Bergen blir egen nasjonalstat

5080 Nyhetskanalen har fablet om hvordan det går når Bergen løsriver seg fra resten av Norge.

Publisert Publisert
svp://30410

Se video øverst!

I torsdagens episode av humorprogrammet 5080 Nyhetskanalen har bergenserne bak parodiserien, Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen, laget første del i en føljetong om Bergen som egen stat.

— Vi bare endte opp med å lage en serie med innslag der vi ser hvordan det går med Bergen som eget land, et slags «rise and fall of the nations», sier Johansen.

Han forteller at de hadde flere ideer som omhandlet bergensere.

— Vi tenkte blant annet på å lage en reportasjeserie om eksilbergensere i Oslo. Fordi Bergen ikke er med i Schengen-avtalen, får bergenserne samme status som romfolket, og må selge BA på gaten for å overleve.

Tostatsløsning

I kveldens innslag ser man hva som fører til at Bergen bryter ut av Norge. Når en bergenser er i overkant patriotisk overfor en TV-reporter, får resten av landet nok. Et enstemmig Storting iverksetter en tostatsløsning.

— Og selvfølgelig utløser det spontan gledesrus i Bergen, særlig hos Trude Drevland, sier Johansen.

Han mener ordføreren personifiserer hele bergenspatriotismen.

— Drevland har gjort det til sin livsoppgave å få folk til å glemme at hun ikke er fra Bergen. Hun er mer entusiastisk enn noen andre, og prøver å være alle flaue bergenstyper i en og samme person. Om du googler hun, er det ganske mange bilder med bygghjelm og to tomler opp, sier 5080-humoristen.

Trøndersk arbeidskraft

Gjennom hele sesongen av 5080 Nyhetskanalen kan man se hvordan det går med Bergen i kjølvannet av løsrivelsen.

— Bergen er en kulturby, og det er veldig mye en trenger hjelp til å få fikset. Derfor må man etter hvert importere trønderske ingeniører for å pumpe opp oljen utenfor kysten. Det blir en veldig maktkamp innad i byrådet i Bergen, mye grunn av de trønderske innvandrerne. Den ene fraksjonen med Drevland i spissen vil ha ingeniørene, slik at byen kan arrangere flere Festspill og satse på kulturen. Den andre er bare motstandere av trøndere. Særlig når de får lov til å bo i bodene på Bryggen. Det provoserer, og det blir en by i byen. Som en trønderghetto, ikke ulikt Hanseatene, røper Johansen.

Verver barnesoldater

Konflikten blir i god historisk ånd løst gjennom vold.

— Det var sånn man løste konflikter i Bergen før, da byen var på topp i historiesammenheng.

I maktkampen får Drevland med seg et buekorps.

— De stiller seg på Trude Drevlands side, som blir forvist til Nygårdshøyden, hvor hun får et ultimatum om å ikke krysse den symbolske Vaskerelven. Men så samler hun en sterk bataljon med små barnesoldater for å knuse den andre siden.

Hvordan blir det politiske styret i den nye staten? Får man et monarki eller en president?

Erna som statsminister

— Det blir keiserdømme en liten stund, men det går det som gjør med keiserdømmer: det varer ikke så lenge.

- Som en revolusjonær fase på veien mot idealstaten?

— Det kan det godt være. Kanskje er det et politisk bilde på en ideell fase. Vi vil at folk skal se på innslagene fra Bergen som Æsops fabler.

At det hele sammenfaller med at Erna Solberg blir statsminister, er helt tilfeldig ifølge Johansen.

— Dette er en idé vi har hatt lenge. Bergen har alltid vært en morsom by å tulle med. Men jeg så et innslag i går på nyhetene der de intervjuet bergensere om hvor kult det er at vi har fått en bergensk statsminister. Det var faktisk ganske likt det vi har laget. Budskapet er omtrent det samme.

svp://30410
Publisert