Snart braker det løs!

Ifølge bookmakerne, står det mellom Irland og Frankrike i kveldens Eurovision-finale.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

I kveld er det klart for den

For tredje gang siden 1960 går finalen i Eurovision Song Contest av stabelen uten noen norsk deltaker.

Stella Mwangis «Haba haba» nådde ikke opp blant de ti beste under første delfinale. Norge er dermed eneste nordiske land uten finaleplass i år.

Norges ambassade i Nairobi feirer uansett norsk-kenyanske Stella Mwangis deltakelse i Eurovision Song Contest under lørdagens finale. – Vi har invitert henne hit til Nairobi, men det lot seg dessverre ikke gjøre, sier ambassaderåd Rina Kristmoen til NTB.

– Men ambassaden i Nairobi skal feire Stella og Eurovision uansett. Vi skal vise finalen på storskjerm og spille Stellas video. Stellas familie kommer også, i tillegg til folk fra musikk— og kulturmiljøet i Kenya, europeiske diplomater og nordmenn bosatt i Kenya. Det blir Grand Prix-fest i Nairobi til langt på natt!

Uforutsigbar finale

Grand Prix-kommentatorer NTB har snakket med. er uvanlig usikre på utfallet av lørdagens finale. Det er ingen lands bidrag som pekes ut som noen klar vinnerkandidat, i stedet finnes det en rekke ulike favoritter. Det faktum at Norge røk ut, til tross for at «Haba haba» var en klar finalefavoritt, trekkes dessuten fram som et tegn på at det er ekstra vanskelig å spå hvordan det vil gå.

Av de 25 landene som skal delta, er det likevel noen som antas å ha større vinnersjanser enn andre. Danmarks «New tomorrow» sunget av A Friend in London er svært populær. Sveriges bidrag nevnes av mange, men Eric Saade med «Popular» har en sterk konkurrent i Russlands «Get you» fremført av Aleksej Vorobjov.

Nervøse irer

Irlands Jedward er også blant favorittene. Flere kommentatorer spekulerer på at dette gir ledelsen i det irske tv-selskapet RTÉ søvnløse netter, siden det vil kreve økonomiske ressurser Irland vanskelig kan avse i disse finanskrisetider. Aserbajdsjan kan bli en sterk utfordrer med «Running scared», sunget av Ell & Nikki.

To land med direkte finaleplass er også blant de mulige vinnerkandidatene. Frankrikes «Sognu», fremført av Amaury Vassili, forventes svært gode stemmetall, ikke minst fra dem med plater av Andrea Bocelli og Helmut Lotti.

Nordiske outsidere

Storbritannia stiller med det gjenforente boybandet Blue med «I can», en låt skrevet og produsert i samarbeid med det norske produksjonsteamet Dsign Music fra Trondheim.Også de to andre nordiske deltakerlandene blir nevnt som mulige vinnere.

Flere har latt seg sjarmere av Finlands Paradise Oskar og hans rolige sang om en gutt som er bekymret for jorda. Islands radiovennlige «Coming home», fremført av Sjonni’s Friends, har også mange tilhengere i Düsseldorf.

Mer spenning

Flere ganger har det vært avgjort ganske tidlig under stemmeopplesningen i Eurovision Song Contest hvilket land som går av med seieren. Da Alexander Rybak vant for Norge i finalen i Moskva i 2009, var det så godt som klart hva utfallet ville bli, allerede før avstemningen var halvveis gjennomført. For å gjøre avstemningen så spennende som mulig, har Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) valgt en ny løsning i år.

Rekkefølgen landene leser opp stemmene sine i, blir i år generert av en datamaskin.Maskinen legger opp stemmeopplesningen slik at usikkerheten om hvem som går av med seieren, beholdes så lenge som mulig under avstemningen.

Her er rekkefølgen på finalelandene:

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: