NRK med første nyhetssending ved midnatt – går for full maskin fra torsdag morgen

Partene i NRK-konflikten er enige om både penger og prinsipper. Dermed er streiken over. Allerede ved midnatt er Dagsnytt på luften igjen.

MØTTE PRESSEN: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK-journalistenes streikegeneral Rickard Aune møtte pressen sammen klokken 20.30 onsdag kveld. Terje Bendiksby, NTB scanpix

NTB

– Jeg fikk nettopp bekreftet at vi allerede ved midnatt kommer med den første Dagsnytt-sendingen på radio. Vi jobber på spreng nå med å få på plass folk til morgensendinger. Fra midnatt og utover natten blir det Dagsnytt hver time og oppdateringer på nett, sier mediedirektør Marius Lillelien til NTB.

Fra torsdag morgen skal nyhets- og aktualitetsproduksjonen gå for full maskin, lover han.

Onsdag kveld hasteinnkalte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK-journalistenes fagforeningsleder, Richard Aune, til pressekonferanse i TV-resepsjonen på Marienlyst. Der kunngjorde de sammen at de etter åtte dagers streik hadde blitt enige om årets lønnsoppgjør.

– Vi har fått gjennomslag for alle våre tre hovedkrav. Vi har fått en forsikring om at vi skal sikres kompetanse også i fremtiden, vi har fått inn i avtaleteksten at tilkallingsvikarer skal likebehandles med fast ansatte når lønn skal fastsettes, og vi har fått et lønnstillegg på 18.100 kroner, sa Aune.

Jubel

Han hevdet at lønnstillegget vil bidra til å ta inn noe av lønnsetterslepet til sammenliknbare grupper i andre medier. Det utløste jubel og applaus fra streikende medlemmer som overvar den improviserte pressekonferansen.

NRK-profil Jarle Roheim Håkonsen mener streiken var helt nødvendig for å få gjennomslag for journalistenes krav og viste til at de tre hovedkravene først ble innfridd etter at streiken var et faktum.

– Sjefene her sier at uten oss i streik hadde vi ikke fått dette. Vi har hatt så mye vind i ryggen fra folk, sykt bra streikevilje og godvær og alt. Men det er jo synd at vi må skuffe publikum og holde på på denne måten, helst skulle vi vært det foruten, sier han til NTB.

Innenfor rammen

Kringkastingssjefen understreket på sin side at beløpet er innenfor rammen som frontfagsoppgjøret har satt for lønnsøkning i år, men at innretningen er noe annerledes. Han har siden streiken brøt ut, kategorisk avvist å gi et lønnstilbud som vil gjøre lisensbetalte journalister i statskanalen lønnsledende i Norge.

– Vi har funnet en løsning som er god for begge parter. Den totale løsningen avtalen innebærer, er jeg veldig glad for. Dette er en god kveld for både ansatte, NRK, ledelsen og publikum, sa kringkastingssjefen.

Både Aune og Eriksen sier de gjerne skulle vært streiken foruten.

17. mai og bryllup

Eriksen fikk også spørsmål om hvordan det var å måtte overlate 17. mai og det britiske prinsebryllupet til TV 2.

– Det er alvorlig for NRK å skuffe publikum, men jeg lever greit med at TV 2 fikk de tallene. Vi håper – og skal kjempe for – å få tilbake de seerne og lytterne vi har mistet.

Pressekonferansen ble flere ganger avbrutt av applaus. Og etterpå, mens streikevaktene pakket ned standen, vanket det klemmer og high five. Noen hadde tatt av seg den røde streike T-skjorta, mens andre fortsatt hadde den på.