Neste Kode-sjef må være … sykt perfekt

NY SJEF ØNSKES: Forhåpentlig sitter det en del kandidater med svett prestasjonsangst rundt om i Norden akkurat nå. Og det er bare bra, skriver Frode Bjerkestrand. Roar Christiansen

Nei da. Jo da. Når Karin Hindsbo forsvinner til Oslo og Norges absolutt viktigste museumsstilling, gjør det noe med forventningene til etterkommeren.

Det er stusslig dersom byen slår seg til ro med en kandidat som ikke er like vital, engasjert og opptatt av å kommunisere med omverdenen som dansken har vært.

Den nye sjefen vil uunngåelig bli sammenlignet med Hindsbo. Det betyr at hun eller han bør kunne matche henne i tydelighet og synlighet, og ikke minst i faglig kompetanse og evne til å bygge organisasjon.

Hindsbo har allerede skaffet ekstra midler fra statsbudsjettet til oppussing og til ny Lysøen-båt, og har dermed vist at hun også har gode politiske antenner. En slik egenskap vil bli enda viktigere i fremtiden.

Les også

KARIN HINDSBO: Ble headhuntet til Nasjonalmuseet.

Forhåpentlig sitter det en del kandidater med svett prestasjonsangst rundt om i Norden akkurat nå. Og det er bare bra.

Kode er en stor og viktig institusjon, som forvalter store verdier for hele Vestlandet og nasjonen, og som fortjener en toppsjef som kan koble den enda tettere på samfunnet.

Kodes styreleder Henning Warloe (H) får litt av en jobb. Bergen har de siste tiårene forsynt Oslo med en strøm av kulturtoppledere. Kunsten nå er å finne kandidater som ønsker å bli her i mer enn tre-fire år, og sette større preg på hele det bergenske kulturlivet.

Da bør han også lete etter kandidater som ønsker å samarbeide tettere med alle de andre store kulturinstitusjonene i Bergen.

Under en kulturkonferanse mandag sa Festspill-sjef Andes beyer følgende: «Det tristeste for en kulturdirektør er å bli omviser på sitt eget museum».

Det er godt sagt. Både Festspillene, Den Nationale Scene og de andre kulturinstitusjonene er tydeligvis i en sinnsstemning der det er å koble seg på den kreative underskogen i kunst- og kulturmiljøet er i ferd med å bli en overlevelsesstrategi.

Les også

URO I KULTUR-BERGEN: Trondheim kan «stjele» prestisjekontor fra Bergen.

Den nye Kode-sjefen bør også kaste seg inn i konkurransen om de aller beste kreftene på kunstfeltet, i tillegg til å påkalle større og dristigere kunstnere fra andre deler av verden.

Det nye fakultetet for kunst, musikk og design i det fete nybygget innerst i Møllendal er også en fin mulighet til å sparke nytt talent frem i lyset. Sånne kunstnere som vil flytte holdninger og si noe vesentlig om verden. Det er altfor lenge siden Bergen har hatt en skikkelig grenseflyttende kunstdebatt.

Kunstmiljøet bør ikke sutre for lenge over tapet av en så dyktig leder som Karin Hindsbo. Sjefsrokeringer som dette kan skape konstruktiv uro og fin dynamikk, og store forventninger. Pluss større plass for gode ideer.

Bergen kan ha godt av det.