Lover løsning for Ibsen-materialet

Rektor Sigmund Grønmo ved UiB forsikrer at Teaterarkivet vil bli tatt hånd om på en god måte, og at Ibsen-materialet skal digitaliseres og gjøres tilgjengelig i god tid før 2006 er omme.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Til BT opplyser Grønmo at han onsdag skal ha et møte med folk fra Universitetsbiblioteket (UB), Teaterarkivet og eventuelle andre aktuelle aktører. Da blir det drøftet hvordan man så snart som mulig kan få tatt hånd om Ibsen-materialet og gjort det tilgjengelig slik at det kan behandles på en forsvarlig måte både av interesserte fagmiljøer og i forhold til allmennheten.

— Vi vil drøfte hvordan arbeidet kan gjøres, hvor raskt og hva det koster. I denne omgang er det tale om Ibsen-materialet, resten av Teaterarkivet får vi ta oss litt bedre tid til å se på.

Bibliotekdirektør Kari Garnes ved UB forteller at Teaterarkivet tidligere lå under UB, men at det ble deponert da arbeidet med teatersamlingene kom i gang. Hun sier det var helt ukjent for henne at det ikke er gjort noe med arkivet og at det er så lite tilgjengelig.

— Vi har ikke fått noe inntrykk av at det er i dårlig forfatning og lagret under så kummerlige forhold. Ei heller har vi mottatt noen søknad om midler til digitalisering. Men jeg vet at noe materiale er lagt ut, i samarbeid med Statsarkivet.

— Betyr dette at UB er rede til å ta arkivet tilbake og bidra økonomisk til å få fart i digitaliseringen?

— Hvis det finnes vilje til det, kan Teaterarkivet bli tilbakeført til oss. Med de magasinforhold og arealer UB nå har, vil jeg tro at vi skal kunne finne plass til Teaterarkivet. Dette tar vi gjerne en dialog om, men jeg vil understreke at det er ikke vi som har presset på for å få materialet tilbake.

Resten av teatersamlingen, drakter og kostymer osv., har vi ikke noe med. På UB digitaliserer vi fortløpende våre samlinger - innen de midler vi har til rådighet. Her vil det måtte bli en vurdering av hva som er mest presserende.

På spørsmål fra BT om man ikke nå bør benytte anledningen til å hente hele Teatermuseet frem fra sin mangeårige gjemsel, svarer rektor Grønmo:

— Vi vil benytte anledningen til å se på dette i sin helhet. Men foreløpig er det for tidlig for meg å ha noen klar oppfatning om den saken.

Publisert
 1. Litteratur
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

 1. Ibsen erstatter Clear Channel
  Så mye som femti bergenske busskur kan bli utsmykket med Ibsen-inspirert kunst i det store minneåret 2006.

  Les hele artikkelen

BT anbefaler

Så konen, svogeren og to slektninger bli overkjørt

Mannen i 70-årene ventet i bilen og ble vitne til alt.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Hun slo alarm om «kvinnesykdommen ingen snakker om». Nå kan Malene endelig få hjelp.

 2. Derfor krever ikke Haukeland munnbind

 3. Problemer på Halhjem-Sandvikvåg

 4. Koronavaksine godkjent i Storbritannia

 5. Isak er rånar. Her forklarer han kvifor.

 6. Brann kjemper om millioner i serieinnspurten. – Viktig inntekt for oss.