Puddelrockeren som overlevde 80-tallet

Refrengene til Bon Jovi har i 30 år runget på barer fra Nordhordland til New Jersey. Onsdag blir det allsang på Koengen.

Publisert:

FORTSATT STJERNE: Sveisen er ikke helt den samme, men Jon Bon Jovi har klart å holde seg i rampelyset siden 80-tallet. Bon Jovi har solgt mer enn hundre millioner plater, og i kveld er de klare for Koengen. Foto: Jeremy Stegall, Ap

Når Bon Jovi inntar Koengen onsdag, er det med den største sceneproduksjonen Bergenhus har sett siden Coldplay-konserten i 2009.

Konserten er del av Bon Jovis verdensturné med tittel «Because We Can», og de 22.000 billettene til Koengen gikk raskt unna.

Dette er den andre verdensturneen til Bon Jovi på tre år, og tidligere i år kom bandet med platen «What about now». Det er med andre ord en høyst levende 30-åring som inntar Koengen.

Men det er nok ikke de nye låtene som trekker folk til Bergenhus onsdag. Publikum kommer til å nikke høflig med når de starter konserten med en ny låt fra «What About Now», slik de har gjort på mesteparten av verdensturneen.

Men allerede på låt to, som fort kan vise seg å være «You Give Love A Bad Name», er hitparaden i gang. Da er det trolig slutt på den høflige nikkingen.

New Jersey-ikon

I en tidlig episode av TV-serien «Sopranos» sitter rollefigurene Adriana La Cerva og Christopher Moltisanti og diskuterer musikk. I bakgrunnen durer «You Give Love A Bad Name».

sz37054e.jpg

Jon Bon Jovi, som har italienske aner og egentlig heter John Francis Bongiovi jr., har uttalt at hans oppvekst nettopp var som tatt ut av «Sopranos». Han er oppvokst i den lille arbeiderklassebyen Sayreville i New Jersey, og Jon Bon Jovis »blue collar»-bakgrunn er absolutt til stede i bandets tekstunivers.

Jon Bon Jovi var 16 år da han startet bandet Atlantic City Expressway. I 1983 dannet han Bon Jovi sammen med Tico Torres, David Bryan og Richie Samboras. og det var snart slutt på spillejobber på slitne puber i New Jersey. Jon Bon Jovis bakgrunn er ikke så helt ulik bakgrunnen til et annet New Jersey-ikon: Bruce Springsteen. I likhet med hos Springsteen, handler mange av Bon Jovis låter om vanlige mennesker med vanlige jobber som forsøker å få livet til å henge sammen.

Puddel-stempel

Ett eksempel på det er «Living On A prayer», som kanskje kommer til å forårsake den aller mest høylytte allsangen på Koengen i kveld. Låten innledes med tekstlinjen: «Tommy used to work on the docks. Unions been on strike. He's down on his luck ... it's tough, so tough».

Historien om Tommy og Gina fra «Livin On A Prayer» kunne vært tatt fra en Bruce Springsteen-sang, men Bon Jovi har ikke i like stor grad som Springsteen blitt oppfattet som en talsmann for vanlige folk i New Jersey. Det handler kanskje litt om hvilke andre band Bon Jovi ble satt i bås med da de slo gjennom på midten av 80-tallet.

Da Bon Jovi ga ut platen «Slippery When Wet» i 1986, slo de nemlig gjennom med et brak. Med sin melodiøse hardrock, ble de omtalt i samme åndedrag som band som Poison, Mötley Crüe og Def Leppard. Platen ble betegnet som en av puddelrockens – eller «hair metal-ens» – nøkkelutgivelser. Og singler som »You Give Love a Bad Name» og «Living on A Prayer» havnet i evighetens jukeboks. I dette selskapet var det kanskje vanskelig å få øye på Jon Bon Jovis sosiale samvittighet.

Ny sveis

Suksessen til Bon Jovi fortsatte med «New Jersey» og «Keep The FaithË, og bandet har egentlig aldri sluttet å selge plater. Utover 2000-tallet har de både nærmet seg både pop og country, før de med sisteplaten vendte seg mot rocken igjen.

I motsetning til mange av sine hårete kolleger har Bon Jovi klart å overleve 80-tallet. Kanskje har det med talent å gjøre. Eller kanskje det har å gjøre med at Jon Bon Jovis far, John Francis Bongiovi senior, var frisør av yrke.

Publisert: