Kamelen og Luna overbeviser på hver sine måter

Les om Luna, Hedda Mae og Kamelen i ukens musikkspalte.

Luna, eller L.U:N.A som hun skriver det, er en særegen bergensartist man bør følge med på.
  • Joakim Randa Berthelsen
    Joakim Randa Berthelsen
    Anmelder
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Luna (hun kaller seg egentlig L.U:N.A) er på mange måter en annerledes artist i den bergenske hip-hopen. Ikke bare utforsker hun andre, mer franskinspirerte musikalske landskap enn den etterhvert nokså tradisjonelle breiale trap-rapen, men gjennom sin karakteristiske rolige fremføring beveger hun seg i en mer personlig, emosjonelt uttrykksfullt retning enn mange av sine samtidige.

Ikke misforstå, hun kan definitivt være breial (bare lytt til forrige singel «ASP»), men som artist har Luna et bredt register å spille på.

Hennes formidlingsevne og mot til å trå utenfor allfarvei, dog innenfor en veldig samtidig popmusikalsk ramme, skiller henne ut. Den nye singelen «Anomi» er definitivt et skritt i en mer popete retning, hvilket kler henne godt. Låten er bra og smart komponert med harde skarptrommer langt fremme i miksen, fengende detaljer og et nonverbalt refreng man fort får på hjernen.

Hedda Mae har etterhvert blitt en aldri så liten gjenganger i denne spalten etter en jevn strøm av gode singelutgivelser. Hennes siste låt «Madness» er en svært tidsriktig sak og kaster seg med hud, paljetter og loddefjordpalme inn i den halvferske disco-revivalen. Doja Cat, Lady Gaga, Lizzo og ikke minst Dua Lipa, har alle i senere tid kastet seg på bølgen med stor suksess. For ja, det er et åpenbart forsøk på å kapitalisere på en trend dette. Hva med så med låten?

Den er ganske grei, for å være det den er. Her er alle disco-popens karakteristikker på plass: flotte, fengende bassganger, Nile Rodgers signaturgitar, smellende synther og akkurat nok elementer fra den moderne popmusikken til å gjøre det interessant for samtidens vorspiel. «Madness» er kanskje en misvisende tittel, men relativt artig er det i alle fall.

Kamelen er tilbake med en ny singel, men denne gangen i en litt annen innpakning enn den tunge trap-rapen man er vant til. «Tilbake i City» er en miljøskildringslåt av det mer tradisjonelle slaget, med sitt sombre piano og treffende beskrivelser av miljøer fanget i mønstre det er vanskelig å bryte ut av.

Konfronterende i tonen og tung på bassen, selvsagt – det er tross alt Kamelen, men det er en dyster undertone i tekstene her som vitner om en artist i utvikling. «Det é sånt som skjer når man driver narkotrafikk» rapper han, ikke breialt men konstaterende, som en uunngåelig konsekvens av å leve et liv på utkanten av samfunnet. En oppløftende solid singel, som lover godt for den kommende Ep-en.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert