Musikalsk mimrestund med Sissel

40 sanger = 40 minner fra 20 år som plateartist. Mandag gir Sissel Kyrkjebø ut sin musikalske minnebok — fra Vestland Vestland til Vårvise.

 • Kjersti Mjør
  Kjersti Mjør
  Journalist i BT
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Dobbelt-cd-en har tittel «Sissel 1986-2006», og inneholder høydepunkter fra tjue år i musikkbransjen.

— Pluss litt til, sier Sissel Kyrkjebø.

Sammen med sin første manager, Rune Larsen, har hun håndplukket utvalget i minneboken. Her er klassiske perler og norske folkesanger. Tidligere upubliserte innspillinger, Syng med Oss-minner og selvsagt musikk fra alle platene. Ti duetter - og en julesang.

— Silent Night-versjonen har aldri vært utgitt i Norge før. Ikke Adagio av Albinoni heller, sier 37-åringen til BT.

Ville ikke jubilere

Sissel debuterte som plateartist allerede 17 år gammel. 20 år har gått fort. Altfor fort. Egentlig hadde hun ikke lyst til å gi ut noe jubileumsplate.

— Men jeg kom frem til at hvis det først skulle skje, så skulle det være gøy for meg og! Det er mange andre sanger jeg også ønsket å ta med, så det ble virkelig «kill your darlings».

Alle sangene har sine egne minner, sin egen historie. Fingeren hennes glir nedover innholdsregisteret på cd-en.

— La meg se. Barndomshjemmet var den første sangen jeg spilte inn i et studio. Hos Trygve Thue, rett bak Korskirken i Bergen. Jeg var bare 14 år.

— Hva tenker du i dag når du hører pur unge Sissel synge?

— Det er så lenge siden! Jeg var liksom en helt annen den gangen. Men det er søtt og sjarmerende, og jeg er faktisk ganske imponert over sangteknikken. Jeg gikk i barnekoret til lærerskolen i Bergen, og Felicity Laurence var en fantastisk pedagog. Hun lærte meg teknikk.

Pausefisk i bergensbunad

Fingeren fortsetter nedover. Det magiske øyeblikket i studio med jazzmusikeren Tord Gustafsson. Den stille, svenske vinterstemningen i Koppången. Vuggesangen Sarah's song, skrevet til datteren.

Noen som husker BT-kassetten med Lollipop-musikk? Sukiyaki var med der. Versjonen av Vestland Vestland er fra NRK Hordaland-produksjonen med samme navn. Og Bergensiana er innspilt i hvit bergensbunad i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1986. — Sølvi Wang hadde tatt opp et tv-program der jeg sang, og sa til mannen sin, Egil Monn-Iversen: Dette må du høre på. Hun er til og med fra Bergen!

Dirigenten, som var på jakt etter et pauseinnslag i finalen, gjorde som konen sa. Den som såg 16 år gamle Sissel Kyrkjebø synge Nystemten i Grieghallen foran mange millioner europeiske tv-seere, glemmer det aldri.

Går forbi avisstativet

Sissel Kyrkjebø har sunget duett med en brokete bukett mannfolk. Blant dem Brian May fra Queen, irske Chieftains, supertenoren Plácido Domingo, norske Espen Lind, Brooklyn-gangsta' Warren G og danske Sebastian.

— Særlig Vårvise med Sebastian i 1988 har vært veldig viktig for meg. Den åpnet det danske markedet for meg.

I mange år har Danmark vært Sissels hjemland. Nå bor hun i Nordsjælland, like ved sin fraskilte mann, entertaineren Eddie Skoller, som hun har Ingrid (10) og Sara (7) med. Begge døtrene snakker dansk og bergensk flytende.

De tre siste årene har hun vært kjæreste med komponisten Ketil Bjerkestrand.

Etter tjue år i rampelyset er Sissel Kyrkjebø fremdeles godt stoff. I høst har mediene vært opptatt av managerskiftet («helt udramatisk») - og eks-mannens åpenhjertige intervju i forrige uke om det store savnet etter Sissel.

— Hvordan reagerer du på slike oppslag?

— Vet du, jeg bryr meg ikke, for å være helt ærlig. Jeg går rett forbi. Vi voksne vet hvordan vi skal takle det, men jeg må jo fortelle ungene at ikke alt som står i avisene er sant, sier hun til BT.

- Vet ikke om noe annet

— Har du noen gang ønsket å gjøre noe helt annet i løpet av tjue år i offentlig lys?

— Det er neimen ikke mange ganger. Bare av og til, fordi jeg ikke har hatt lyst til å reise hjemmefra. Jeg har jobbet med dette siden jeg var 16 år, og vet ikke om noe annet. Bortsett fra arbeidsuken i 8. klasse. Da jobbet jeg i en elektrisk forretning, ler hun.

— Hvilke planer har du etter julekonsertene?

— Å jobbe videre med musikken. Jeg lukker ikke igjen døren til fortiden med denne platen. Et sted mellom pop, klassisk og folkemusikk har jeg det veldig godt. Man må følge hjertet sitt, det er det viktigste, sier Sissel Kyrkjebø.

— Har du alltid kunnet det som artist?

Svaret kommer uten tenkepause.

— Ja.

MIMRE-PLATE: I år er det 20 år siden Sissel Kyrkjebø debuterte som plateartist, og neste uke gir hun ut jubileums-cd med 40 sanger. 9. desember kommer hun til Bergen for å holde julekonsert i Grieghallen. Men om det også blir julefeiring i hjembyen i år, vet hun ikke ennå.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
 1. Musikk
 2. Konsert

Mest lest akkurat nå

 1. Søndag skal det brake løs. Spørsmålet er hvor.

 2. – En god feiring på en vond dag.

 3. Nå er streiken trappet opp. – Avstanden er veldig stor.

 4. To ambulansefly står som følge av streiken

 5. Kom til Norge og Bergen som tolv­åring. Dette vet vi om den terrorsiktede.

 6. Koronasmittet