Tatt av plakaten forrige gang

Sist Frøydis Armand skulle spille fru Alving i Henrik Ibsens familiedrama, «Gengangere», på DNS i Bergen – gikk det riktig ille. Nå forsøker hun igjen, nøyaktig 25 år senere.

PRØVER IGJEN: Frøydis Armand er tilbake som Helene Alving på DNS 25 år etter fiaskoen i samme rolle på samme scene. Til høyre Sverre Røssummoen rollen som pastor Manders. VEGAR VALDE

Finn Bjørn Tønder

— Jeg vil helst fortrenge det, sier FrøydisArmand, når bt.no minner henne om Den Nationale Scene i Bergen og Henrik Ibsens«Gengangere» i 1986.

Som nå var den folkekjære skuespilleren fraNationaltheatret hentet til Bergen for å spille fru Alving. Den gang skulle hunspille mot eks-kjæresten og faren til hennes første barn, Helge Jordal, irollen som pastor Manders.

Fant ikke kjemien

— Men det gikk riktig ille. I 1986 fant vi ikkehelt kjemien med regissøren teatersjef Tom Remlov hadde hyret til å sette oppIbsen, Jeremy Spencer. Og det ble virkelig dårlig. Ja, så ille var det at TomRemlov avlyste alt etter tre prøveforestillinger, sier Frøydis Armand.

— Derfor er det ekstra godt å være tilbake inøyaktig samme rolle nå, på samme teater, i min fødeby Bergen, sier Armand.

Hununderstreker at kjemien med dagens regissør, den kjente Stein Winge, passerperfekt. Så har hun da også samarbeidet mye med ham i årenes løp vedNationalthetret i hovedstaden. Denne gang spiller Sverre Røssummoen pastorManders, mens Frode Bjorøy er Osvald, fru Alvings sønn.

Lykke i fødebyen

For Frøydis Armand er det ekstra godt å væretilbake i Bergen for en stund, der hennes mor og to søstre bor. Dessutenbetydde det lykke å være i fødebyen igjen. Hun spilte også i ”Alt om min mor” ivår, og ble gjennom rollen der nominert til sin aller første Heddapris.Dessuten har hun fått et nytt syn på fotball i Bergen. Hun bor nemlig overFotballpuben, og etter en del søvnløse netter har det gått for henne atfotballsanger i Bergen har sjel. Nå vil hun på Brann stadion.

«Gengangere» har premiere på Store Scene på DNS10. september.

Si din mening i kommentarfeltet under!