Bergen har fått sin aller første Michelin-stjerne

I 2019 var restauranten på randen av konkurs. Nå kan Bare i Børsen smykke seg med byens første Michelin-stjerne.

Publisert Publisert

SLAPP JUBELEN LØS: Restaurantsjef Jon Erik Øien (svart dress og slips) var relativt godt fornøyd da nyheten om stjernen slapp i Trondheim. Han fulgte livesendingen på storskjerm på Bare Restaurant. Driftssjef Peter Håkonsson (dress uten slips) jubler med. Foto: Tor Høvik

  1. Leserne mener

På Bare Restaurant i Børsbygningen har det samlet seg en rekke matentusiaster for å følge Michelin-utdelingen på storskjerm mandag kveld. Like før klokken 18 ble det klart: Bare Restaurant har endelig fått den ettertraktede Michelin-stjernen.

På scenen slo konferansier Thomas Giertsen fast at Bergen endelig hadde fått en stjerne etter mange års forsøk.

– Det var på tide, repliserte kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen.

VANT: Fra venstre ser vi Øystein Ellingsen og Morten Tungesvik som var med å motta prisen. I hvit Michelin-jakke er kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen. Foto: Ole Martin Wold, NTB scanpix

Han høstet skryt, men var kjapp med å dele æren for utmerkelsen.

– Dette er ikke bare meg. Det handler om teamet og leverandørene våre. Vi har en fantastisk produksjon, med glade bønder og fiskere. Vi elsker vestkysten av Norge og vil vise gjestene våre takknemlighet til leverandørene våre.

Medeier av Bare Restaurant, Kjetil Smørås, er storfornøyd.

– Vi synes det er helt fantastisk å få oppleve dette. Å være med å hente den første stjernen frem til Bergen, sier Smørås på telefon fra Trondheim, hvor stjernene deles ut.

Se utdelingen her:

– Kvaliteten viktigst

I restauranten sto jubelen i taket da Bare-teamet i Bergen mottok beskjeden.

– Vi er så stolte. Det er så godt at det gjør vondt, sier en tydelig preget Jon Erik Øien like etter at han har hoppet i taket av glede.

Restaurantsjefen, for tiden i pappaperm, hadde tatt plass ved siden av Robin Johannesen, som for tiden vikarierer for ham.

De er begge enige i at dette aller fremst er kokkenes fortjeneste.

– Kvaliteten på kjøkkenet er det aller viktigste, sier Johannesen.

– Fantastisk rørende

– Vi synes det er på tide at Bergen markerer seg på Michelin-kartet. Og er selvfølgelig veldig ydmyke og glade, sier Smørås.

Smørås gikk inn som majoritetseier av restauranten da Bare hadde økonomiske problemer i fjor, og brukte fire millioner kroner på restauranten for å sikre byen en stjerne.

– Men dette er først og fremst en stor anerkjennelse til kokkene, som er entusiaster og som vier sitt liv til gastronomi av høyeste klasse, sier han.

LYKKE: Matgleden tok overhånd på Bare Restaurant mandag kveld. Erlend Stueland omfavner en overlykkelig Jon Erik Øien. Foto: Tor Høvik

Han benytter også anledningen til å skryte over gründerne Øystein Ellingsen og Morten Tungesvik, som har jobbet målrettet i flere år for å komme på Michelin-nivå.

– De har hatt ulike økonomiske utfordringer underveis, men har hele tiden elsket det de holder på med. Det er fantastisk rørende å være med på at de henter hjem en stjerne til Bergen. Det er virkelig velfortjent.

BARE: Kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen, restaurantsjef og gründer Øystein Ellingsen og hovedeier Kjetil Smørås (fra v.) har jobbet målrettet mot en Michelin-stjerne. Foto: Tor Høvik (arkiv)

Matentusiast Bjarte Askeland er leder for bergensavdelingen til den internasjonale gastronomiklubben Chaîne des Rôtisseurs.
De hadde samlet 55 av sine medlemmer til et festmåltid på Bare mandag kveld.

– Dette er fantastisk flott og utrolig fortjent. Vi hadde våre mistanker om at restauranten kom til å få en stjerne, men visste ingenting i forkant, sier han.

– Men da jeg møtte restaurantledelsen forrige lørdag var de i veldig godt humør, så jeg tolket det som et godt tegn, fortsetter han og smiler bredt.

I HEIAGJENGEN: Kjendiskokk og tidligere stjerneinnehaver Eyvind Hellstrøm skal ha vært positiv til Bares Michelin-ambisjoner da han var gjestekokk nylig. Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX (ARKIV)

For noen uker siden var kjendiskokk Eivind Hellstrøm på Bare for å lage et gourmetmåltid til bergenserne. Da skal han ha sagt at restauranten holdt et høyt nok nivå til å få en stjerne.

– Jeg vil bare gratulere til hele gjengen ved Bare. Flott innsats, skriver han i en SMS til BT mandag kveld.

– Dette kan forandre Bergen som matby for alltid

BTs matanmelder Nanette Nartey mener Michelin-stjernen er velfortjent.

– Først og fremst vil jeg gratulere den flinke gjengen bak Bare Restaurant, som leverer matopplevelser i en annen klasse og har en unik måte å kombinere mat og historiefortelling på.

VELFORTJENT: Nanette Nartey sier Bare er i særklasse på å vise frem våre lokale råvarer og mattradisjoner. Foto: Tuva Åserud

Både Trondheim, Stavanger og Oslo har tidligere mottatt stjerner og utmerket seg kulinarisk.

– Nå er det endelig Bergen sin tur. Dette kan forandre Bergen som matby for alltid, og jeg håper dette kan inspirere andre restauranter i Bergen til å strekke seg litt lenger, avslutter hun.

– Vil gi Bergen et løft

Det er Anders Nyland, reiselivsdirektør i Bergen, enig i.

– Michelin-stjernen betyr mye og vil gi Bergen et løft som reiselivsmål. En ny undersøkelse viser at mat og drikke har blitt viktigere for reisende enn før. Nå får vi flere strenger å spille på i markedsføringen vår.

Sammen med Elin Sjødin Drange, næringssjef i Bergen kommune, har han tatt turen til Trondheim.

Både for å delta på Michelin-utdelingen, men også for å ha et møte med representanter fra Michelin-guiden.

SLAPP JUBELEN LØS: På Bare Restaurant fulgte folk livesendingen fra Michelin-utdelingen i Trondheim. Foto: Tor Høvik

Vil ha stjerneutdelingen til Bergen

De ønsker nemlig at Bergen skal arrangere Michelins nordiske stjerneutdeling i 2022.

– Vi fikk veldig gode signaler. Representantene mente Bergen var spennende, både som matby og kulturby, sier Drange.

Hun forteller at Visit Trondheim anslår at stjerneutdelingen har gitt byen en markedsføringseffekt på flere hundre millioner.

– Det er veldig spennende tall. Bergen er i tillegg medlem av UNESCOs kreative byers nettverk for gastronomi. Sammen med UNESCO-logoen kan Michelin-stjernen virkelig løfte Bergen som matby og destinasjon, sier Drange.

SAMLET: Alle stjernevinnerne fra de nordiske landene samlet på scenen. Foto: Ole Martin Wold

Publisert