Dramatikergigant kommer til Bergen

En av de største nålevende, britiske dramatikerne, Edward Bond (72), blir sentral under teaterfestivalen i Bergen denne måneden.

Publisert Publisert
  • Finn Bjørn Tønder

– Vi mener helt bestemt at vi har gjort et skup ved å få Edward Bond til å delta på teaterfestivalen for barn og unge, «Mini-Midi-Maxi», sier produsent Frøydis Otre ved Vestlandske Teatersenter.

Edward Bond, som fortsatt spilles jevnlig på store scener over hele Europa, slo igjennom allerede i 1962 med skuespillet «The Pope's Wedding». I 1965 ble han verdensberømt gjennom stykket «Saved», som handler om et spedbarn som blir slått i hjel av pøbler.

Big Brum

Og nettopp vold og voldsproblemer har preget den anerkjente dramatikerens verker gjennom hele hans karriere. De siste årene har han imidlertid blitt mer opptatt av å skrive for barn og unge. Og det er i den sammenheng han har sagt ja til å delta på den andre barne— og ungdomsteaterfestivalen i Bergen, som også i år, i all hovedsak, er et samarbeid mellom Vestlandske Teatersenter og Den Nationale Scene i Bergen.

– Bond har i flere år nå samarbeidet med Big Brum, et av de ledende «Teater i undervisning»-gruppene i England. Han har skrevet fem stykker for gruppen. Og et av dem, «The balancing act», skal vises i Studio Bergen under bergensfestivalen, forteller Otre.

Edward Bond skal også holde foredrag under tittelen «Reality has lost its voice». Det skal også arrangeres workshop som en videreføring av foredraget. Der vil Bond vise eksempler på de nye teknikkene han bruker som dramatiker i arbeid med teater med ungdom.

– Han er spennende og har alltid gått sine egne veier. Lenge ble han boikottet ved de etablerte teaterscenene i Storbritannia fordi han kritiserte måten de oppførte teater på, sier daglig leder ved Vestlandske Teatersenter, Steinar Thorsen.

– Vi hadde nok aldri fått store Bond til Bergen hadde det ikke vært for teatergruppen Big Brum. Og det er uvirkelig at en slik storhet fra teaterverdenen vil delta på en så nyetablert festival, sier Frøydis Otre.

Parkeringsproblemer

Men det skal skje mye mer enn Bond på «Mini-Midi-Maxi». Otre fremhever «Den fortrollade sporven» med den svenske teatergruppen Abellis Magiska Teater. Gruppen bor og spiller i en buss, som parkeres både på Festplassen og Vågsallmenningen med fri adgang for dem som vil se eventyret fra Japan.

– Bergen kommune krevde betaling for at bussen skulle parkeres i sentrum. Begrunnelsen var at bussen inneholdt noe kommersielt. Derfor har vi bestemt oss for å ikke ta betaling fra publikum. Da godtar nemlig kommunen at parkeringen blir gratis, sukker Otre.

Bestillingsverk

Festivalen inneholder også et bestillingsverk, «Det klebrige huset». Det er et samarbeid mellom Vestlandske Teatersenter og UPT-Forma fra Litauen. Ellers bidrar teatre fra mange kanter av Norge. Danmark er også representert, og flere lokale barne- og ungdomsforestillinger, som bergenspublikummet kjenner, blir også satt opp igjen under festivalen.

Briten Edward Bond er uansett det mest kjente navnet; han som var en av frontkjemperne i forbindelse med opphevelsen av teatersensuren i Storbritannia på slutten av 1960-tallet.

Publisert

Foto: Olivier Roller