- Han var en viktig del av ungdommen vår...

— Han var en viktig del av ungdommen vår. Men han spiller for mye nytt, sier mannen. - Tullebukk. Det er minst like flott det nye, sier damen hans. Mer intens fan, hun.

  • Olav Gorseth
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

Langt bak på Koengen, nesten med ryggen mot murene rundt Kommandantboligen, er det svært få som veiver med armene. Det er mer for superfansen lengst fremme. Her bak er det mangt annet å bestille. Å redde seks halvlitere i et pappstativ gjennom tette skarer av folk, for eksempel. Eller passe på det plastglasset du har plassert på asfalten foran deg, når en eller annen plutselig får behov for å flytte på seg. Noen må absolutt snakke veldig høyt om siste nytt på jobben eller i nabolaget. Noen kan alle Bowie-låtene og synger med. Men selv de verste pratmakerne holder munn et par sekunder innimellom. Kanskje hører de strofer de har vage minner om fra ungdommens nachspiel? Den han var en del av, den elegante mannen på scenen.

Barbert nedentil

— Eg har barbert meg nedentil i dag for å bli androgyn nok til å gå på Bowie-konsert. Få det med. Selv gamle rockere ofrer litt for Bowie, gliser en mann. Og svaier salig til tonene av «Spaceboy».

Ikke enkelt å bevege seg i dette mylderet. En slags dannet posisjonskamp for å få et glimt av scenen. Ikke for det, tredobbelt bilde av Bowie på storskjermen får de fleste med seg. Noen fisker teaterkikkerten opp av lommen. Og hele tiden den knatrende lyden av plastglass som trampes flate mot asfalten. Bakken dekkes sakte av knust plast, glorete pappbeger og sneiper.

Og så ser vi litt misunnelig opp mot dem som står i geledd på murene ved Kommandantboligen. Luringene. Skal tro hvordan de har fått til det. Og har de betalt, mon tro?

Giftet seg

— Eg har giftet meg i dag, stråler en annen mann. Bruden er akkurat da på tur til toalettene eller av sted for å hente mer å drikke.

— Du skjønner. Hun er hektet på Bowie. Så da tenkte jeg at hvis vi kombinerer bryllup med Bowie-konsert så blir det en slags vinn-vinn-situasjon. Hun likte den ideen. Til helgen reiser vi på bryllupsreise forklarer den lykkelig nygifte. Og slår til med en lovprisning av bandet og Bowie og Koengen som konsertarena og været og arrangementet og alle hyggelige menneskene som er her. Og stråler enda mer.

Boikotter ikke Bowie

Og se. Der er Sissy Wish. Var det ikke hun som var med på en aksjon fabrikanten av klærne til Bowie fordi fabrikken har fått varene produsert av underbetalte arbeidere blant annet i Burma? Men nå er hun på Bowie-konsert og ser ut til å glede seg.

— Kampanjen er rettet mot klesgiganten Tommy Hilfiger, ikke mot David Bowie. Det er ikke engang sikkert at han vet hvordan klærne han bruker blir til. Og så er han jo en flott musiker. Jeg tenkte meg egentlig ikke hit, men fikk tilbud om en billig billett og slo til, sier Sissy.

Og alene bergensartist var hun så visst ikke. Bare i «bakrommet» kunne vi både se både Real Ones og Sondre Lerche. Og alle steds nærværende Dennis Reksten.

Verdt en barbering?

Men først og fremst var nok dette en kveld for dem som har levd en stund. Lenge nok til at Bowies besnærende musikk fikk fargelegge ungdomstiden. Helten som kom etter de fortærende 68-ernes evinnelige kiv om Beatles eller Stones var størst. Mannen som gjorde diskusjonen om rufsete klær og hårlengde til en musealdebatt.

Kanskje er han verd å barbere ballene? En liten privat og symbolsk hyllest.

Sånn i all stillhet...

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Musikk
BT anbefaler

Storbrann i Godvik: De evakuerte har bodd på hotell

Brannvesenet rykket massivt ut til storbrann i Bergen vest fredag kveld. Det var åpne flammer og mye røyk.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Eldre kvinne kom til rette i Kvinnherad

  2. Storbrann i Godvik: De evakuerte har bodd på hotell

  3. Førerkort beslaglagt etter ulykke i Fyllingsdalen

  4. Snart forsvinner BankID på mobil – dette må du gjøre

  5. Varsler bråk om gondolbane i Flåm: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

  6. Anne så arbeids­plassen gjennom 35 år gå opp i røyk. Så ble hun evakuert.