Prisen steg 470 prosent på ett år

Våren 2006 solgte Bergen kommune Forum til Stor-Bergen Invest og Kermit for syv millioner kroner. Nå selger investorene kinoen for 40 millioner.

  • Gordon Andersen
  • Finn Bjørn Tønder
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Redaktør Finn Jarle Sæle står i spissen for kjøpet av Forum Kino. Sammen med den kristne TV kanalen Visjon Norge, vil han lage et gedigent medie— og kultursenter.

Selgerne er Stor-Bergen Invest og Kermit (Tom Nordnes, Ståle Simonsen, Preben Hansen og Henrik Lund). De kjøpte det legendariske bygget av Bergen kommune i fjor for syv millioner kroner. Investorene hadde også planer om å skape kinoen om til et flerbrukshus for kultur, med utvidelser i tillegg til selve bygningen.

— Vi fikk en henvendelse fra medieselskapet i Drammen og det lokale driftsselskapet. De tenkte i samme baner som oss, men hadde mer hast. Jeg tror et flerbrukshus innen kultur virkelig kan bli noe, sier Tom Nordnes.

Fortjenesten han og de andre eierne innkasserer er eventyrlig.

Det nye Times Square

Finn Jarle Sæle er ikke beskjeden i omtalen av kjøpet.

-Danmarksplass med Forum Kino skal bli Bergens svar på New Yorks Times Square, sier Sæle, som har enkeltes politikeres fremtidsplaner for Danmarksplass i tankene.

Det er den kristne TV kanalen Visjon Norge har overtatt som eiere av Forum Kino sammen med Kristen Medieallianse, hvor Finn Jarle Sæle er daglig leder.

-Det er riktig. Vi har inngått en intensjonsavtale om å kjøpe Forum sammen med Visjon Norge. Det er likevel Visjon Norge som vil bli den største eieren, sier Finn Jarle Sæle.

Sæle forteller om hvordan pastor Hanvold fikk en visjon da han var i Bergen, om å kjøpe Forum Kino. De to kristne medieaktørene håper nå å danne et stort kristent mediesenter.

Som redaktør for den kristne ukeavisen Norge i dag, har Sæle vært ansvarlig for både papiravis og for de daglige nyhetssendingene avisen leverer til Visjon Norge.

-Dette har alltid vært litt tungvint, fordi Visjon Norge har hovedkontor i Drammen. Nå får vi kontorer i samme bygg. Det kan åpne for direktesendinger og store debattprogrammer som dem Knut Olsen har for NRK, sier Sæle.

Sæle blir nærmeste nabo til konkurrentene i avisen Dagen, der han tidligere var redaktør, før han fikk fyken på slutten av 90-tallet. Dagen har lokaler rett over gaten for Forum Kino.

Negativ egenkapital Visjon Norge hadde i 2005 en omsetning på 25 millioner kroner, et tall TV Pastor Jan Hanvold sier har steget til 36 millioner kroner i år.

Selv har Kristen Medieallianse som driver avisen Norge I DAG en årlig omsetning på ti millioner kroner. Selskapet sliter med negativ egenkapital på nær en million kroner.

-Hvordan skal dere skaffe penger til dette prosjektet?

-Vi hadde en million i overskudd i fjor. Vi skal strekke oss slik at vi får litt sommerfugler i magen, men vi har den basis i egenkapital som gjør vår del av kjøpet berettiget, sier Sæle.

Han støtter seg likevel mye på Visjon Norge.

-De er den store overraskelsen i Kristen-Norge. De har gått fra null til nær 40 millioner kroner i omsetning på få år, sier Sæle.

Visjon Norge-sjefen, Jan Hanvold vil ikke gå inn på hvor mye de har betalt for Forum.

— Det eneste jeg kan si er at driften av bygget kommer til å gå rundt av seg selv. Vi har budsjettert med utleie for fem millioner kroner i året. Vi kommer til å satse på kulturlivet, sier Hanvold, men utelukker at det vil bli muligheter for alkoholsalg i det nykjøpte bygget.

-Vi er avholdsfolk, sier han.

Konsertarrangør med på laget Forum skal leies ut til det nyetablerte selskapet Forum Scene.

Aktørene som skal eie Forum har etablert kontakt med Øyvind Gullberg, lederen for det nyetablerte selskapet Forum Scene.

Han har tidligere vært kjent gjennom navnet Concertmix, som blant annet har arrangert konserter med Jose Carreras, Kiri Te Kanawa, Bryan Adams og Deep Purple i Bergen, med blandet suksess. Gullberg skal nå leie hos de nye Forum-eierne.

— Vi vil i praksis gjenskape bygningen slik den var, i nært samarbeid med byantikvaren, sier Gullberg.

— Vår intensjon er å leie bygningen ut til ulike former for kulturaktivitet, som teater, revy, opera i mindre målestokk, konserter, studioopptak og annet. Lokalene egner seg også godt til kurs og konferanser, sier han.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. E16 i Ytre Arna framleis stengd. Ny vurdering i føremiddag.

  2. Mann pågrepet etter vold på badeplass

  3. Roses etter prestisjeopptreden i Edinburgh: – De har skapt nok en stor hit

  4. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

  5. Lastebil og personbil i elven etter brokollaps i Gudbrandsdalen

  6. Rikke (6) har vært klar for skolen lenge. Slik er det ikke for alle. – Forskjellene blant elevene i første klasse er ofte veldig stor.