Mye mer kultur i Korskirken

Operaen «La Bohème» settes opp igjen i Korskirken neste år. Og Armauer Hansen-stykket blir neppe det siste teaterstykket i kirken.

Publisert Publisert
  • Finn Bjørn Tønder

– Bymisjonen ønsker mer kunst og kultur i Korskirken. Vi vil at kunsten skal berike. Og kirken tåler kunst, sier bymisjonsprest Thor Brekkeflat.

I går gjorde BT det kjent at «Visne hender», Gard Frostad Knudstads teaterstykke om Armauer Hansen, skal ha premiere i Korskirken 14. april. Nå bekreftes det også at Puccinis opera «La Bohème» skal settes opp igjen i samme kirke også neste år. Årets oppsetning var en kjempesuksess, og har foreløpig gitt 250.000 kroner i bymisjonens kasse på grunn av dugnadsinnsatsen fra kulturlivet i Bergen.

Mer opera og festival – Vi vil drive dugnad med «La Bohème» i februar neste år også. Men utvider fra fem til kanskje 10 forestillinger. Vi sysler også med tanken om å lage en bohemfestival i Korskirken når operaen tas av plakaten. Den kan innebære musikk, teater og annen kunst. Og kanskje kan vi få til en storkonsert med en internasjonal artist, sier Espen Selvik, som sammen med Helge Jordal blir drivkreftene bak «La Bohème» neste år også.

– Det er ikke snakk om å gjøre Korskirken om til et lokale bare for kunst og kultur, slik Kulturkirken Jakob i Oslo driver. Men vi tror det også er plass til kulturen. Kirkens Bymisjon i Bergen vil derfor i fremtiden invitere stadig flere fra kulturlivet til å benytte kirken, sier Thor Brekkeflat.

Ikke strenge – Vil dere være strenge med tanke på hvem som får slippe til i kirken?

– Slett ikke. Grensesettingen står kulturlivet for selv. Den kommer automatisk. Man har respekt for kirken.

– Men ville dere sensurert et teaterstykke som for eksempel inneholder banneord?

– Det har vært bannet i Korskirken før. Og kirken har tålt det. Husk at vi har åpen kirke hver dag. Vi vil fortsette med å være omsorgskirke med messer og bønn. Men vi vil også forsøke med å utvide med kulturuttrykk. Ved å invitere kulturlivet tror vi at kunsten vil berike kirken. 2007 blir et prøveår i den sammenheng, og Vidar Eldholm skal jobbe som koordinator i den sammenheng, sier bymisjonspresten, som også bekrefter at kirken lærer av sine feil. – Vi vet at ikke alle så godt under operaforestillingene i år. Derfor lages det et eget amfi til «Visne hender», og vi tar ikke inn flere skuespillere enn de som garantert ser og hører, sier han.

Publisert