Grieg i irsk roman

Forfatter Lucinda Riley er aktuell med en ny bokserie om syv søstre som leter etter røttene sine. I bok nummer to er handlingen lagt til Norge og Bergen.

Publisert Publisert

Handlingen i Rileys neste bok er sterkt knyttet til Edvard Grieg og hans hjem på Troldhaugen. Foto: ROAR CHRISTIANSEN

  • Erik Hatleli Aasen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hun ligger på bestselgerlistene verden over, og er en superstjerne i Brasil. Bare i Norge har hun solgt 370 000 bøker. I hennes neste bok, som kommer i november, er handlingen lagt til Bergen

Treffende nok møter vi Lucinda Riley på Troldhaugen i Bergen, hjemmet til Edvard Grieg. Mye av hennes neste bok er pakket tett rundt historien om den berømte komponisten.

— Fascinasjonen for Norge kom da jeg var fire år gammel. Min far reiste over hele verden og det første stedet han reiste til var Bergen. Når han returnerte hadde han med seg en jakke til min mor og en plate med Edvard Griegs Peer Gynt suite, sier forfatter Lucinda Riley.

Etter at hun skrev boken Orkideens Hemmelighet i 2010 fikk hun anledning til å reise til Norge for å promotere boken. Det ble mer emosjonelt enn hun hadde forestilt seg.

— Min far sa alltid at det å reise til Norge var som å reise til toppen av verden. Og jeg fikk virkelig den følelsen. I tillegg var det å gå i min fars fotspor svært emosjonelt. Jeg gråt på flyet! Kan du tenke deg noe så sippete? sier Riley og ler.

Historisk korrekt

Under researchen til hennes neste bok i serien om De Syv Søstre, måtte Riley igjen til Norge. Hun er svært opptatt av at alle historiske fakta skal være helt korrekte.

— Dette har vært min vanskeligste bok noensinne. Jeg har måttet researche norsk og bergensk historie fra 1876 og frem til i dag, i tillegg til å nøste opp i familiehistorie. Før jeg begynte visste jeg for eksempel ikke at Norge var okkupert under krigen. Nå kan jeg gi deg et foredrag om kloakken i Bergen gjennom historien om du vil! sier Riley oppspilt.

— Jeg skriver om historiske faktiske hendelser og detaljer, med den oppdiktede historien bygget rundt. Jeg føler det at når en kommer til et land som en utlending så får man en slags respekt for historien og et ekstra insentiv til å gjøre fortellingen så historisk korrekt som det går an å få til.

Der vi sitter i restauranten i Griegmuseet på Troldhaugen, befinner vi oss faktisk på en måte i hennes neste bok som foregår i Norge og Bergen.

— Hovedkarakteren «Allie» har faktisk lunsj akkurat her. Derfor er det ganske rart for meg å være her.

"Jentefiksjon"

Riley er litt frustrert over måten bøkene hennes pakkes inn.

— Det er lett å tro at bøkene jeg skriver er typisk «jentefiksjon», men jeg skriver faktisk mer om kultur og historie, og da spesielt kvinnehistorie, siden bøkene jeg skriver har kvinner i hovedrollene, forklarer Riley.

Riley har vært fascinert av Norge og Bergen siden hun var et barn. Foto: ROAR CHRISTIANSEN

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. «Det er bare å si det som det er. Rasisme finnes også hos oss.»

  2. Har gjort funn i området der Christer forsvann i 2016

  3. Ett nytt koronadødsfall i Norge

  4. Ti menn skal ha blitt loppet etter kvinnenes minibank-triks. – De går etter fulle menn på byen.

  5. Han har solgt 25.000 billetter i Bergen i høst. Nå risikerer han å måtte jobbe dobbelt så hardt.

  6. For første gang sidan februar har Noreg hatt dagar heilt utan nye smittetilfelle: – Vi er framleis redde