Tveit i original tapning

«Det é når du skal til å forandre på ting ý det é då du egentlig ser kor godt du har det. Ungkarslivet er fritt!»

Publisert Publisert
  • Finn Bjørn Tønder

Ordene er Norvald Tveits. Skrevet i 1989 til teaterstykket «Ungkar». Det som senere er blitt modernisert til «Ungkarsfesten» og gjort berømt gjennom profesjonelle forestillinger både i Bergen og Tveits hjemfylke, Sogn og Fjordane.

Nå er Tveits ellevilt morsomme, men samtidig alvorlige stykke, bergensaktuelt igjen. Og nå i originalversjonen «Ungkar».

En hyggelig kveld

Det er amatørteatergruppen i Åsane Ungdomslag, som gjennom Vestlandske Teatersenters arbeid med å presentere gode amatørteaterforestillinger for publikum i Bergen sentrum, skaper halloi med sogningen Tveits innbarkede ungkarer. For ikke å snakke om de frustrerte kvinnfolkene fra byen. De som hadde vett til å se første forestilling ved ByGarasjen i går kveld hadde absolutt en hyggelig kveld. Og dere andre får muligheten igjen i morgen og søndag.

— Hensikten er å vise at det gror godt i amatørteaterverdenen her vest også, sier administrerende leder, Øyvind Haugland i Vestlandske Teatersenter. Haugland har også vært instruktør for «Ungkar». Denne oppføringen hadde premiere på Åsatun 17. mai, og er også vist på Radøy, i Mauranger og Uskedalen. Etter Bergen står Strandvik i Fusa for tur.

— Og håpet er flere forestillinger andre steder, sier Haugland.

Fortjener ros

Og det fortjener de ivrige amatørskuespillerne fra Åsane. Litt knirk og et stykke fra DNS, men absolutt høyt amatørnivå, det var BTs inntrykk av det vi fikk sett i går kveld. Og det ville slett ikke overraske oss om vi så noen av skuespillerne igjen på et annet nivå.

Og over nyttår lover Vestlandske Teatersenter de beste amatørrevyene på Vestlandet.

GÅR UNNA: Det går unna på Norvald Tveits ungkarsfest. Her er det Ivar (Roger Johannessen) som har fått draget på Anna-Lena (Linda M. Lund). Harry (Christer Juulseth) er mest opptatt av at han har jobbet i FSF. FOTO: EIRIK BREKKE

Publisert