Åpner nytt museum på Herdla

Krigsmuseet utvider. Nå skal Herdla Museum satse på natur og miljø.

FORNØYD: Gunnar Furre i Museum Vest var klar for å åpne den nye avdelingen til Herdla Museum for publikum da BT møtte ham onsdag, bare timer før eiere og samarbeidspartnere skulle komme på besøk for å innvie bygget. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

  • Robert Nedrejord
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Med dette nye museumsbygget går vi inn i en helt ny æra på Herdla Museum. Vi har hatt det ganske kummerlig lenge, så dette er veldig spennende, sier Gunnar Furre ved Herdla Museum.

Etter tre års bygging og arbeid, var det onsdag klart for den store feiringen av Herdla Museums splitter nye museumsbygg. Søndag åpnet museet for publikum.

Les også

Syk hval hadde 30 plastposer i magen

TÅLER VEKT: Betongelementene som utgjør gulvet på det nye museet, er laget av gamle reservedeler som ble puttet på plass om flyplassen ble bombet. – Gulvet skal tåle at et jagerfly skal lande på det, sier Gunnar Furre og ler. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Plastkunst

Selv om Herdla Museum nok er mest kjent for sine krigshistoriske utstillinger, som «Gul-16», det styrtede tyske jagerflyet som ble hentet opp av havdypet, er det ikke i hovedsak dette som preger det nye museet.

– Her skal vi stille ut natur og miljø. Vi har allerede på plass to relevante samlinger, som vi synes er viktige, sier Furre.

Les også

Her mobiliserer askøyværingene for å renske opp i fjøresteinen på Herdla

Museet stiller nå blant annet ut shetlandske Lois Walpoles plastutstilling «Weaving Ghosts», og fotografier av Rune Werner Molnes.

PLASTKUNST: Kunstneren Lois Walpole fra Shetland stiller ut sin utstilling «Weaving Ghost», som omhandler plastavfall ved kysten på det nye museumsbygget. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Herdla er også kjent for sitt fugleliv, med over 240 registrerte arter. Museum Vest og Fylkesmannen i Hordaland satte nylig opp et spesialtegnet fugletårn hvor skuelystne kan følge med på fuglene.

Les også

Fuglene spiser og bygger reir av plast

STYRTET: I desember 1943 styrtet dette jagerflyet av typen Focke Wulf Fw 190 i sjøen. I 2005 fant Sjøforsvaret vraket, og hevet det året etter. Vraket er Herdla Museums største attraksjon, og ligger i et bygg som er direkte koblet sammen med det nyåpnede museumsbygget. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Krigshistorien fortsatt viktig

– Vi blir som oftest betraktet som et krigsmuseum, og det med rette. Krigshistorien kommer fortsatt til å være viktig for oss. At vi nå ekspanderer, gjør ikke at det andre vi har er mindre viktig. Det styrtede jagerflyet som ble hevet opp av sjøen, er nok fortsatt vår viktigste utstilling, sier Furre.

NYBYGG: Selv om det nye bygget til Herdla Museum blir åpnet først nå, har museet eksistert siden 1995. I dag er Herdla Museum en del av Museum Vest, som omfatter syv ulike avdelinger i Hordalandskommuner. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Og Herdlas militære historie er en sentral del av bygget, som er tegnet av Trygve Solløs. Museumsgulvet er blant annet laget av autentiske «reservedeler» fra den gamle flyplassen, svære betongelementer som ble brukt under krigen. På gulvet, langs veggen, er det mørke treplanker med nagler, som ligner på «Herdlaplank», opprinnelig brukt som rullebane. Museumsbygget leder også direkte inn i nabohallen, som huser det gamle jagerflyvraket.

MINI-FLY: I tillegg til det autentiske jagervraket stiller museet også ut en rekke små modeller av flytypene som enten holdt til eller angrep Herdla flyplass under krigen. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

– At bygget er såpass lyst og åpent, er en del av tanken bak det. To av veggene kan åpnes som en garasjeport. Vi skal ikke bygge Herdla inne. Mesteparten av det vi har å by på, skjer uansett ute, fra fuglekikking til krigshistorien, sier Furre.

Publisert
  1. Utstilling
  2. Natur
  3. Miljø
  4. Jagerfly
  5. Arkitektur

Les videre

  1. Gå på konsert med bandet som får publikum til å måpe

  2. Omdiskuterte kunstnere inntar Flesland

  3. Sikringstiltak blei aldri gjennomført på grunn av «systemsvikt»

  4. Investerer nye millioner i kulturhuset

BT anbefaler

Laksevåg-gjengen skapte liv i Vågen. Se bildene fra 17. mai.

LES SAKEN