Bryggen skal reise tilbake i tid

Mellom Bryggen og Øvregaten bygges det en tidsmaskin.

1764: Her skal NRKs historiske reality utspille seg. Foto: Jo Straube

Publisert:

Høye gjerder har dukket opp rundt et stort område av Bryggeparken bak Bugården på Bryggen. Det har dukket opp grønnsaksbed og noe som som skal bli et hus med blant annet en bakerovn.

Turister kikker nysgjerrige på byggearbeidene, mens lokalbefolkningen lurer på hva som nå skal skje. Mariakirken har lenge vært en byggeplass, men at de skal gjøre noe med Bryggen er det ikke mange som har fått med seg.

Er det et nytt terrorgjerde? En bybanetunnel? En litt stygg støyskjerming fra Øvregatens trafikk?

Historisk reality

Sannheten er at dette er en tidsmaskin. Området bak gjerdet, og etter det BT kjenner til, deler av Schøtstuene, skal fra august tas tilbake til slik det kan ha vært i 1764.

NRK og produksjonsselskapet Strix skal nemlig etter ferien spille inn den historiske realityserien Anno. Selve innspillingen skal foregå over ti uker i høst.

Et midlertidig gjerde

Prosjektredaktør fra NRK, Unni Ødegård, vil ikke røpe så mye av det som skal skje innenfor gjerdene når innspillingen begynner.

Les også

NRK skal lage fortidsreality i Bergen

— Selv ikke deltakerne vet hva som skal skje, så det kan vi ikke røpe, sier hun.

Det praktiske arbeidene er det Strix som er ansvarlig for, og de var ikke tilgjengelig for en kommentar mandag ettermiddag, men dette er en midlertidig konstruksjon. Bryggeparken vil ikke forbli inngjerdet.

Rikdom og ære

Fra NRKs egenreklame kan vi imidlertid lære litt mer.

«I ti uker skal deltakerne i NRKs nye realityserie «Anno» leve bylivet i Bergen slik det var for 250 år siden. Livet starter i rennesteinen, og deltakerne må både samarbeide og konkurrere for å kunne klarte opp rangstigen til rikdom og ære.»

Intet mindre, altså.

Utstemming

I kjent reality-stil skal én etter én stemmes ut, og ut på høsten en gang vil den som har klart seg best i Bergen anno 1764 komme ut igjen til en høstvåt bergenstrafikk. Og altså bli kronet med rikdom og ære, ifølge NRKs nettsider.

Lesere av Bergens Tidende vil definitivt komme til å høre mer om dette i løpet av høsten. Inntil videre får vi nøye oss med å kikke over gjerdet.

GODT GJERDET INNE: Produksjonen vil foregå bak disse gjerdene. Foto: Jo Straube

IKKE PERMANENT: Øvregaten er midlertidig skilt fra Bryggeparken. Foto: Jo Straube