Traavik vil utfordre verden

Morten Traavik er en av de første kunstnerne som stiller ut i Nord-Korea og USA – samtidig.

Publisert: Publisert:
Hanna Huglen Revheim

1. juni åpner Morten Traavik en fotoutstilling på galleri «.NO» i New York. Da stiller han sannsynligvis også ut arbeider i Nord-Korea.

— Sannsynligvis blir jeg et av de første menneskene som stiller ut i begge disse landene samtidig, sier Traavik.

Samtidskunstneren har jobbet med kulturutveksling og kunstprosjekter med Nord-Korea i flere år.

— Etter å ha vært i Nord-Korea har jeg sett at det er et land som er omgitt av enorm mye mytedannelse. Selve landet er nesten bare en myte og en mytologi, sier Morten Traavik.

Les også

- Jeg skal kødde litt med venstresiden

Les også

Frp mener dette er«langt over streken»

— Men det finnes også en motmytologi, om hvordan verden ser på Nord-Korea. Ingen av delene er sanne. Imellom disse mytologiene så finnes det et enormt felt, der nesten ingen hvite menn har vandret før. Det er der jeg befinner meg, snart sammen med 19 andre, fortsetter han.

Feirer 17. mai i Nord-Korea

13. mai reiser Traavik til Nord-Korea sammen med 19 andre kunstnere og musikere, for å lage festspill på Norges nasjonaldag. Til festforestillingen har Traavik planlagt å servere et knippe av norske sanger, fra Grieg til Knutsen og Ludvigsen.

— «Kanskje kommer kongen» er den fineste nasjonalsangen vi har. Den utstråler glede, barnslig undring og forventning. Det er en åpen sang. «Ja, vil elsker er flott, men mye mer et utropstegn. "Kanskje kommer kongen" er litt mer prikk, prikk, prikk, sier Traavik.

Jazzmusiker Per Zanussi er en av dem som blir med på feiringen.

— Jeg synes at dette er en mulighet til å få en plass en kommunikasjon gjennom en fredelig festforestilling på 17. mai i Nord-Korea. Jeg tror ikke at det nytter å ikke kommunisere, sier han.

— Også er det interessant å se hvordan det faktisk er der med egne øyne.

Utfordrer det etablerte

— Jeg liker å utfordre etablerte oppfatninger, sier Traavik.

— Er det ett land eller område i verden som virkelig sliter med fasttømrede oppfatninger, både innenfra og utenfra, så er det Nord-Korea. Samtidig er en av klisjeene om Nord-Korea at de er så ulike oss, men de er ikke det. Som oss har de en konge, en symbolfigur som hylles ut av proporsjoner i forhold til hva personen har gjort, som Kong Harald. I Nord-Korea dyrker de uhemmet sitt eget land, blant annet med parader. Dette gjør også vi i vår 17. mai-feiring. Jeg tror ikke det finnes noen bedre dato enn 17. mai til å ha festspill i Nord-Korea.

Provoserende eller inkluderende?

— Dersom det bare var for å provosere, hadde jeg hadde aldri satt i gang en så halsbrekkende idé som "The Promised Land" er. Om provokasjon var hovedpoenget, da hadde jeg heller malt kunst på rumpen og vist den på rådhusplassen. Dette stikker mye, mye dypere enn bare det å provosere.

— Folk får selv vurdere om det er ren kunst, eller en politisk performance. Det er ikke noe som er rett og feil.

— Jeg har allerede provosert en del folk. Debatten handler om hvordan vi skal forholde oss til stater, samfunn og kulturer som vi ikke forstår og er enige med. Skal man boikotte eller prøve å vise forståelse? Forståelse er ikke det samme som å godta. Det er enormt spennende for meg som kunstner å gå en sånn balansegang i etisk minefelt. Det krever at jeg må bruke evner som menneske, politiker og diplomat, ikke bare kunstner. Jeg må skjerpe mange flere sanser enn dersom jeg bare skulle stille ut i et galleri.

KJENNER: Morten Traavik har jobbet med kulturutveksling og kunstprosjekter med Nord-Korea i flere år. Her er et bilde fra prosjektet ME/WE, hvor 300 mennesker holder hver sin perm med bilder. Når de blar samtidig i permene skifter helheten og blir et nytt motiv. Kunstverket er gjort sammen med to nordkoreanske instruktører og er en del av festivalen Barents Spektakel i Kirkenes.

Publisert: