Uferdig med potensiale

Blant de mindre opphaussete bergensartistene under årets Bylarm er Tellef Raabe. Han er riktignok fra Ålesund, men de siste årene har han hatt Bergen som musikalsk base.

Einar Engelstad
4 av 6 hjerter

Foreløpig har han bare gitt ut et par singleplater foruten å gjøre elektronisk filmmusikk. Et fullt album er imidlertid forventet i løpet av året. Forhåpentligvis blir det noe jevnere enn lørdagskveldens forestilling på Gamla.

Mørk og fyldig

Det begynte riktig bra, og avslutningslåten var heller ikke verst. Men konserten bar nok litt mye preg av at her er en artist som ennå ikke har bestemt seg for hvilken hest han vil satse på. I perioder låt det litt i meste laget som noe Smiths eller Tindersticks kunne ha funnet på. Ikke nødvendigvis dårlig, men likevel ytterst lite originalt. Lett mørk, melankolsk, dyster og småskranglete engelsk indiepop av det slaget som du enten elsker eller kan styre din begeistring for.

Det vokale var det derimot lite å utsette på. Tellef Raabe har en mørk og fyldig barytonstemme, og skulle solokarrieren svikte burde han ha et godt utgangspunkt for å gjøre det bra både som countrysanger og klassisk underholdningscrooner. En tanke publikumsfrieri bedrev han også ved å ta med seg mikrofonen og gå ned blant publikum i salen under en av låtene. Merkelig nok fungerte det uten å virke det minste corny.

Strømmen gikk

Det ble for øvrig en avslutningskveld under årets Bylarm der et par timers strømbrudd på de to hovedscenene på Youngstorget sørget for at programmet ble kraftig forskjøvet for enkelte konserter. Selvfølgelig med påfølgende ekstra køer og kaos på en del av rockeklubbene. Nå rammet dette heldigvis ikke bergensartisten, og det var godt besatt på Gamla da han gikk på scenen en halv time før midnatt.

Tidligere på dagen hadde han spilt på Popsenteret, men da som soloartist alene med gitar. Denne kvelden hadde han med seg fullt band i form av Martin Vinje og Karoline Wallace på synth og kor, gitarist Lars Finborud, bassist Eirik Nordstrand og Cato Lyngholm bak trommene.

Det låt rimelig tett, variert og til tider også oppfinnsomt. Dessverre også litt ustemt og småsurt av og til. Noe som ikke nødvendigvis musikerne kan lastes for.

Svenskene i The Amazing som spilte før Raabe, hadde nemlig nøyaktig de samme problemene. Basert på publikums respons burde Tellef Raabe absolutt ha fremtid som musiker selv om det definitive gjennombruddet ikke kom i Oslo denne helgen..

PÅ BYLARM: Tellef Raabe er sunnmøring, men artistkarrieren har fått fart etter at han kom til Bergen. Lørdag kveld spilte han på Bylarm i Oslo. Odd E. Nerbø(ARKIV)