Fra firmafest til Grand Prix

En snekker fra Osterøy med fartstid som dørvakt på Garage er favoritt til å vinne den norske Grand Prix-finalen.

<strong>PRØVER SEG I GRAND PRIX:</strong> Carl Espen Thorbjørnsen gjør seg klar til å gå på scenen under en av de siste prøvene i Oslo Spektrum denne uken.
  • Kari Fauskanger
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Carl Espen Thorbjørnsen tar med seg sceneerfaring fra firma­festene til arbeidsgiveren til Oslo Spektrum. Tidligere har han sunget for feststemte arbeidskolleger på Hole Glass. Når han entrer scenen i kveld, har han hele Norge som publikum.

- Vi må vel begynne å betale for underholdningen nå. Hittil har det vært gratis, sier Endre Hole. Han er daglig leder i Hole Glass der vårt lokale Grand Prix-håp har sitt daglige virke.

Akkurat nå har Thorbjørnsen permisjon fra jobben som salgskonsulent for å konsentrere seg om slagerkonkurransen.

Hole forsikrer at alle i bedriften vil følge med og heie på kollegaen i kveld. Han håper det går bra, det vil si at Carl Espen Thorbjørnsen vinner, men han gjør det ikke uten forbehold.

- Dette er kjempegøy for Carl Espen. Han har alltid hatt en drøm om å gjøre noe med musikk. Men det er synd for oss om han skulle vinne. Når han er borte, blir det mer å gjøre for oss andre. Dessuten er han flink, så vi vil gjerne ha ham tilbake, sier sjefen.

Ubeskrevet blad

Carl Espen Thorbjørnsen overrasket mange da han som siste artist ut i søndagens delfinale i MGP sang kusinen Josefin ­Winthers låt «Silent Storm» til finaleplass i Spektrum. Spillselskapene holder ham som soleklar favoritt til å vinne og dermed representere Norge i den internasjonale finalen i ­København i begynnelsen av mai.

Men på Osterøy var det ingen som ble overrasket over at Thorbjørnsen hadde noe å fare med i Grand Prix. Han har tross alt vunnet den lokale Talentiaden en gang i tiden.

Kysser fingrene

Derfor lover Osterøy-ordfører Kari Foseid Aakre (Ap) å sitte klar med mobilen for å gi sin stemme til den lokale favoritten i kveld. Grand Prix-finaler er ikke noe ordføreren vanligvis beskjeftiger seg med, men når en sambygding ikke bare er med, men faktisk er den de fleste holder som favoritt, kommer hun ikke unna.

- Jeg heier på Carl Espen. Jeg stemte på søndag og kommer til å stemme i kveld. Jeg oppfordrer alle andre ostringer til også å stemme og være med og bidra til at Carl Espen kommer videre til den internasjonale finalen, sier Aakre.

Dersom Carl Espen Thorbjørnsen går av med seieren i kveld, lover ordføreren Grand Prix-fest på Osterøy når den internasjonale finalen går av stabelen 10. mai.

Stor skjerm og stor stemning

Grand Prix-fest blir det likevel på Osterøy i kveld — Kjellarn Kafe og Sportsbar på Valestrands­fossen inviterer til pubkveld med MGP-finale.

- Vi viser finalen på storskjerm. Siden han er herfra og vi har muligheten til det, er det kjekt å gjøre noe sånt, sier Edvard Horsås jr. Han er daglig leder for utestedet, og har dessuten gått i parallellklasse med Grand Prix-artisten på ungdomsskolen.

- Så du ble ikke som resten av landet overrasket over sang­talentet hans?

- Jeg visste jo at han kunne synge, sier Horsås og ønsker sin gamle skolekamerat lykke til.

- Dette går nok helt fint, tror han.

Overrasket på Garage

På Garage blir det ikke Grand Prix-fest i kveld, men daglig leder Henning Christensen lover å stille med sjampis dersom den tidligere dørvakten på rockeklubben går hele veien og vinner den internasjonale finalen.

- Sangstemmen hans har vært en godt bevart hemmelighet. Hadde vi visst dette, ville vi selvsagt tvunget ham til å synge på julebordet. Det er ikke for sent å få ham på scenen på Garage. Jeg regner med han nynner litt i krokene når Josefin Winter står på scenen i kjelleren i slutten av mars, sier Christensen.

Carl Espen Thorbjørnsen er ikke den første artisten som representerer Osterøy i Melodi Grand Prix. I 2000 deltok Oddrun Valestrand som en del av gruppen Charmed. «My heart goes boom» vant den norske finalen. I Globen i Stockholm sang og danset trioen seg til en hederlig ellevteplass.

Gode råd - gratis

- Kjempegøy, sier Oddrun ­Valestrand om sambygdingens Grand Prix-deltakelse. Opp­levelsen er noe hun aldri glemmer. Som tidligere vinner er hun invitert til kveldens finale, men den oslobaserte skuespilleren har takket nei. Hun skal hjem til Osterøy for å feire 70-årsdag.

- Men jeg skal tenke masse på ham. Jeg har hørt at han er utrolig flink, sier hun.

- Har du som erfaren MGP-artist et råd til debutanten?

- Det er viktig å være nervøs på forhånd, men jeg håper han er en slik person som slipper nervøsiteten når han er i gang. Han må tenke på at han skal nå ut til alle i salen og alle foran TV-skjermene, og bare gjøre det han kan godt. Det er viktig å kose seg på scenen, sier veteranen.

Thorbjørnsen entrer scenen i Spektrum som nest siste artist. Har sjefen hans noe han vil si til sin arbeidstaker i kveld?

- Behold roen og syng med den flotte stemmen du har, så vinner du! sier Endre Hole. Så får det heller være at han må klare seg uten en dyktig med­arbeider i lang tid fremover.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: