- Trine burde vunnet

Jan Tore tok av ti kilo på veien, og nådde Finnmark før han røk ut av 71 grader nord. - TV Norge burde forandre på konseptet, mener han.

  • Janne Hagen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Firerbanden i 71 grader nord er historie, og det er Jan Tores deltakelse også. For i kveld var det Jan Tore Richenbergs tur til å få færrest poeng. Etter at en av han smedsammensvorne, Hallgeir Lundemo, måtte hjem sist sending, lå Jan Tore dårlig an.

— Ja, jeg skjønte det med en gang da Hallgeir røk, at jeg sto for tur. Vi hadde blitt enige vi gutta, om å gi hverandre flest poeng. Men Tarjei gikk over til jentene sist. Han ville heller leke med dem. Da jeg ikke fikk sjanse til frikortet, skjønte jeg at løpet var kjørt. Det var surt å ryke nå, men jeg er ikke bitter på noen.

- Må være kynisk

Flere av de andre utstemte deltakerne har reagert på at alliansene og spillet er så avgjørende i konkurransen. Dette har Jan Tore å si:

— Jeg visst jo at skulle jeg komme langt, måtte alliansene starte tidlig. Hallgeir, Tarjei og jeg ble enige før vi ble tatt ut til selve konkurransen. Skal du være med på en slik konkurrranse, må du danne allianser.

Han mente at ikke alle deltakerne skjønte spillet.

— Wenche var veldig naiv. Hun trodde hun skulle være på tur, og da det kom til poengutdeling sa hun "Oi. Nå må vi stemme". Hun var sånn som spurte jentene om hvem de var i allianse med. Til en viss grad var Trine også der. Men du må være ganske kynisk for å nå langt.

- Trenger et nytt system

— Men er det bra at allianser og spill er en så stor og viktig del av en konkurrranse som i utgangspunktet består av fysiske utfordringer?

— Nei. Jeg syns egentlig TV Norge burde gjort om på konseptet. De burde gjort det slik at de to med færrest poeng gikk i duell. Da hadde alle fått en mulighet til å påvirke resultatet selv, mener Jan Tore.

Han synes det hadde vært et mye mer rettferdig system for dem som er fysisk sterke, slik denne konkurransen egentlig krever. Han bruker Andreas Brunes som røk ut relativt tidlig i konkurransen, fordi han var en så sterk og allsidig konkurrent, som eksempel på en som kunne reddet seg selv ved et slikt system.

— Vi irriterte oss grønne over Andreas, så vi rottet oss sammen og stemte ham ut. Hadde det vært duell da, hadde han hatt muligheten til å komme seg videre.

- Uten sjanse

Jan Tore er fornøyd med innsatsen i konkuransen, men mener han ikke hadde muligheter nå etter at kameraten Hallgeir var ute.

— Nå i denne episoden hadde jeg ikke mulighet. Da jeg skjønte at jeg ikke hadde sjansen til frikort, ga jeg opp, sier Jan Tore som er godt fornøyd med å ha nådd Finnmark fylke.

Han er ikke like glad over å se seg selv på TV.

— Det er helt pyton. Derfor ser jeg ikke på nå.

Jan Tore mener de har vært en bra gruppe i denne sesongen av 71 grader nord, og at den har vært satt sammen av mange sterke personligheter.

— Du kommer ikke like godt overens med alle. Men det er det som gjør at programmet blir litt morsomt å se på. Det blir litt kjefting og denslags, men det hører med.

Best i lufta

— Det jeg husker som best, er fallskjermhoppet. Det var morsomt og kilte godt i magen. Det verste var slitingen av tømmerstokken. Det var umenneskelig hardt.

Den flotteste turen som helhet, var kaltreturen i Steigen, mener Jan Tore.

— Vi startet i skikkelig drittvær, men på toppen der var det helt fantastisk. Selv om vi var slitne på slutten.

Jan Tore ville selvsagt helst vunnet selv, men han har også en egen favoritt - uavhengig av hvem som er stemt hjem til nå.

— Trine. Hun var den eneste jenta som ikke grein på turen. Alle de andre jentene grein for noe. Enten var de redde i høyden eller så var det noe annet. Men Trine gråt aldri.

Minus mange kilo

Å komme seg fra Lindesnes i sør og helt opp til Finnmark fylke, tar på.

— Det var tøft. Jeg gikk ned 10 kilo, men koste meg hver eneste dag, sier Jan Tore som holdt helt ut semifinalen.

De 10 deltagerne i 71 grader nord 2009 er:

Fortsatt med:

Anniken Sand: 22 år fra Oslo. Er kaospilotstudent og har tidligere spilt elitefotball på Røa.

Lene Hansen: 26 år fra Tromsø. Samboer og mor til tre. Er personlig trener og instruktør ved Elixia Sjølyst.

Tarjei Gautefall Nicolaisen: 26 år fra Drangedal. Utdannet fysioterapeut og studerer nå osteopati. Samboer, ingen barn.

Utstemt:

Kristin Bøgeberg Jonsson: 21 år fra Stathelle. Er student i Trondheim ved NTNU og Norgesmester i drilling.

Trine Alsgaard: 40 år fra Rælingen. Gift og mor til tre. Jobber som hjelpepleier, klatreinstruktør for ungdom, og er barmarkstrener i Rælingen alpingruppe. Var tidligere aktiv langrennsløper.

Wenche Bøe: 34 år fra Lofoten. Gift og mor til to. Er billedkunstner og bioingeniør.

Andreas Brunes: 29 år fra Bjørkelangen. Jobber som fysioterapeut ved GNIST Trening & Helse og Haslum Håndball. Andreas studere også osteopati.

Hallgeir Lundemo: 41 år fra Meråker. Er landslagstrener i langrenn for herrelaget til Slovenia.

Jørgen Aamodt: 21 år fra Drøbak. Er omsorgsarbeider, student og seiler.

Jan Tore Richenberg: 40 år fra Oslo. Jobber som anleggsleder. Samboer, en stesønn.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

  1. Hallgeir ut av 71 grader nord
    Før kveldens episode var de fem. Nå er de fire som fortsetter ferden nordover i TV-Norges 71 grader nord.

    Les hele artikkelen

  2. - Jeg ble ikke overrasket

  3. - Jeg har blitt modigere av dette

BT anbefaler

20 etterforskere slutter på samme avdeling

– Det er leit at det er stor gjennomtrekk på dette feltet, for dette er noen av de mest alvorlige sakene som…

LES SAKEN