King Kanye klar for Westlandet

En selvsentrert, utleverende og utseendefiksert jålebukk er en av vår tids største pop-personligheter. Det har vi fortjent, mener hovedpersonen selv - Kanye West.<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/UtoHI0JEfDg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publisert Publisert

KLODENS STØRSTE? BTs anmelder var ellevill da Kanye West slapp sin forrige plate. Her fra en festivaljobb på Big Chill 2011 i sommer. Foto: PA

  • Helle Skjervold
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Jeg er Guds redskap. Mitt livs største smerte er at jeg aldri får sett meg selv spille live, slik har Kanye West beskrevet sitt liv og sitt virke til TV-kanalen VH1.

Når verdens største rapper denne uken kommer til Norge for å spille i Bergen og åpne årets Øya-festival i Middelalderparken er det en av moderne popmusikks desidert største skikkelser som gjester landet.

Guds eget redskap eller ei; West er langt fra den første artisten som påstår han er sin generasjons stemme. Men i dette tilfellet er det flere ting som peker mot at mannen muligens har rett.

Suksess

Han ble raskt erklært som en musikalsk wonderkid og flinkis da han slo gjennom like etter årtusenskiftet. Med dådyrøyne, universitetsaspirasjoner og en teddybjørn som visuelt alias smeltet hjerter langt utenfor det vanlige rappublikumet, både som produsent og soloartist. Han vokste seg stor da rap ble stuerent.

Les også

[No available link text]

Med sin kristne middelklassebakgrunn og milde, retro soulsamples vært en brobygger og et motstykke til mer klassisk gangsterrap som de aller fleste publikummere distanserer seg fra. Han ønsker å bruke pengene sine på moderne kunst og design, og selv om smakseliten avfeier ham som en klovnaktig posør, parerer han kritikken effektivt med rase— og klasseargumentasjon.Det nærmeste han kommer noen kriminell bakgrunn er småkrangling med innpåslitne paparazzier. Kanye West lever sitt liv i manesjen, og offeret i skandalene han er involvert i er stort sett hans eget omdømme.

Følsom flanør

Wests musikalske produksjon svinger emosjonelt, det samme gjør privatlivet hans. Etter hans suksessrike Graduation-trilogi, gikk han rett i kjelleren og slapp tvilen, angsten og panikken løs. Mannen besitter en brutal selvinnsikt han ikke vet hvordan han skal omsette i praksis, et paradoks som resulterte i fjerdealbumet 808s & Heartrbreaks.

«I turn on the TV/ and see me/and see nothing» klynket han, og lot oss ta del i den voldsomme kampen han kjemper mellom dyp, dyp materialisme og lengsel etter de nære, rene verdiene i livet.

Les også

[No available link text]

Albumet West nå turnerer med, My Beautiful Dark Twisted Fantasy, toppet ikke bare salgslister og årets bestekåringer, men demonstrerte igjen det West kan best: storslått sampling, melodiøse refrenger og selvforherligende tekster.

Kort og godt

Fra han logget seg på Twitter for første gang i juli i fjor, har han bevisst fyrt opp under imaget som en fullstendig selvsentrert galimatias hvis eneste interesser er seg selv, status og dekor.

Og han insisterer på at den utleveringsvillige bloggenerasjonen får som fortjent. Han, superstjernen, speiler simpelthen vår kultur og våre ønsker. Hans narsisme er et resultat av vår selvopptatthet og individdyrking.

Hans utrolige forbruk er det vi alle drømmer om, innerst inne. Eller? Som Time Magazine kommenterte: mannen som ikke kan holde munnen sin igjen har endelig funnet sitt medium — hvorpå West svarte: Jeg tror Twitter ble designet spesifikt med meg i tankene, det er min ydmyke oppfatning hahahahhahahaha ydmyk hahahahaha. (Sjekk selv: @kanyewest)

I etterkant har Wests selvfølelse blitt jekket kraftig ned, blant annet da president Barack Obama kalte ham en «jackass». MTV Music Awards ble den berømte dråpen som fikk begeret til å renne over, da West på uspiselig vis ødela prisvinner Taylor Swifts takketale.

I november i fjor, i et av hans siste ordinære intervjuer, var han fremdeles så fornærmet over behandlingen han hadde fått av pressen i kjølvannet av Swift-skandalen at han proklamerte at han var ferdig med mediene.

— Jeg kan ikke være alt for alle lenger ... Jeg kan ikke være alles helt og skurk, redningsmann og synder, kristen og antikrist, sa West i et sjeldent «menneskelig» Twitter- resonnement der han argumenterte for at han, tross alt, er god på bunnen.

— Jeg skaper, jeg er kreativ, jeg har et godt hjerte, det vil alle se og forstå en dag.

sy788039.jpg Foto: SCANPIX

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Her parkerer de gratis for siste gang

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Motspillerne liker ikke den typen

  2. Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

  3. Thomas Seltzer dro til hjem­landet USA for å finne ut hva som skjedde med «the American dream». Han fant et mareritt.

  4. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa

  5. To nye smittet i Øygarden

  6. – Jeg gleder meg til å bli Brann-spiller