Balladen om Edvard Grieg-bysten

Dette er historien om Gunnar Torvunds Edvard Grieg-byste som ingen ville ta ansvaret for, og som det nå vil koste 150.000 kroner å flytte.

  • Arild Berg Karlsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

På kaien utenfor firmaet Kjøde og Kjøde ved Dikkedokken på Nordnes står Gunnar Torvunds byste av Edvard Grieg. Grieg skuer inn mot barndomshjemmet sitt på Nordnes, med hodet fast på en sokkel som igjen er støpt fast i grunnen med god betong og armeringsjern. Problemet er bare at det ikke er her den skulle stå.

Men la oss begynne med begynnelsen:

I forbindelse med 150-års jubileet for Edvard Griegs fødsel i 1993 var det et spleiselag mellom Det Nyttige Selskab, Bjørnseths Fond og Bergen kommune slik at kunstneren Gunnar Torvunds byste av Edvard Grieg ble kjøpt inn. Den ble plassert på plassen utenfor Kulturhuset USF på Verftet, og alt var såre vel helt til man for noen år siden skulle lage et skikkelig uteområde mellom kulturhuset og BOB-boligene. Da ble bysten tatt pent ned og pakket inn, og man spurte de gode naboene, firmaet Kjøde og Kjøde, om de kunne lagre bysten for en kort periode.

Årene gikk

– Det er riktig. Vi ble spurt av Stiftelsen USF om vi kunne ha den på lager en kort periode, og vi ønsker å være serviceminded, så vi sa ja, forteller daglig leder hos Kjøde og Kjøde i Dikkedokken, Per Antonesen, til Bergens Tidende, og fortsetter:

– Så gikk det noen måneder, og det begynte å bli litt problematisk for oss. Vi driver tross alt med båter, og til tider har vi båter inne som skal bunnsmøres, og selv om bysten var pakket inn, så kunne den jo bli griset til. Så vi flyttet rundt på den, men den veier to og et halvt tonn, så det er ikke bare-bare det heller, sier Antonesen.

– Men plassen utenfor USF ble jo ferdig etter hvert?

– Det ble den, men ingen spurte etter Edvard Grieg-bysten. Vi tok kontakt med Stiftelsen USF og med kommunen, men det virket som om ingen ville ta ansvar. Etter to og et halvt år hadde vi fått nok, så da tok vi saken i våre egne hender, bokstavelig talt. I forbindelse med at vi foretok noen ombygginger på fasaden hadde vi en ferge med en kran på ved kaien her, så da fikk vi reist bysten på sokkel på kaikanten. Vi fant ut at det var det tryggeste for kunstverket, sier Per Antonesen.

Sitter godt fast

Nå har imidlertid Fondet for kunstnerisk utsmykning i Bergen kommune begynt å interessere seg for Gunnar Torvunds byste.

– Vi har bare hatt saken som en meldingssak, og vi har ikke tatt noen beslutning om hvor den skal stå, men i siste møte snakket vi om en eventuell plassering av Edvard Grieg-bysten, og to steder ble nevnt som aktuelle, forteller fungerende leder av Fondet for kunstnerisk utsmykning, Kari Marie Nygård, til Bergens Tidende.

– Er dere klar over at det vil koste 150.000 kroner å flytte den fra plassen hvor den nå står?

– Nei, vi har ikke fått vite noe om kostnadene, og vi i fondet har i alle fall ikke så mye penger til disposisjonen, sier Nygaard.

Ser mot barndomshjemmet

Men Bydrift i Bergen kommune har sett på saken, og etter det Bergens Tidende erfarer vil deres estimat nettopp være 150.000 kroner for å få Grieg-bysten vekk fra plassen hvor den nå står. Det er nemlig ikke mulig å komme til med kraner annet enn fra sjøsiden, så det må leies en båt med kran. I tillegg skal man grave opp den armerte sokkelen fra grunnen hvor den nå står, og ha annen transport av kunstverket fra en eller annen kai i Bergen.

– Men han står nå godt der han står nå. Vi har plassert ham slik at han ser rett mot barndomshjemmet på Nordnes, og vi har tatt godt vare på ham, sier Per Antonesen hos Kjøde og Kjøde til Bergens Tidende.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Men om denne balladen ender her eller et annet sted i Bergen, ja, det gjenstår å se.

Publisert
BT anbefaler

Mann (29) siktet for drap

Den unge kvinnen er død etter skadene hun ble påført.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Naboer reagerte på mannens oppførsel

  2. Seks av ti frykter pandemien gikk ut over utdanningen

  3. Konen ble knivdrept for åtte år siden: – Nav må bli tryggere

  4. Samlet seg i Eidsvåg kirke for å minnes 23-åring

  5. Vurderer å melde seg ut av Vestland. No blir det folkeavstemming.

  6. Forsvareren til drapssiktet: – Han tar innover seg alvoret