Kunsten å tvile på kunst

Ole Mads Sirks Vevle tvilte aldri på at han kunne lage kunst om temaet «tvil». Han tvilte mest på om han var i stand til å lage en skulptur.

  • Kari Fauskanger
    Mathopen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Nå reiser han et babelsk tårn av bøker i Visningsrommet USF. Alle bøkene handler om jødedommen og religionene som springer ut fra den. Her finner vi både Bibelen og Koranen.

Bok på bok stables oppå hverandre. Kanskje er det «Kunnskapens tre» han har bygger?

Boktårnet er Ole Mads Vevles bidrag til utstillingen «Re.* Doubting Telling Objects» som åpner i kveld. Kurator er Sveinung Rudjord Unneland. Han ville fokusere på temaet «tvil» i samtidskunsten. Han mener at tvil ikke er et sentralt tema i kunsten i dag, samtidig som tvilen er stadig mer til stede i tilværelsen.

— Jeg ville nøste opp i dette med tvil, sier han.

Tvisynt utstilling Det gjorde han ved å invitere en rekke unge kunstnere til å ta for seg temaet. I tillegg utfordret han tre skribenter til å skrive tekster med utgangspunkt i tvil.

«Alle saker har minst to sider. Bare den tvilende kan se begge. Tvil står dermed i sannhetens tjeneste», skriver teolog og forfatter Paul Otto Brunstad i sin tekst «Kunsten i tvilens tjeneste».

— Tvil forbindes gjerne med de store åndelige og religiøse spørsmål, men noen av kunstnerne her har valgt en mer hverdagslig tilnærming til temaet. Det handler om usikkerhet og uro, sier Unneland. Kuratoren utfordret kunstnerne til å arbeide med objekter eller skulpturer og trekker linjene tilbake til Marcel Duchamp - han som stilte ut en masseprodusert pissoarskål i 1917 og dermed endret kunsthistorien.

— Det var han som sprengte kunstbegrepet og skapte tvil om kunsten, sier Unneland og stiller spørsmål ved hvilken funksjon kunstnerne har i dag.

— Er vi kakepynt, eller har vi en viktigere rolle?

Himmelstrebende boktårn Bergenskunstneren Ole Mads Sirks Vevle har lenge jobbet med religion og tvil i sine arbeider. Musikeren og performancekunstneren følte seg hjemme i temaet, men kjente seg ikke så trygg i skulpturlandskapet.

— Jeg strevde med det, helt til jeg fant på å bygge et tårn. Det er noe himmelstrebende over det, sier han. Vevle er opptatt av språk og religion og lurer på hvordan meningen oppstår. Vevle er så opptatt av dette, at han har begynt å lære seg hebraisk, slik at han kan gå tilbake og studere grunntekstene. Hans prosjekt er å riste ny mening ut av skapelsesberetningen. Det er ikke avsluttet før han har funnet frem til alle mulige tolkninger.

Men først må han få på plass boktårnet.

— De hebraiske ordene for å bygge og kunnskap har samme rot, forklarer Vevle.

— Tårnet heller fortsatt, konstaterer assistent Robert Emil Leistad. Og det er før «Nynorsk salmebok» er kommet på plass.

STABLER KUNNSKAP: - En bokstabel er enkel og skulpturell, sier Ole Mads Vevle. Alle bøkene er hentet fra hans egen boksamling. Til venstre assistenten hans Robert Emil Leistad. Foto: Ørjan Deisz

MOTHÅRS KUNST: Sveinung Rudjord Unneland vil gi publikum noe å tygge på. Selv deltar han med det han kaller en parasollkatastrofe av en skulptur. Foto: Ørjan Deisz

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Politiet har fått flere tips etter dødsulykken

Flere trafikanter, som så den omkomne mannen gå langs veien, har kontaktet politiet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Disse tunnelene er nattestengt denne uken

  2. Philippe (13) fikk klar beskjed på vinterferien: – Reis hjem

  3. Franske Guillaume har fast jobb og leilighet i Bergen. Nå nektes han innreise.

  4. Hun har forberedt seg i ni måneder. Men Marit Bjørgen er ikke sikker på om hun er sterk nok.

  5. Heftig satsing i Bergen: – Alle vil få sjokk

  6. Silje og barna skulle på vinterferie, men toget dukket aldri opp. Vy legger seg flat.