Gatekunstnere utsatte NHH-oppdrag

Terrortragedien fikk Dolk og andre kjente gatekunstnere til å droppe forrige ukes planlagte oppdrag på NHH.

Fire gatekunstnere, inkludert Bergens egen Dolk, skulle vært i sving fra søndag i forrige uke med å dekorere flere av NHHs vegger utendørs. Så langt har den engelske graffitikunstneren Ben Eine tidligere i sommer utfoldet seg som den første av seks internasjonalt kjente gatekunstnere skolen har invitert.

Tragedien i Oslo og på Utøya stoppet imidlertid den planen.

Les også

[No available link text]

— Disse gatekunstnerne satt jo rundt i verden fredag 22. juli og fulgte med på TV og så det samme som vi så. De er veldig samfunnsengasjerte folk, og valgte raskt at de ville utsette oppdaget i Bergen, sier stipendiat Eirik Sjåholm Knudsen, som har vært sentral i å utvikle kunstprosjektet, som er ledet av NHHs direktør Ole Hope.

Escif kommer

Det var to italienske gatekunstnere, i tillegg til spanske Escif og Dolk som ble enige om å droppe NHH nå. Escif og Dolk kommer tilbake senere, mens de to fra Italia måtte droppe jobben i Bergen helt på grunn av stramt tidsprogram. To andre gatekunstnere kommer trolig til å erstatte de som ikke kommer.

— For oss ble det en uforutsett og plutselig kansellering dagen før de skulle komme. Men det var jo en forferdelig og uforutsett hendelse. Men det er enda mer viktig at prosjektet blir gjennomført nå, sier Sjåholm Knudsen.

Kunstprosjektets har tittel «___capitalism», og handler om finne ut hva som skjer når man kobler en akademisk eliteinstitusjon med den antatt antiautoritære gatekunstbevegelsen. Å drøfte ulike sider ved kapitalismen er målet, og NHH har gitt kunstnerne frie hender til å lufte sine meninger via sprayboksen.

Utfordringen

Graffitiprosjektet skjer i forbindelse med NHHs 75-årsjubileumsuke 5.- 10. september, og skal lede frem mot en konferanse der representanter for gatekunstnerne skal i debatt med noen av NHHs professorer innen økonomi, samt folk fra næringslivet.

Les også

[No available link text]

— Det som er utfordringen nå er å gjennomføre det Stoltenberg sier - mer åpenhet, å ikke tie, og å tørre å gå i debatt. Det er mer viktig nå en noensinne, sier Sjåholm Knudsen. Han føler seg trygg på at gatekunstnere vil prioritere oppdraget på NHH høyt, selv om det blir forsinket.

Mer debatt

— Vi har inntrykk av at prosjektet har fått høy standing og mye oppmerksomhet blant internasjonale gatekunstnere, etter at de har sett hva Ben Eine gjorde. Nå ser det ut som om både Escif, Dolk og de som skal erstatte de italienske gatekunstnerne kommer til NHH helt opp mot jubileumsuken. Det vil endre prosjektet, og skape enda mer debatt, siden skolen er full av studenter da.

NHH samarbeider med gatekunstfestivalen NUART i Stavanger om graffitiprosjektet på skolens vegger.

— Både for oss og NUART er det viktig å få debatten til å fortsette. Hvis ikke har jo han oppnådd det han ville, sier Eirik Sjåholm Knudsen.