Den ensomme MC-rytter

Påskekrimmens mest fargerike!

6 av 6 hjerter

Tobela Mpayipheli lever et rolig liv som hjelpemann i en MC-butikk i Cape Town, og drømmer om et liv på landet med samboeren og hennes lille sønn.

Han har en mørk fortid som leiesoldat, en fortid han har forlatt. Så kommer en kvinne til ham med en koffert en kveld, og spør om han kan bringe den til hennes far, som er kidnappet. En siste vennetjeneste. Og så var det dette med æren, da.

Men det er mange, inklusive samboeren, som helst ser at han lar det være. For i kofferten er det ekstremt sensitive opplysninger.

Plutselig har han både regjeringsagenter og andre lite vennligsinnede elementer etter seg. Tobela ser seg nødt til å «låne» en BMW 1200 GS-motorsykkel, og begir seg mot Lusaka i et halsbrekkende tempo gjennom det sørafrikanske landskapet.

Og dermed er vi oppe i en utrolig og fikst fortalt historie om den-ene-mot-de-mange. Den «gamle» Tobela våkner sakte til live, villdyret og jegeren fra frigjøringskampen. Mot seg har han en fiende som disponerer det meste av moderne krigsutstyr.

Deon Meyer er en moderne Allistair Maclean/ Desmond Bagley som kjenner thrillerens virkemidler. Men han følger ikke formelen, og gjør en del uventede grep — det gjør bare boken enda mer betakende. Innsiktsfull og nervepirrende, en Le Carré-historie i uvante omgivelser. Påskekrimmens mest fargerike!

LARS HELGE NILSEN

Er du enig med vår anmelder? Diskutér her: