Grand Prix-alfabetet

Alt du ikke trenger vite om Melodi Grand Prix. Fra A til Å.

Kari Fauskanger

A for Abba – Anni-Frid, Agnetha, Björn og Benny. Ingen over, ingen ved siden. Ingen andre har fått en slik karriere etter deltakelse i Melodifestivalen.

B for Bendiksen , med fornavn Arne. Norges første Grand Prix-konge. Han har skrevet utallige sanger til den norske konkurransen, fire ganger har han stått bak det norske bidraget i den internasjonale finalen og én gang var han med som artist.

C for Celine Dion , Carola Häggkvist, Cliff Richard, Charlotte Nilsson, Christine Guldbrandsen og alle andre artister som har satt farge på Melodi Grand Prix.

D for Douze points – tolv poeng! Det vi ønsker å høre fra flest mulig juryer. De forjet-tede ord som Norge svært sjelden har fått høre, i alle fall fra Sverige.

E for Eurovision Song Contest. Det offisielle navnet på Melodi Grand Prix. Slager-konkurransen ble arrangert første gang i 1956 i regi av den europeiske kringkas-tingsunionen EBU.

F for førtito land som er påmeldt til årets finale i Helsingfors. Det er ny rekord. Det begynte så smått med syv nasjoner i 1956.

G for Göteborg. Det var der det skjedde. I 1985. Bobbysocks brøt den norske Grand Prix-forbannelsen og vant finalen med «La det swinge». Året etter skulle Norge for første gang skulle Norge arrangere den internasjonale finalen. Knut Borge har beskrevet disse to begivenhetene og tiden mellom i boken «Det største siden Svartedauen». H for homsene som har tatt Grand Prix til sitt hjerte og dyrker konkurransen som om det var en viktig begivenhet. Noe den også er.

I for Italia som tok initiativ til den europeiske slagerkonkurransen i sin tid. Siden 1980 har landet bare vært med sporadisk. De satser heller på sin egen musikkfestival.

J for Johnny Logan som har vunnet den internasjonale finalen tre ganger. «What’s another year» og «Hold me now» sang han selv, «Why me» ble fremført av Linda Martin.

K for kult eller kuult. Det er en smakssak. Det dukker alltid opp noen. Fra dristige Sandie Shaw som sang barbent i 1967 til tyske «Dschinghis Khan» i 1979.

BERGENS TIDENDE

L for Lordi. Monsterrockerne som endelig vant for Finland. Hard Rock Hallelujah. Montenegro er Europas nyeste nasjon. Dagen etter fjorårets finale i Aten, 21. mai, avgjorde folket i en folkeavstemning at landet skulle bli selvstendig. Den tidligere ju-goslaviske republikken deltar i år i sin første Grand Prix-finale.

Null for 0 poeng. Norges mareritt. Fire artister fra Norge har opplevd denne van-skjebnen: Anita Thallaug i 1963, Jahn Teigen i 1978, Finn Kalvik i 1981 og Tor End-resen i 1997.

O for ord , som ble et tema i 1995, da den norske sangen «Nocturne vant finalen. Dette er en konkurranse for tekst og melodi, og hvor mange ord er det i en sangtekst? Det viste seg at 24 var nok.

P for politikk. For det vil vi ikke ha i en slagerkonkurranse. Men det har vi fått gang på gang. Fra norsk samepolitikk til ukrainsk oransjerevolusjon. Og hva hadde Grand Prix vært uten murens fall?

Q for Queentastic, Drama Queen, Great Garlic Girls, Melodi Kvasi Grand Prix. Slagerfestivalen har hatt en egen evne til å tiltrekke seg dragartister. La oss heller ikke glemme transseksuelle Dana International som like godt vant hele greia i 1998.

R for Ringnes , Haagen Ringnes, som brakte Grand Prix inn i den litterære debatten. Han fikk den danske universitetslektoren Erling Nielsen til å analysere Arne Bendiksens tekst «Oi, oi, oi», sunget av Kirsti Sparboe i 1969. Den ble slaktet!

S for skjelett. Nærmere bestemt Jahn Teigens skjelettkostyme i 1976. Han sang duett med Inger Lise Rypdal i uskyldshvitt. Alle husker kostymet, ingen husker sanger, men den var faktisk skrevet av Terje Rypdal og kom på andreplass i den norske finalen.

T for taperne. Mange stjerner har prøvd seg i Grand Prix, får har vunnet. Cliff Richard, Olivia Newton John, Julio Iglesias, Wenche Myhre og bare noen av dem som er blitt avspist med andre, tredje, fjerde og femteplasser.

BOB STRONG

U for ute. Guri Schanke er ute. Norge er ute. Men det er ikke første gangen den internasjonale finalen går uten norsk deltakelse. I 1970 boikottet Norge konkurransen i protest mot avstemmingsreglene. I 2002 var vi ikke kvalifisert. V for Voi voi. Norges første Grand Prix-bidrag, sunget av Nora Brockstedt i 1960. Sangen fikk 11 poeng og oppnådde en hederlig 4. plass.

W for Waterloo. Abbas legendariske slager som bekreftet sin posisjon da den ble kåret til tidenes Grand Prix-låt da konkurransen fylte 50 år i fjor.

X for eXit Grand Prix. Hva skjer nå? Gidder rike vesteuropeere å delta etter at Øst-Europa overtok Grand Prix-hegemoniet?

Y for YLE, det finske kringkastingsselskapet som har ansvar for å gjennomføre årets Grand Prix. Profesjonelt og glamorøst.

Z for Zdob si Zdub, som var Moldovas deltakere i 2005. Strengt tatt ingen sang å huske, men de reggaespillende moldoverne går inn i Grand Prix-historien sammen med sin trommespillende bestemor.

Æ for Ædnan, fedreland. Samisk fedreland. Det var Alta-kamp, det var sultestreik, det var teltleir foran Stortinget. Det var samekofte og joik Mattis Hætta joiket og Sverre Kjelsberg sang. Ø for Øivind Bergh , Kringkastingsorkesterets dirigent som ledet orkesteret i den internasjonale finalen hele ni ganger! BFOs tidligere dirigent Karsten Andersen har også stått på den internasjonale Grand Prix-scenen. Det var i 1964.

Å for Åse Kleveland. Norsk Grand Prix-deltaker i 1966. Hun sang «Intet er nytt under solen» til en tredjeplass. Senere ble hun både fagforeningsleder, kulturminister og programleder for den aller første internasjonale finalen på norsk jord, i Grieghallen i 1986.