- Kast jakken, Carl Espen!

Hvis det musikalske er viktigst - da vinner Carl Espen. Men dressjakken kan bli hans bane, mener de som har peiling.

I KVELD GJELDER DET: I kveld skal Carl Espen Thorbjørnsen forsere første hinder på europaveien. Går det som BTs eksperter tror, går han trygt til finalen lørdag. Håvard Bjelland

Kari Fauskanger

— Om han har mulighet til å gå videre til finalen? Hvis det er det musikalske som teller og publikum stemmer på en ordentlig sang, tror jeg til og med det er mulig med seier, sier Grand Prix-ekspert Inge Solmo.

Den tidligere «Kvitt eller dobbelt»-deltakeren demper ikke akkurat de vestlandske forventningene før kveldens semifinale i Eurovision Song Contest.

LIKER SANGEN: Christine Guldbrandsen håper Carl Espen gjør det kjempebra. Rune Meyer Berentsen

— Men i Grand Prix handler det ikke nødvendigvis om musikken. Det er så mye annet som trekker oppmerksomheten bort fra det musikalske, sier tidligere Grand Prix-deltaker Christine Guldbransen og får oss ned på jorden igjen.

«What comes next?»

Begge to har Carl Espen og hans «Silent Storm» som en av sine favoritter, og tror at dersom han bare klarer å være seg selv og holder fast ved det han tror på, vil han nå gjennom også til det europeiske publikumet.

Men før han på sitt stillfarne vis kan ta Europa med storm, må Carl Espen Thorbjørnsen fra Bergen og Osterøy komme seg velberget gjennom torsdagens semifinale. Han går på scenen allerede som nummer tre, etter Israel og før Georgia. Skal vi tro bettingbyråene, utgjør ingen av dem noen stor trussel mot Carl Espen.

«Will he fail?»

Dag Øistein Endsjø er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, men han er også tidligere Grand Prix-deltaker og ESC-entusiast. Han har tro på at Carl Espen vil passere det første hinderet.

VINNER IKKE: Dag Øistein Endsjø tror Carl Espen vil få sterk konkurranse fra lignende patosfylte ballader som Aram MP3s «Not Alone» fra Armenia. Leif Gullstein

— Han vil nok gjøre det bra og komme til finalen, men antagelig ikke gå helt til topps. Det er mange sterke utfordrere og flere som stikker seg noe mer ut. Samtidig har Carl Espen en tilstedeværelse og autentisitet som er fantastisk sterk. Dette er en sang som gjør et solid inntrykk etter første høring. Det kan være avgjørende siden de fleste som sitter hjemme jo hører låten første gang når den fremføres i finalen. Det at sangen så åpenbart handler om Carl Espen selv, gir låten en unik tyngde, mener Endsjø.

«Will he fall?»

Sceneantrekket er han derimot ikke imponert over.

— Det skurrer med en svært lite passende dressjakke noen har bedt ham å fremføre låten i nå. Det ville nok vært bedre å la ham gå i sitt opprinnelige upretensiøse antrekk fra den norske finalen. Feil antrekk kan være avgjørende, som i 2004 da den nokså tilsvarende rufsete Knut Anders Sørum ble stylet opp til det ugjenkjennelige og antagelig endte på sisteplass nettopp på grunn av det, mener Grand Prix-kjenneren.

Christine Guldbrandsen er Bergens ferskeste deltaker i den internasjonale Grand Prix-sirkuset. Hun sang «Alvedansen til en 14.-plass i Aten i 2006 og synes «Silent Storm» er et annerledes bidrag i årets ESC.

— Det er en låt med mange fine kvaliteter - en god melodi med fine vendinger, godt oppbygd. Men det handler også om måten Carl Espen er på, at han er seg selv. Jeg liker låten og håper det europeiske publikumet også gjør det når det hører den for første gang i kveld, sier hun.

«Someday he'll be calm»

Bergens mest erfarne Grand Prix-deltaker, Tor Endresen, med elleve norske og en internasjonal finale på CV-en, heier også på Carl Espen, men vil ikke mene noe om hvordan det kommer til å gå.

KNAKENDE KJEKK KAR: Tor Endresen mener låten er bra og at Carl Espen Thorbjørnsen synger flott. BERGENS TIDENDE

— Det blir ren spekulasjon, for jeg har ikke har fått med meg noen av de andre bidragene. Men låten er bra og han synger flott. Dessuten vekker han noen morsfølelser med sin litt herlig naive fremtoning. Uansett han et knakende kjekt bysbarn, så jeg håper han «golver» hele København, sier Endresen.

Grand Prix-ekspert Solmo har derimot fått med seg det hele, og har Carl Espen og «Silent Storm» på sin topp 3-liste sammen med Finland og Italia.

— «Silent Storm» er en favoritt fordi det er en emosjonell og sterk låt, som bør gå hjem hos mange. Dessuten synger Carl Espen bra med en fin innlevelse i fremføringen. Hvis han ikke kommer til finalen og ender blant topp 5, er det ikke lenger musikk det handler om, men bare underholdning, mener Solmo.

— Hvis Carl Espen holder fast ved det han tror på og måten å være på, hvis han ikke prøver å skape seg om til noe annet - ja, da kan han vinne! konkluderer han.

svp://32306