Forteller og kamerat

Fortellertradisjonen får flott støtte når Lasse Åkerlund tryller frem folk og fe, og en hel verden omkring dem.

Publisert Publisert

teater/figurteater«Store Klas og Lille Klas»Av H.C. AndersenLasse Åkerlunds Teater Allena på DNS Småscenen

Store Klas er rikingen med sine fire hester, men den fattigere Lille Klas med bare en hest er smartingen. Og når man er både smart og heldig kan man gjøre masser av penger, gull i sekkevis, på både en død hest og en død bestemor. Men det nytter bare ikke å prøve å kopiere Lille Klas' smarthet og hell, som Store Klas smertelig får erfare.

Det er en finurlig historie H.C. Andersen har spunnet omkring de to Klas-ene, og moralen kan sikkert diskuteres. Dette er kanskje ikke blant den danske eventyrdikterens mest kjente historier her i landet, men denne uken serveres den i et gjestespill på DNS av svenske Lasse Åkerlund. Hans enmannsshow er et jublende ja til den muntlige fortellertradisjonen, der fortellerens kropp og stemme og noen ganske få gjenstander skaper en hel verden av folk og fe og miljøer omkring dem.

Klart nok vet Åkerlund at den helt vesentlige kontakten med et barnepublikum ikke oppstår av seg selv i det øyeblikk en skuespiller-forteller setter seg på en stol på scenen med eventyrbok i fanget og et glass vann for hånden.

Så foran premieren i går var Åkerlund ute i foajeen blant utålmodig ventende barn, rullet seg på gulvet og brøt håndbak med dem, tøyset og tullet og flørtet visst litt med billettdamene, pratet om teater og norskhet og svenskhet. Så var den kameratslige kontakten der, nok til at han kunne spille på ordveksling fra scenen med publikum akkurat slik det passet ham.

Og når en god historie både fortelles og spilles, rett frem og enkelt, er den kanskje aller best. Med et rikt register av ansiktsuttrykk, stemmeleier og kroppsspråk trer Åkerlund ut og inn av den mange personene i historien: begge Klas-ene, prest og klokker, bonden og hans kone, to bestemødre, en sur vertshuseier og noen flere. Samt hester, kyr og fugler. Stolen, vannglasset og boken omskapes til et mangfold av rekvisitter. Og før man vet ordet av det, er det snipp, snapp, snute, eventyret ute!

At mannen prater svensk gjør ikke så mye når ungene får hjelpe ham med de vanskelige ordene.

ANMELDT AV SISSEL HAMRE DAGSLAND

EN MANN OG EN STOL: Med egne geberder og noen få rekvisitter skaper Lasse Åkerlund en hel verden omkring Store Klas og Lille Klas.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Har solgt nesten 40.000 billetter, men får bare lov til å opptre for 200. – Vi har en enorm jobb foran oss.

  2. Ingebrigtsen blir trolig presentert som Brann-trener i kveld

  3. Brann-backen om Ingebrigtsen: – Det kan være bra å ha en sterk mann som styrer garderoben

  4. Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

  5. 35 festdeltakere i Oslo smittet. Fem av dem testet positivt i Bergen.

  6. – Det ble en kamp mellom kjærligheten og koronaen