Fram med X-faktoren

Og vil du ikke synge, kan du se på de andre. Neste måned starter ny auditionrunde.

Janne Hagen

X Factor blir høstens største underholdningssatsing på TV 2, og prosjektleder Rolf Wenell har selvsagt stor tro på den nye sesongen.

— Vi er veldig glade for at vi har fått muligheten til å gå i gang med en ny runde av X Factor. I år har vi dessuten tatt inn en del nyheter i formatet som vi tror vil gjøre X Factor enda mer spennende, forteller Wenell.

Noe nytt

Den nye vrien er at audition blir avholdt med publikum tilstede. Det kan nok virke skremmende på mange, men det er også forberedende trening for TV-delen av konkurransen - for de som måtte nå den. Programmet hadde sist sesong et snitt på 600.000 seere.

Pressetalsmann for X Factor, Bjarne Laastad, er ikke redd for at publikum blir en for stor belastning for deltakerne.

— Jeg tror de fleste som har en drøm om å leve av musikk vil oppleve det som langt hyggeligere å synge for et større publikum enn bare foran fire dommere. Det gir en mye mer realistisk setting for deltakerne, samtidig som det gir dommerne en mye bedre mulighet til å se hvilke deltakere som evner å fange publikum, sier han.

— Vi har sett litt på hva andre land har gjort, og plukket med oss det beste derfra. Dette er et spennende tilskudd til formatet, som vi tror seerne vil sette pris på, sier prosjektleder Wenell.

Fire kategorier

Det er også nytt at deltakerne deles inn i fire kategorier, mot tre i fjor:

 • Grupper
 • Over 25 år
 • Jenter under 25 år
 • Gutter under 25 år
  Det bli derfor fire dommere som får mentor-ansvar for hver sin kategori med deltakere - etter samme prinsipp som i forrige X Factor-runde.

På precasting må man kvalifisere seg for å få synge på hovedaudition foran dommerpanel og publikum i Trondheim, Bergen eller Oslo.

Hemmelige dommere

Det er foreløpig hemmelig hvem som blir både programledere og dommere. Det er også hemmelig om noen av fjorårets dommere, Mira Craig, Peter Peters og Jan Fredrik Karlsen, blir med.

Du kan bli med og foreslå nye programledere på X Factors Facebook-gruppe. Charlotte Thorstvedt gjorde jobben alene i fjor, men denne gang har TV 2 bestemt at skal være to programledere.

— Vi er kjempefornøyde med jobben Charlotte Thorstvedt gjorde i fjor, og programlederkabalen er ikke ferdigspikret ennå. Vi har uansett valgt å gå for to programledere da det gir enda mer å spille på, sier pressetalsmann Laastad.

Flere grupper?

Etter fjorårets suksess med Shackles, har TV 2 tro på at flere sanggrupper vil melde seg på.

— Vi har ikke tidligere hatt en så sterk tradisjon for sanggrupper her i landet, men vi tror vel for eksempel at den fantastiske innsatsen til jentene i Shackles i forrige runde kan fungere som veldig fin inspirasjon, enten til å danne grupper eller til å forsøke seg i konkurransen med gruppen man allerede er med i, sier Wenell.

TV 2 sier de har som mål å oppfylle folks drømmer. I fjor ble det den indiske trønderrockeren Chand Torsvik.

-.Vi har som mål å oppfylle folks drømmer, og jeg føler meg helt trygg på at vi skal klare det også, gjennom X Factor. Nå er det bare opp til håpefulle musikktalenter å gripe muligheten, mener Wenell.

Auditionrunder

Auditionrundene vil finne sted i april og mai. Man må fylle 16 år i inneværende år for å kunne delta, men det er ingen øvre aldersgrense. I tillegg til soloartister, er det også i år mulig å delta for grupper.

Det blir arrangert kvalifiseringsrunder (såkalt precasting) i fem byer:

 • Tromsø
 • Kristiansand
 • Bergen
 • Trondheim
 • Oslo
  På precasting må man kvalifisere seg for å få synge på hovedaudition foran dommerpanel og publikum i Trondheim, Bergen eller Oslo.

X Factor

Under auditionrundene skal en fagjury plukke ut de beste som går videre til en såkalt bootcamp i Oslo-området. Etter nye utsilinger under bootcampen blir hver dommer tildelt et lite antall deltakere som de får ansvar for å følge opp, veilede og kjempe for gjennom storslåtte finalerunder og helt frem til det står én vinner igjen til slutt.

Deltakerne får dermed svært profesjonell hjelp underveis, samtidig som konkurransen får en ekstradimensjon gjennom intern kniving dommerne imellom - litt som sist, altså.

Førstepremieren er som før en platekontrakt med Sony Music.

Her rørte Elin Gaustad dommerne og hele landet under sin X Factor-audition i fjor: