Alexander Rybak videre til finalen i Eurovision

Men bare minutter etter at Alexander Rybaks opptreden var over, økte oddsen på norsk seier i Eurovision Song Contest.

Publisert:

I AKSJONB: Alexander Rybak på scenen torsdag kveld. Foto: NTB scanpix

  • NTB
  • Eivind Aarre

Det var ingen stor overraskelse da Alexander Rybak ble ropt opp som en av de ti som gikk videre til lørdagens Eurovision-finale.

Rybak sto på 2. plass på oddslisten før han fremførte «That’s How You Write A Song» i Lisboa. Etter at sangen var ferdig ble han imidlertid forbigått av israelske Netta, og hennes «Toy», skriver Aftenbladet. Noen minutter senere hadde også den franske sangen «Mercy» og Litauens bidrag «When We’re Old» gått forbi Norge, som klokken 21.35 var nede på 5. plass.

Født i Minsk

Etter at svenske Benjamin Ingrosso hadde fremført sin «Dance You Off», gikk også han forbi Rybak og henviste det norske bidraget til 6. plass. Litt senere krøp Rybak derimot opp igjen forbi svenskene.

Det er fortsatt kypriotiske Eleni Foureira som er favoritt med «Fuego».

Det norske bidraget har ifølge bookmakerne meget gode sjanser til å avansere til lørdagens finale.

– Det er hyggelig at folk tror på sangen, særlig når det er en sang som handler om å tro. Hele gjengen gikk inn i konkurransen med tanken om at hvis vi inspirerer én person, så er det verdt det, sier han.

Flere har merket seg at en del østeuropeiske land er blitt slått ut i semifinalene og antyder at det kan være en fordel med tanke på stemmer til Rybak, som ble født i Minsk i daværende Sovjetunionen.

– Jeg tror at folk er folk i alle land. Hvis jeg gjør det bra på scenen, har vi en sjanse, sier han.

Lavere skuldre i finalen

Rybak, som i konkurransen fremfører sin egen «That's How You Write A Song», var første artist på scenen i Lisboa.

Han startet fremføringen med å smile bredt og så ut til å kose seg på scenen. Én gang tok han seg til øret for å rette på enten mikrofonen eller øreproppen, men ellers kunne man ikke observere noe som ikke gikk etter planen. Det karakteristiske hoppet med felen satt perfekt med pyroteknikken, og TV-seerne fikk glede av grafikk på skjermen perfekt synkronisert med Rybaks bevegelser.

Selv var artisten fornøyd med prestasjonen.

– Etter mange uker med forberedelser er det deilig å endelig vise Europa hva vi har å by på. God følelse!

Han vil forsøke å ha enda lavere skuldre i finalen lørdag.

– Nå er det en gang til, hvor jeg kanskje kan kose meg enda mer, sier Rybak – før han avbryter pressetreffet og begrunner det med at han må spare stemmen.

Som en kuriositet kunne programlederne nevne at Rybak nå sto for fremføringen av sang nummer 1.500 i Eurovision Song Contest.

Årets konkurranse arrangeres i Portugal, etter at Salvador Sobral sang landet til topps i fjor med låten «Amar pelos dois». I år deltar 43 land, noe som er tangering av rekorden fra 2008 og 2011.

Publisert: