- Hadde Dorthe Skappel truser på?

Tidligere TV 2-redaktør Bjarne Berg hylles og refses i ny bok om TV 2.

bjarne_dorthe.jpg
PÅ BØRS: Her er Bjarne Berg avbildet på Oslo Børs da Vizrt ble børsnotert i 2005
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Bjarne Berg er viet 13 sider og et helt kapittel i den nye boken om TV 2: «Se hva som skjedde — historien om TV 2».

Her kommer det frem at han var en enorm drivkraft i oppstarten av den nye tv-kanalen. Berg satte en standard for hva TV 2-nyhetene skulle være: nærmere og mer aktuelle enn NRK.

— Han presset hele tiden grenser. Jeg var ikke alltid enig, men han utfordret hele tiden måten vi tenkte på. Han var en fantastisk driver av nyheter, sier Ida Dypvik, tidligere vaktsjef for nyhetene i Oslo i boken, som er skrevet av DN-journalistene Gøran Skaalmo og Bjørn Eckblad.

Les også

- Mykporno skulle lokke seere til TV 2

Les også

- Store penger, grandiose selvbilder og spisse albuer

Wesselstuen

Berg ble nyhetsredaktør få måneder etter at TV 2 kom på luften.

— Han var på grensen til klisjeen av en journalist av den gamle skolen, som sto på til deadline var passert, og så gikk videre til Wesselstuen, byens legendariske vannhull for å «drikke seg ned», heter det i boken.

Men Berg stoppet ikke der, han gikk like gjerne tilbake på jobb etterpå og ringte hjem til kolleger midt på natten med ideer og innspill.

Spurte om truser

På slutten av 90-tallet begynte TV 2-sjef Arne A. Jensen å tvile på Bergs dømmekraft.

En dag ringte Berg til Dorthe Skappel, og ville ha svar på noe han lurte på:

Hadde Dorthe Skappel hatt truser på under innspillingen av kveldens program?

Skappel tok episoden videre til TV 2-ledelsen, som tok det som en bekreftelse på at Bjarne Berg ikke hadde kontroll.

Sikret seg aksjer

Berg hadde flere ganger bedt om å få opsjoner i Vizrt, men hans sjefer i TV 2 sa nei. De mente at lønnen hans som nyhetsredaktør var god nok.

Men da Kåre Valebrokk begynte i TV 2, sendte Berg en e-post som Valebrokk aldri svarte på. På den måten fikk Berg sikret seg en aksjepost verdt 20 millioner kroner.

— Jeg husker ikke beløpet, om det ble verd den summen, eller om han fikk aksjen i det hele tatt, men jeg husker at han og jeg hadde en liten feide rundt den saken, sier Valebrokk til bt.no.

- Følte du deg lurt?

— Vi la lokk på det han og jeg.

Ville ikke gi seg

I boken beskrives en feide mellom Kjell Øvre Helland, som overtok som nyhetsredaktør, og Berg. Ifølge DN-journalistene fortsatte Berg å klamre seg fast til det store redaktørkontoret i nyhetsredaksjonen. Han nektet å flytte ut og ville gripe inn i alt og alles hverdag.

«Øvre Helland følte det unaturlig og ukomfortabelt å ha maktmennesket Berg vandrende rundt i redaksjonen sin som en syvende far i huset,» heter det i boken.

I slutten av 2000 beordret derfor Kåre Valebrokk ham til å forlate kontoret, noe som var et enormt nederlag for Berg, ifølge forfatterne.

Valebrokk sier Berg nok ble følt som en syvende far i huset, men han tror ikke han mente å være det.

— Jeg ba ham finne noe annet for å få fred for diskusjonen, det var nok kontorer å ta av. Han var enig, og sånn ble vi ferdig med det. Det enkleste er ofte det letteste og ofte det beste, sier den tidligere TV 2-sjefen.

Lagde sin egen fest

Men Berg var rik på grunn av Vizrt-aksjene og fikk tatt igjen.

Da TV 2 feiret sitt tiårsjubileum i 2002 skulle det være intern fest for de ansatte på Zachariasbryggen. Berg inviterte til en egen fest i en 40-fots Princess-yacht.

Der inviterte han blant annet de to tidligere TV 2-toppsjefene Bjørn Atle Holter-Hovind og Arne A. Jensen, eksdirektørene Finn H. Andreassen og Trygve Rønningen og tidligere TV-profiler som Elin Tvedt og Arve Juritzen.

Yachten lå parkert rett utenfor TV 2-festen.

Les også

- Du var en bauta, Bjarne

Les også

- Han fikk andre<br/> til å blomstre

Mange lovord

Berg døde 59 år gammel i mai 2010.

Lovordene fra tidligere kolleger var mange.

«Vi har mistet en kjær venn, Vizrt har mistet en leder i verdensklasse,» skrev kompanjongen Svein Ove Strømmen i en nekrolog.

Kåre Valebrokk har bare positive ting å si om Bjarne Berg.

— Jeg opplevde han som en strålende fyr i den tiden jeg var der. Vi hadde masse med hverandre å gjøre. Han var kreativ så det holdt, og hadde alltid fremdrift i tingene, sier Valebrokk til bt.no.

Ranglet sammen

Han hadde ikke kontakt med Berg den siste tiden.

— Han var i høy grad i vigør og i stand til å ta en rangel i min tid.

- Det var vel kanskje du også?

— Det var til tider heftig, det kan jeg bekrefte. Vi var glade i en sen kveld, både han og jeg.

EGEN FEST: Bjarne Berg inviterte til fest for tidligere TV2-ansatte samtidig som TV2 hadde fest for sine ansatte i forbindelse med tiårsjubileet. Med på festen var Arve Juritzen, Finn H. Andreassen, Bjørn Atle Holter-Hovind, Elin Tvedt, Bjarne Berg, Trygve Rønningen og Arne A. Jensen.
Publisert: