Ny, ekte, bergensk komedie

Han er veldig fyllesyk, smeden Finnvald, der han våkner opp i Bergen en gang på 1800-tallet, og stiller seg det naturlige spørsmålet: Hvem har tatt min venstre sko?

Publisert Publisert

FINN BJØRN TØNDER

Og så starter letingen. Finnvald leter og leter, og beskylder de fleste han møter for å ha tatt skoen han ikke finner. Og det er slett ikke hvem som helst han treffer under skojakten. Erkefine, bergenske kjøpmenn, selveste Gjest Baardsen, Madam Felle, striler, sunnfjordinger og andre innvandrere til Bergen fra langt fjernere strøk der en gang på tampen av 1800-tallet. Og mange flere.

Vestlandske Teatersenter

Det er forfatteren Stig Holmås som har skrevet «Hvem har tatt min venstre sko?» på oppdrag fra Vestlandske Teatersenter i Bergen. Nå kan administrativ leder der, Frøydis Otre, bekrefte overfor Bergens Tidende at stykket skal settes opp som vandreteater i Gamle Bergen i begynnelsen av juni og spilles minst 10 ganger. Helge Jordal har takket ja til hovedrollen som smeden Finnvald. Yngve Seterås har sagt ja til å spille Vekteren, fortelleren som skal binde sammen stykket, mens Rosalind Johannesen blir den tredje, profesjonelle skuespilleren — i rollen som Madam Felle. I tillegg skal 17 barn og unge fra Vestlandske Teatersenter og fem voksne statister delta i den store oppsetningen. Steinar Thorsen, som hadde slik suksess med Vreeswijk-forestillingene i Logen Teater og i Stavanger, skal stå for regien.

Ekte, bergensk humor

— Jo, du kan trygt kalle det en ekte, bergensk komedie for alle, men først og fremst myntet på barn og unge, sier Otre til BT.

— Og uten at det er et sånt pekefinger-stykke om rasisme kan du godt si at det også handler om at rasisme og innvandring til Bergen ikke akkurat er et nytt tema. Vi var ikke akkurat hyggelige mot strilene, sunnfjordingene og de som kom fra utlandet på 1800-tallet heller, sier Otre.

— Men først og fremst er det et ellevilt Stig Holmås-stykke der skuespillerne tar med seg publikum over alt i Gamle Bergen på jakt etter Finnvalds venstre sko. Det skal synges mange bergenssanger, og det blir tablåer og historiske tilbakeblikk fra scenen underveis, sier hun.

Endelig nok penger

Stig Holmås ble egentlig hyret av Vestlandske Teatersenter til å skrive stykket med tanke på premiereplaner under kultyrbyåret i Bergen i 2000. Og Holmås leverte. Men den frivillige teaterorganisasjonen i Bergen fikk ikke stablet nok penger på beina til å få satt opp «Hvem har tatt min venstre sko?» allerede da. Senere har Fana Sparebank, Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune og Norsk kulturråd trådt støttende til.

— Og heldigvis sto Jordal, Seterås og Johannesen ved løftene om å spille hovedrollene også i år, sier Frøydis Otre.

— Gøy også at stykket kan spilles som vandreteater nettopp i Gamle Bergen. Det tror jeg aldri har skjedd før, sier hun.

Vestlandske Teatersenter driver utdanning av barne- og ungdomsteaterledere, teaterskole for barn og unge fra 6 til 20 år, instruksjon og teaterfaglig veiledning over hele Vestlandet, samt står bak teateroppsetninger for barn og unge.

HOVEDROLLEN: Helge Jordal har hovedrollen i komedien i Gamle Bergen.

ARKIVFOTO: GIDSKE STARK.

  1. FORFATTEREN: Stig Holmås har skrevet komedie fra Bergen på 1800-tallet. <br/> ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ.<p/>

  2. VEKTEREN: Yngve Seterås blir vekter og forteller i stykket.<pbr/> ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG.

Publisert