland har allerede gjennomført overgangen til riksradio kun på DAB.

Onsdag forsvant NRK fra FM-nettet i Hordaland, Sogn og Fjordane, Agder og Rogaland. Fra 15. september vil også P4 og Radio Norge, og lokalradioer som P5 Bergen og Energy Bergen, kun sende på DAB i disse fylkene.

Utover høsten skjer det samme på Østlandet, mens innbyggerne i Troms og Finnmark som de siste i landet går over til DAB i desember.

Selv om de store kanalene forsvinner fra FM-nettet, vil mange lokalradioer fortsette å sende på FM i flere år fremover. Hva som skjer med FM-nettet etter 2021, er det foreløpig ikke tatt stilling til.

SLUKKET: Onsdag forsvant FM-signalene til NRK fra masten på Ulriken. Foto: Kristine Lindebø (arkiv)

Fire millioner DAB-radioer

Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark, ber folk være oppmerksomme på hvor NRK ikke lenger sender på FM.

– De som ennå ikke har en DAB-radio på hytten eller i båten må oppgradere dersom de vil høre radio som normalt, sier han i en pressemelding.

Ifølge Digitalradio Norge, som representerer riksdekkende kanaler som NRK, P4 og Radio Norge, er det i dag rundt 4,1 millioner DAB-radioer i landet. Antallet har økt med én million siden FM-slukkingen begynte i januar.

Ifølge Torvmark har åtte av ti husstander i Norge en DAB-radio.

Les også

Seks spørsmål og svar om DAB

– Har gått etter planen

Guthus i Medietilsynet sier at digitalradioskiftet så langt gått etter planen, men legger til at det fortsatt er behov for informasjon og veiledning til publikum, spesielt knyttet til dekning og mottak i bil.

– Blant annet ser vi at mange ikke er klar over at dekningsgraden er ulik mellom det kommersielle DAB-nettet og NRKs DAB-nett, sier Guthus.

Lyttere som har spørsmål kan rette disse til Digitalradio Norge eller NRKs publikumsservice. Her finner du også informasjon om overgangen.

– Selv om et stort flertall av lytterne er digitale, er vi ydmyke overfor dem som må oppgradere. Radiobransjen vil selvfølgelig hjelpe de som trenger veiledning, Torvmark.

Publisert