De syv konsertbud

Sesongen for festivaler og store utendørskonserter er for alvor i gang. Her har du syv enkle regler for hvordan du bør oppføre deg.

KONSERTIRRITASJON: Den siste uken har det kommet kritikk mot det bergenske konsertpublikum. Ifølge enkelte var store deler av publikum under Paul McCartney-konserten fredag 24. juni mest opptatt av skravling. For Iron Maiden-fansen på bildet, derimot, er det ingen tvil om at det er musikken som står i fokus, ikke pratingen. Bildet er fra Maiden-konserten i Bergen i 2014. Helge Skodvin

1. Du skal ikke stå og mase

Det kan forstyrre både dine med-publikummere og ikke minst artisten på scenen.

2. Du skal ikke drikke for mye

Det fører mest sannsynlig til masing, og kan i virkelige krisetilfeller føre til synging av for eksempel «olé, olé, olé».

3. Du skal ikke drikke for lite

Det kan føre til manglende engasjement, og at man ikke setter nok pris på artisten på scenen.

Les også:

Les også

- Skal en bergenser liksom holde kjeft når han treffer en gammel tjommi på Koengen?

4. Du skal ikke hoste

Hosting går antagelig greit ute på rockekonsert på Koengen, men er du forkjølet bør du antagelig holde deg unna konserter i Grieghallen. Styr også unna bjeffing, harking og nysing.

5. Du skal ikke klappe for lite

Det kan tyde på manglende engasjement, og at du ikke er tilstrekkelig glad i artisten som spiller.

Test deg selv:

Les også

Den store bergenske popquizen

6. Du skal ikke klappe for mye

Dette gjelder først og fremst hvis du er på klassisk konsert. Da må du for all del ikke klappe i pausene mellom satsene. Du venter til hele stykket er ferdigspilt.

7. Du skal ikke snakke om den nye varmepumpen du har installert på hytten når Paul McCartney spiller «Love Me Do», den aller første Beatles-singelen, på Koengen.

Forklaring unødvendig.